Crammerock 2014 verwent recordaantal bezoekers in Stekene

Crammerock is een festival dat aan een indrukwekkende groei bezig is de laatste jaren. Het festival heeft nochtans elk jaar een stevige kluif aan concurrerende septemberfestivals zoals Laundry Day. Die concurrentiestrijd gaan ze elk jaar succesvol aan. Met deze editie in 2014 vestigden ze weer een nieuw record: 30.000 bezoekers. Dit kan maar één ding betekenen: pure kwaliteit. Dat bracht Crammerock ons dit jaar ook weer. Ziehier onze verslaggeving van een geslaagde tweedaagse (5-6/09) in Stekene!Crammerock te Stekene staat al een tijdje bekend voor zijn kwaliteit, gezinsvriendelijkheid en hoog fungehalte. Dit jaar hebben de organisatoren, leden van JH De Cramme, weer jan en alleman verbaasd met iets nog grootser en beter dan vorig jaar. Verwacht zeker geen immense ruimtes en structuren waar Pukkelpop of Tomorrowland over beschikken, maar wel een iets kleiner festival.Ook blijft het systeem van twee mainstages, waarbij de artiesten zich vrijwel onmiddellijk na elkaar aflossen, een geniale zet in onze ogen. Zo moeten we nooit ergens een uur kamperen vooraleer de volgende act aan zijn set zal beginnen. De camping was eveneens top, met vriendelijke vrijwilligers en security, een plezante sfeer, en zelfs kleine optredens op zaterdag!

Dag 1: Bigroom Madness

Op dag één stonden Ms Lauryn Hill en Dizzee Rascal als grote namen op de affiche te pronken. Onze aandacht ging eerder naar de namen die in de Club geprogrammeerd waren. Daar mochten we Para One, Wolfpack, Arches en Watermät verwelkomen. De mainstage werd afgesloten door The Subs en Merdan Taplak.Bij ons eerste bezoek die dag aan de Club viel ons een organisatorisch foutje op. De organisatie had naast de ingang van deze tent de wagen van Jägermeister geparkeerd, met daarbij horend een leuke lounge-area en fuifmuziek. Allemaal goed en wel, maar het publiek kon de muziek vanuit de tent dus pas horen als men er ook daadwerkelijk instond. Het is nochtans handig als je even buiten de tent kan gaan staan en zo rustig mee kan genieten vanop een afstand.De eerste memorabele acts van die dag waren Arches en Altrego. Deze laatsten -u misschien beter bekend als Jasper Erkens en kompanen- konden het publiek in vervoering brengen. Arches liet het publiek volledig uit hun dak ging op There’s A Place: 

 

 De rest van de avond stond voornamelijk in het teken van EDM. We vermoeden dat de organisatie het op een akkoordje heeft gegooid met het gigalabel Spinnin’ Records. Zowel Para One, Wolfpack, Watermät en Alvar & Millas varen namelijk onder die vlag en hebben al releases uitgebracht bij het Nederlandse label. Niks mis met dit akkoordje trouwens, de trouwe fan kon zo van 22:00 tot 03:00 feesten op bonkende beats.Op de mainstage hadden de headliners ondertussen plaats gemaakt voor The Subs. Een groepje ongeregelde Belgen om u tegen te zeggen. Ze bouwden een feestje zoals enkel The Subs dat kunnen, met indrukwekkende visuals en zowel oudere als nieuwere topnummers, fantastisch! Hierna kon de feestvierder, die het nog niet opgegeven had, doorvieren met Merdan Taplak!

Dag 2: Drum ‘n’ bass slaat de klok

Wijzelf keken bijzonder hard uit naar dag twee van Crammerock. Voor de rapfanaten was de voormiddag en vroege namiddag waarschijnlijk het hoogtepunt. Namen zoals Rupelsoldaten en Safi & Spreej mochten de tent opwarmen voor het bassgevaar dat er zat aan te komen.De eerste act die ons werd voorgeschoteld was Mr. Polska. Voor de mensen die dit fenomeen niet kennen: denk aan de energie van The Opposites, maar dan met het sublieme geluid van Yellow Claw en Boaz v/d Beatz. Vervolgens werden de decks overgenomen door The Oddword en Station Earth. Vooral deze laatste zorgde voor een hoogtepuntje in de Club. Met bombastische bassen en leuke sounds verzorgden de twee Belgische astronauten ons van de nieuwste drum ‘n’ bassplaatjes tot ware oldschool sounds. Een beestige set die dan ook moeiteloos de tent liet vollopen. Met hun kennis van het publiek, hun kennis van muziek (die ze al eens aan ons etaleerde) en hun MC mogen we hen toch tot één van de beste acts van het weekend bekronen!Na Station Earth kwamen de drie heren van Animal Music het podium op, gehuld in dekentjes. In hun opzet om mysterieus te blijven zijn ze dan niet geslaagd, in hun andere opzet -de tent laten ontploffen- gelukkig wel. Met een leuke mix van bassmuziek en twee energieke MC’s haalden ze het onderste uit de kan!Het bassfeestje dat nu deftig op de rails stond, bleef duren tot de vroege uurtjes. Zo mochten Wilkinson, bekend van zijn megahit Afterglow, en TC tonen waarom ze internationaal aangeschreven staan. Dit deden ze uiteraard, en na hun feestje konden we onze ogen ook nog plezieren aan de wonderschone ladies Foxy Lady & MC Elvee. De twee bevallige dames bewezen dat ze meer zijn dan pretty faces, en ook echt gemene drum ‘n’ bass-schijven kunnen bovenhalen!Op de mainstage was er op deze prachtige zaterdag iets minder plaats voor elektronische muziek. Dit werd 's nachts gelukkig goedgemaakt door de immer goedlachse Gunther D en Skyve. De twee heren waren nog maar net terug van hun set op Laundry Day, maar ze deden hun kunstje nog eens over voor de volle tent op Crammerock. Skyve bracht zijn twee hoogtepunten van de dag mooi in beeld:Met een mix van bigroomhits, hardcoreclassics en feestnummertjes wisten Gunther D en Skyve de grote menigte nog een volledig uur aandachtig en dansend te houden. Ze vormden de perfecte eindact om nog eens goed los te gaan en dan volledig uitgefeest naar de tent terug te keren. Crammerock is én blijft de moeite, tot volgend jaar!