Studie: welke Belgische dj's spelen het meest in het buitenland?

Studie: welke Belgische dj's spelen het meest in het buitenland?

Have Love, Will Travel is de naam van het onderzoek dat Kunstenpunt uitvoerde naar buitenlandse concerten van Belgische artiesten en dj's. De conclusies zijn duidelijk. Onder de Belgische artiesten zijn het bijna uitsluitend dj's die meer buiten Europa, dan in Europa speelden. Als het over Amerika gaat, zijn het ook vooral dj's die daar als exportproduct van ons land fungeren.

"Internationaliseren is van cruciaal belang voor de muzieksector in Vlaanderen en België", zo begint de inleiding van de studie Have Love, Will Travel. De onderzoekers halen aan dat ondanks een cruciaal belang er maar heel weinig geweten is over die internationalisering voor ons land. Daarom dat Kunstenpunt, in kader van het onderzoekstraject Reframing the International, een eerste omvattende cijferstudie uitvoerde.

Wat?

Kunstenpunt baseerde deze studie op 24.100 buitenlandse liveconcerten en dj-sets van zo'n 1.378 Belgische artiesten tussen 2013 en 2017. Die optredens en dj-sets vonden plaats in 3.706 verschillende steden en in 109 verschillende landen buiten België. Vooral artiesten uit de pop- en rocksector zijn vertegenwoordigd in de data, maar ook heel wat dj's komen aan bod.

Hoe?

De onderzoekers schuimden heel wat websites af om de data te verzamelen, denk dan aan Songkick, Setlist.fm en Bandsintown. Daar kan je heel wat concertdata vinden van artiesten over heel de wereld. Maar dj's kondigen hun sets ook vooral aan op Facebook, voornamelijk via hun pagina. Kunstenpunt maakte de oefening om deze databronnen te combineren (en overlappende data te verwijderen).

Overzicht concertgegevens

De eerste rij 'aantal artiesten' geeft het aantal artiesten en dj's weer die meer dan 1 keer in het buitenland hebben gespeeld tussen 2013 en 2017. Vervolgens ook het aantal concerten, in hoeveel steden en in hoeveel verschillende landen.

Veel zeggen deze cijfers niet. Je ziet wel een stijging in aantal concerten / artiesten, maar die stijging zegt ons niet heel veel. Het gebruik van deze online platformen is bijvoorbeeld een recent iets. Je kan dus niet uitsluiten dat dergelijke websites gewoon meer en meer gebruikt worden de laatste jaren.

Over de landsgrenzen heen

De redenering achter de bovenstaande grafiek is simpel: hoe donkerblauwer het land, des te meer er werd opgetreden tussen 2013 en 2017. De donkerste gebieden op de kaart zijn West-Europa (no shit Sherlock) en Amerika. In welke landen passeerden de meeste Belgische artiesten en dj's? Dat zijn Nederland (5.147), Frankrijk (4.851), Duitsland (3.481), de Verenigde Staten (2.177) en het Verenigd Koninkrijk (1.933).

Als er per continent wordt gekeken, is de conclusie dat 84% van alle Belgische concerten tussen 2013 en 2017 plaatsvond in Europa. Grote, opkomende economieën zoals Brazilië, Rusland, China, Indie en Zuid-Afrika nemen slechts een aandeel van 2% in.

Onder de loep: Nederland

Tussen 2013 en 2017 traden in Nederland 864 verschillende, Belgische artiesten op. Daarvan speelden er 118 (14%) in vier of vijf van de onderzochte jaren. Geen toevalstreffers dus. Deze groep van 118 is vrij divers. Onder andere Dr. Lektroluv, Yves Deruyter, Dans Dans, Kr!z, Buurman, Gabriel Rios en Admiral Freebee passeren vaak bij onze noorderburen.

Onder de loep: Frankrijk

In Frankrijk komt het onderzoek uit op 666 Belgische artiesten die er speelden. Het gaat 'm om 92 Belgische artiesten en dj's (14%) die we zien opduiken in vier of vijf jaren. Vooral Belgische zangers en zangeressen die zich op de Franse taal toeleggen. Maar onder die 92 vinden we ook Girls in Hawaii, STUFF., Poldoore, 2manydjs en The Magician terug.

Onder de loep: Duitsland

Bij onze Duitse vrienden speelden 509 Belgische artiesten in de onderzoeksperiode. Een slordige 59 artiesten of dj's (12%) traden er vier of vijf jaar op. Tot deze behoren heel wat EBM-acts zoals A Split-Second, Front 242 of Vomito Negro, maar ook dj's als San Soda, Stereo Express en Yves De Mey. Wat niet heel erg verrast, want vaak wonen ze gewoon in Duitsland.

We zien in deze groep heel wat andere Belgische dj's die eveneens vier of vijf jaar na elkaar in Nederland en Frankrijk speelden: Charlotte de Witte, Locked Groove, Netsky en Peter Van Hoesen bijvoorbeeld.

Onder de loep: Verenigd Koninkrijk

Van de 354 Belgische artiesten en dj's in het Verenigd Koninkrijk, speelden er 42 (12%) in vier of vijf jaren tussen 2013 en 2017. Ook hier is er overlap met de artiesten die in andere landen van de top 5 speelden in vier of vijf opeenvolgende jaren met o.a. 2manydjs, LeFtO, Netsky en Peter Van Hoesen. Daarnaast vertoefden Raketkanon en Mumbai Science ook vaak in de UK!

Onder de loep: Verenigde Staten

33 van de 246 Belgische artiesten (13%) speelden vier of vijf jaren op rij in de Verenigde Staten. Dit waren voornamelijk dj's zoals Marco Bailey, Dimitri Vegas & Like Mike, Kolombo, Eptic, Ganja White Knight of Kill Frenzy.

De onderzoekers wijten dit overwicht van Belgische dj's in Amerika aan het financiële en logistieke voordeel van het metier. Eén of twee personen vervoeren is dan ook net iets goedkoper en eenvoudiger dan een hele band. Ook de apparatuur van een dj is wat compacter dan de instrumenten van een live-band. Bovendien is het economisch interessanter voor dj's om naar Amerika te trekken, aangezien de vergoeding voor een dj-set maar over een beperkt aantal mensen moet verdeeld worden.

Ich bin ein Berliner

Als we kijken naar het gemiddeld aantal concerten tussen 2013 en 2017, zijn dit de meest populaire steden waar Belgische artiesten optraden: Parijs (243), Amsterdam (153), Londen (152) en Berlijn (123).

Toen de onderzoekers per stad een uitgebreide analyse deden van de concerten, viel het hen op dat er in Berlijn iets atypisch was. Daar vonden er tussen 2013 en 2017 veel meer dj-sets en elektronische concerten plaats dan in alle andere, buitenlandse steden. Berlijn staat dan ook bekend om zijn clubcultuur en dat toont zich hier nogmaals. Vaak voorkomende dj's daar: Gratts, Kr!z, Sendai, Hermanez, Stavroz, Fernando Constantini en Cleveland.

Belgische artiesten en dj's in het buitenland

In de onderstaande grafiek kan je een aantal zaken zien. In totaal waren er 1.378 verschillende, Belgische artiesten met live-concerten of dj-sets in het buitenland tussen 2013 en 2017. Elke artiest kreeg in de grafiek een vakje. De grootte van het vakje geeft het aantal buitenlandse concerten weer. Daardoor zal je linksboven de artiesten zien die het meest in het buitenland vertoeven.

916 van de 1.378 artiesten en dj's (66%) traden minder dan 10 keer op buiten België. Dit zijn dan vooral bands die zich richten op Vlaanderen (bv. Fixkes), acts die recent pas zijn ontstaan (bv. Tsar B of WWWater) of oudere acts die nog eens om het schrikkeljaar samenkomen (bv. Klinik).

Vervolgens komen we in de categorie terecht die 10 tot 49 concerten gaven in het buitenland. Dit waren 336 artiesten (24%). In deze categorie bevinden zich artiesten die het merendeel van hun concerten brachten in een van onze buurlanden: Bazart (in Nederland), Damso (in Frankrijk) of Stereo Express (in Duitsland). Daarnaast zien we zowel artiesten terug die pas aan hun carrière begonnen zijn (Témé Tan, Roméo Elvis, Tamino) tot oudere acts die een reünietournee doen (Lords of Acid in VS of Technotronic doorheen Europa).

En nu schakelen we over naar de echte dj booth- en podiumbeesten. Namelijk: 80 artiesten en dj's (6%) die 50 tot 99 concerten gaven in het buitenland. Deze groep van 80 vertegenwoordigt maar liefst 5.373 optredens (22% van totaal aantal optredens). Dit zijn vaak artiesten of dj's die zich op 1 land toeleggen (Kill Frenzy op Amerika of Helmut Lotti op Duitsland), of net een heel brede, geografische verspreiding hebben qua concerten (2manydjs, Baloji).

Maar hier stopt het nog niet. Er zijn nog 46 Belgische artiesten en dj's die elk honderd of meer concerten in het buitenland gaven. De mastodonten van het festival- of concertgebeuren, de happy few. Deze 46 vind je terug in de grafiek hierboven en speelden samen 8.869 concerten of sets. Met andere woorden: 3% van de onderzochte artiesten zijn verantwoordelijk voor meer dan een derde van alle onderzochte concerten (8.869 van 24.100).

Wie zijn de elektronische mastodonten die enorm veel in het buitenland spelen?

● Dimitri Vegas & Like Mike (meer dan 200 keer in 60 verschillende landen!)
● Netsky
● Lost Frequencies (in 53 verschillende landen!)
● Aeroplane
● Eptic
● Charlotte de Witte
● The Magician
● STUFF.
● Warhaus
● Raketkanon
● Peter Van Hoesen
● Kolombo
● San Soda
● LeFtO
● Girls In Hawaii
● Wolfpack
● Ganja White Knight
● Locked Groove
● Dj Coone

PS: je kan nog iets zien in de laatste grafiek hierboven. Bepaalde vakjes zijn donkerblauw. De donkerblauwe vakjes zijn artiesten of dj's die meer buiten Europa, dan binnen Europa speelden. Daaruit blijkt dat het veel vaker dj's zijn die buiten Europa spelen. De onderzoekers vinden hiermee bevestiging in hun observatie dat dj's nu eenmaal makkelijker kunnen reizen dan artiesten die een liveshow brengen.

Hoofdfoto bij dit artikel door Riccardo Bresciani (Pexels) 


Over het onderzoek

‘Have Love, Will Travel’ is een onderzoek van Kunstenpunt in het kader van een breder traject rond de internationalisering van de kunsten- en muzieksector, (Re)framing the International. Eerder publiceerde Kunstenpunt cijfers over de internationale aanwezigheid van theater en dans uit Vlaanderen en Brussel en over de internationaliserende beeldende kunstmarkt. Lees het volledige onderzoek 'Have Love, Will Tavel' online.

Analyse gedaan door: Simon Leenknegt

Gegensverzameling en -verwerking door: Quinten Van Wichelen, Tom Ruette, Diane Bal en Simon Leenknegt