Onze favoriete albums en EP's van 2017

Onze favoriete albums en EP's van 2017

2017 wuiven we vaarwel. We vroegen onze redactie om hun 3 favoriete, elektronische albums van het jaar te kiezen. Van Bicep en Mura Masa tot Soulwax en STUFF., 2017 was een interessant jaar voor de elektronische muziekwereld.

Dieter Verschooren

1. STUFF. - Old Dreams New Planets (koop hier): STUFF., is dit dé beste Belgische live-act van het moment? Waarschijnlijk niet, maar ze komen wel gevaarlijk dicht in de buurt met hun elektronische jazz. Op plaat is STUFF. al goed, maar als je het eens live hebt gezien krijgt quasi elk nummer een nieuwe dimensie. Of drie, of acht. Toegegeven, er zijn toegankelijkere albums. Old Dreams New Planets moet even binnensijpelen en je slaapt er best een nachtje over. Nog nooit live gezien? Hopelijk brengen de Driekoningen een ticketje mee.

2. Oliver Huntemann - Propaganda (koop hier): Oliver Huntemann gaat al heel lang mee en heeft ondertussen zijn eigen sound gecreëerd. Hate it or love it, maar I love it. Hij bouwt z'n album zeer goed op met enkele uitschieters, maar kan ook een versnelling terugschakelen en het allemaal wat kalmer aanpakken. 

3. Bicep - Bicep (koop hier): Bicep scoort altijd hoog bij mij. Die mannen weten van wanten, en met Aura schieten ze hier de hoofdvogel af.

Wannes Cuypers

1. Arca - Arca (koop hier): Arca lapt zoals altijd de regeltjes aan zijn laars, maar dit album onderscheidt zich door de zang die toch een leidraad en houvast vormt tussen alle vreemde geluiden.

2. Spinvis - Trein Vuur Dageraad (koop hier): Ik was teleurgesteld toen ik hoorde dat Spinvis' nieuwe album toch niet volledig elektronisch ging zijn, maar dat maakt hij meer dan goed met mooie composities en prachtige teksten.

3. Mount Kimbie - Love What Survives (koop hier): Mount Kimbie gaat niet zonder risico over op een compleet nieuwe stijl, die behoorlijk ver van hun fans (mezelf meegerekend) ligt. Toch is LWS een parel, zowel als album alsook de nummers apart.

Jeroen Peetermans

1. Erol Alkan Reworks Volume 1 (koop hier): Remixes van Erol Alkan en deze dan nog eens allemaal verzameld op vinyl of cd. Ikzelf kon hem niet laten liggen. Hij speelt bij mij sinds november non-stop, want iedere remix blijft een pareltje op zich. Van Franz Ferdinand en New Order tot Justice en Tame Impala, hij heeft ze allemaal onder handen genomen. Erol keeps old kids still dancin' :)

2. Dr. Lektroluv - Elektrik World (koop hier): Opnieuw een compilatie die in mijn favorieten zit voor 2017. Wat wil je als je Dr. Lektroluv himself maar liefst 4 cd's de kans geeft om ze helemaal zelf in te vullen. Daarenboven is de Classics-cd helemaal gevuld met Belgische elektronische muziek. Wil je nog eens electro uit de good old days beleven, deze cd-box does the trick. Nu de term 'electro' is doet deze compi geen eer aan, want de specifieke cd die over elektronische muziek van voor 2002 gaat, bevat bijvoorbeeld Alden Tyrell (die ik in een ver verleden ooit interviewde), I-F en Miss Kittin & The Hacker. Een heel mooie collectie over verschillende elektronische genres heen!

3. Coely - Different Waters (koop hier): Misschien een hele andere kant van het spectrum dan mijn voorgaande favorieten, maar wie boeit genres en hokjes in godsnaam. De Antwerpse souldiva was al lang voor haar debuutalbum in ieders hoofd binnengedrongen. Niet alle nummers van het album zijn even sterk, maar de verwachtingen bij de meesten waren dan ook torenhoog. Mijn mening is duidelijk, puik werk!

Eervolle vermelding: Defected Presents DJ Haus In The House

Sim Geerts

1. Lomepal - Flip (Deluxe) (koop hier): 2017 was het jaar van Roméo Elvis. Na zijn album verslonden te hebben, was ik helemaal fan van newschool hiphop. Aangezien ik het laatste halfjaar op Erasmus zat in Lyon, kwam ik al snel in contact met Lomepal. Ik ben sowieso al een tijdje verliefd op de Franse taal en Lomepal heeft deze liefde alleen maar sterker gemaakt. Wanneer hij zingt, rapt of zelfs al maar gewoon praat, raakt hij mij met zijn stem.

2. Caballero & JeanJass - Double Hélice 2 (koop hier): Dit jaar ben ik ook een grote fan geworden van Caballero en JeanJass. Hun twee zeer verschillende stemmen die toch zo goed bij elkaar passen vind ik geweldig. Het is schandalig dat ik hen dit jaar maar liefst 3 keer gemist heb, terwijl ik hen live kon zien optreden. Uiteindelijk ben ik dan nog naar een concert geweest in Lyon. Als klein meisje die vanvoor stond in het publiek was het een redelijk heftig optreden. Van alle kanten werd er geduwd en getrokken. Ik ben zelfs mijn trui kwijtgespeeld tijdens het concert (I kid you not), maar het was het allemaal waard.

3. Rakoon - Our Smiles (koop hier): Ook de laatste artiest heb ik leren kennen in Lyon. Ik ben al een tijdje een fan van dubmuziek, maar dit genre kan zoals elk elektronisch genre soms wat eentonig klinken. Rakoon heeft mij bewezen dat hij dit helemaal niet doet. Hij noemt zijn muziek eigenlijk electro dub en dat hoor je ook wel. De muziek is veel opzwepender dan andere dubmuziek en maakt mij direct helemaal blij!

Kess Vandermeulen

1. Brockhampton - Saturation II (koop hier): Het Amerikaanse hiphop-collectief Brockhampton leerde elkaar kennen op een Kanye West-fanforum en van daaruit groeide een creatieve groep die dit jaar zowaar drie straffe albums afleverde (Saturation I, II & III), waarvan de tweede er voor ons boven uitstak. Een eclectisch geheel waar ieder Brockhampton-lid hun talenten optimaal worden samengesmolten tot een verfrissende kijk op hiphop.

2. Sampha - Process (koop hier): Op de tweede plaats staat Sampha met zijn debuutalbum Process. Al in 2010 liet de getalenteerde zanger zijn stempel na op enkele van SBTRKTs populairste nummers (zie: Hold On en Never Never). Het stond dan ook in de sterren geschreven dat de Brit een album van topniveau zou afleveren. Van het intieme No One Knows Me Like The Piano tot het ritmische Blood On Me, dit album klopt gewoon. 

3. Sinjin Hawke - First Opus (koop hier): Sinjin Hawke is al enkele jaren een artiest waar ik grote fan van ben, maar voor een concreet album hebben fans lang moeten wachten. 2017 bracht daar dan eindelijk verandering in met het knappe debuut First Opus. Een album waar Sinjin Hawke creatief tekeer ging met eerder voor Kanye West opgenomen demo's. Een top album is het resultaat. 

Simon Demuynck

1. Loye Carner - Yesterday's Gone (koop hier): Sowieso éen van de beste hiphop-albums van dit jaar. Carner bewijst in deze traptijden dat het ook nog oldschool kan, zijn zalige Britse accent is een mooi extra.

2. James Holden & The Animal Spirits - The Animal Spirits (koop hier): Holden die zichzelf nog maar eens opnieuw uitvindt, dit keer samen met The Animal Spirits. Each moment like the first is met voorsprong mijn lievelingsnummer van dit jaar.

3. Extrawelt - Fear Of An Extra Planet (koop hier): Omdat een goede dosis techno niet mag ontbreken. Echt grote verrassingen staan er niet op dit album, maar met zo'n zalige muziek moet er bij Extrawelt ook niet teveel veranderen.

Sidney Ameel

1. Bicep - Bicep: Dit album op Ninja Tune vond ik een verrassende release. Er is een erg goede samenhang in het album, met enkele verborgen pareltjes.

2. Shigeto - The New Monday (koop hier): Deze kwam ook erg vernieuwend over. Zowel jazz, downtempo, hiphop, electro komen aan bod en vormen toch een prachtig geheel.

3. Gorillaz - Humanz (koop hier): Ik ben al van jongs af aan fan van Gorillaz. Op voorhand had ik wat vrees voor dit nieuwe album, maar het heeft me vanaf de eerste minuut kunnen boeien.

Ben Moens

1. Soulwax - From Deewee (koop hier): Straf hoe ze zichzelf blijven heruitvinden. Klinkt cliché, maar het is allesbehalve evident - zeker na hun lange sabbat op vlak van eigen muziek. Ze creëren iets eigenwijs zonder al te veel toegevingen, waar iedereen wederom wild van loopt.

2. Defected presents DJ Haus In The House (koop hier): Ongelofelijk lekkere bundeling van hedendaagse house met old school vibes. Ideaal op een vrijdagnamiddag.

3. Lone - DJ-Kicks (koop hier): De Brit onthult waar ie z'n mosterd vandaan haalt met een UK-trip van jewelste.

Eervolle vermeldingen voor Kelly Lee Owens, LCD Soundsystem, Daphni z'n fabric-mix, Badbadnotgood hun LateNightTales, Dave Clarke, Talaboman, Acid Pauli, Rone, Mura Masa, Jacques Greene, Maya Jane Coles, STUFF. en de beats bij Roméo Elvis en Vince Staples.

Simon Loncke

1. Bonobo - Migration (koop hier): 2017 was nog maar net op gang getrapt en daar kwam Bonobo aandraven met zijn zesde langspeler. Begin januari al noteerde ik ergens dat Migration een serieuze kanshebber was om mijn titel voor beste album van het jaar te verdienen. Een album dat werkelijk op ieder moment van de dag heerlijk klinkt, puur genieten!

2. Arca - Arca: Dat onze Venezolaanse vriend Arca veel in zijn mars had, wisten we al even. Toch wist hij moeiteloos de hooggespannen verwachtingen in te lossen met zijn plaat, waarin vooral de fenomenale zanglijn imponeren.

3. Mount Kimbie - Love What Survives: Met hun geniale debuut Crooks & Lovers nestelden Dom & Kai zich meteen tussen de wereldtop. Opvolger Cold Spring Fault Less Youth was een degelijke opvolger, al was niet iedereen geheel overtuigd. Na enkele jaren herbronnen kwamen de heren in 2017 met het gewaagde vervolg Love What Survives op de proppen. Een meesterwerk waarbij ze weer aanknopen aan het hoge niveau van Crooks & Lovers, ook met dank aan de bijdrage van King Krule.

Leendert Nijns

1. Childish Gambino - Awaken My Love (koop hier): Eigenlijk net op het randje want deze werd uitgebracht in december 2016, maar toen durfde ik het nog niet op te geven als beste van het jaar. Dat maak ik nu dan even goed, want Donald Glover is echt tot zichzelf gekomen in dit album. Funky shit met een duidelijke Funkadelic-saus, zowel in de muziek als in het artwork.
2. Mallard - Verte EP (op Rhythm Section) (koop hier): Als je Rhythm Section nog niet volgt, is dit geloof ik wel een goede introductie, zeker ook een label om in de gaten te houden. Mallard maakt heel toffe tracks die super vettig klinken en het ook goed doen waarvoor ze zijn gemaakt. De muziek doet ook wat hoofden draaien, als ik Marco's Mango speel, komt er gegarandeerd iemand vragen wat voor nummer het is.

3. Dan Shake - Shake Tapes Volume 1 (koop hier): Edits van the man himself, Dan Shake. Vooral volume 1 en 3 zijn spek naar mijn bek: tropische klassiekers die de dansvloer meteen wat graden warmer stoken. Vooral Dans edit van Celebration Suite slaat altijd aan, maar La Vem Salgueiro mag je ook niet onderschatten.

Annelies Rom

1. Mura Masa - Mura Masa (koop hier): Ik ben heel erg fan van synthesizer en Mura Masa is een artiest die dit instrument meesterlijk weet te gebruiken. Zowel op plaat als live een geweldige beleving.

2. ODESZA - A Moment Apart (koop hier): Na even verdwenen te zijn, zijn ze nu helemaal terug. Niet alle songs op het album spreken me even erg aan, maar er staan een paar pareltjes tussen.

3. Petit Biscuit - Presence (koop hier): op amper 18 jaar heeft deze dj al zijn eigen debuutalbum. Hij producet heerlijke loungemuziek, perfect voor lange zomeravonden.

Pim Gombeer

1. Bicep - Bicep: Biceps eerste langspeler gevuld met breakbeat techno en zweverige synths. Perfect voor nachtelijke autoritten, maar ook geschikt voor de dansvloer, dat bewezen ze afgelopen weekend in Contrair.

2. STUFF. - Old Dreams New Planets: Heerlijk grooven op dit elektronisch jazz pareltje van eigen bodem. Een album dat blijft verassen bij elke luisterbeurt. En man of vrouw, wat is Lander Gyselinck een ongelooflijk goede drummer.

3. LCD Soundsystem - American Dream (koop hier): De lang verwachte terugkeer van de electro-punk band die in 2011 liet weten dat ze ermee zouden stoppen. In 2016 stonden ze opnieuw op Pukkelpop en een jaar later was hun vierde studio album er. Een album met sombere ondertoon, klassieke electro-punk, een knipoog naar Bowie en prachtige synthesizers.

Sander Broux

Twee EP’s die me meteen te binnen schieten en die de aandacht verdienen: Tonja EP van Tonja Holma (koop hier) en Clouds EP van Sébastien Léger (koop hier). Beide brengen progressive house/techno op een manier die je tegenwoordig nog maar weinig hoort. Enorm veel aandacht voor die juiste synth sounds en percussiedetails die de tracks naar een fantastisch hoog niveau brengen.

Echte ‘journeys’ waarbij je aan het begin van de track niet al van mijlenver hoort aankomen wat er gaat komen. Het rolt en vloeit allemaal zo mooi in mekaar over, simpelweg uitgekookt.

Tristan Slock

1. Bicep - Bicep

2. Remco Beekwilder - Monnom Black 010 (koop hier)

3. Ghost In The Machine - One Louder (koop hier)

Sander Bral

1. Simian Mobile Disco - Anthology: 10 Years Of SMD (koop hier)

2. Soulwax – From Deewee

3. Bicep – Bicep