Meakusma, het beste festival dat je nog niet kent: onze muzikale aanraders

Meakusma, het beste festival dat je nog niet kent: onze muzikale aanraders

Meakusma is een festival dat het komend weekend (8-10 september) nog maar aan zijn tweede editie toe is, maar het afgelopen jaar toch zienderogen toegenomen is in naamsbekendheid. Zo bracht onder andere de Engelse krant The Guardian hen aan het licht als één van de tien beste Europese festivals in 2017.

De naam Meakusma zelf gaat al sinds 2008 mee in de vorm van een niche-label met een brede waaier aan invloeden, genres en artiesten. Bovenop het label kwam dan in 2016 ook hun eigenste Meakusma Festival erbij, en dat in Eupen. Dit jaar zal het evenement te vinden zijn in het Alter Schlachthof te Eupen. Wij stippelden al enkele must-see's uit voor het weekend. 


Ben UFO (vrijdag), één van de meest gekende namen op de line-up, staat zonder twijfel bekend als selector die steeds het beste uit 'contemporary music' kan halen alsof het niets is. Moeiteloos mixt deze Brit stijlen, muzikale tijdperken en de gekste sounds aan elkaar. De man kreeg van Meakusma zelfs carte blanche om op vrijdag artiesten naar zijn keuze af te laten zakken met onder andere de gemaskerde DJ Stingray (vrijdag).


De Belgische namen op de line-up moeten zeker niet onderdoen voor al dit buitenlands geweld want zo zal onder andere de Belg Dominique Lawalrée (zondag) samen met zijn ensemble zijn plek op de line-up verdedigen. Een genre op zijn materiaal plakken zou de man geen eer aandoen, maar een pionier kunnen we hem gerust noemen. Zo bracht hij sedert 1976 meer dan 450 werken uit met onder andere behulp van piano, synthesizer en een Fender Rhodes. Ook Trouvé Pawlowski (zaterdag), een samenwerking tussen ex DeUS-bandleden Rudy Trouvé en Mauro Pawlowski zullen aanwezig zijn als jarenlange sleutelfiguren in de hedendaagse muziek-scene. 

Dit zijn slechts twee van de velen want ook het brein achter Stroom.tv Nosedrip (zondag), het machinale Brice Dreessen (zaterdag), Ryus (vrijdag) met zijn knappe mixen zwervend tussen techno en ambient, de samenwerking Hiele Martens Clark (zaterdag), Milan W. (vrijdag) die er warempel in slaagt zo goed als dansbare ambient te produceren en nog tal van andere talenten maken hun opwachting in Eupen het komende weekend. 


Een andere internationale tip is dan weer Dj /Rupture (zondag) die van alle muziekgenres thuis is met zijn mixen vol Arabische folk, cumbia en Amerikaanse hiphop iedereen weet te bekoren. Ook het Niagara-trio (zaterdag) zijn een absolute aanrader. Eerder dit jaar brachten zij een EP uit op het Portugese Principe-label, waarvan onlangs een label night in Brussel werd georganiseerd door Ancienne Belgique.


Last but not least volgt dan nog The Jon Gibson Group (zondag), een groep samengesteld rond Gibson zelf. Deze man speelde een cruciale rol in de ontwikkeling van de Amerikaanse avant-garde muziek en richtte mee The Philip Glass Ensemble op. Minimalistische muziek geserveerd door een van de 'founding fathers', wat wilt u nog meer?


Dit zijn slechts enkele van de vele muzikanten, kunstenaars en andere gekheid die je het komende weekend op Meakusma Festival zonder twijfel zal ontdekken, want juist dit laatste woord staat centraal als belevenis: 'ontdekken'. Aarzel niet om je te laten onderdompelen in diverse robotica, multi-instrumentalisten of gewoon een 'Self-performative Audio-guide' voor de natuurliefhebbers onder ons. Tickets zijn nog steeds beschikbaar op de website van het festival