ODESZA trekt met subliem album richting AB

De Belgische concertgangers weten de nieuwe lichting van bedroomproducers wel te smaken, want na een eerste uitverkochte editie van Set It Off  trekt een collectief van artiesten opnieuw naar de AB Club onder eenzelfde vlag. Naast Slow Magic, Blue Hawaii, DJ Paypal, Craft Spells en Yung Gud zal ook het Amerikaanse ODESZA het podium sieren. En laat nu net die groep een nieuwe plaat uit hebben zeker! Om iedereen al een beetje mentaal voor te bereiden op een dansfestijn zonder weerga stelt Fuzz Magazine met veel plezier het album In Return voor.

Het verhaal van ODESZA begint zoals dat van duizenden andere groepen. Clayton Knight en Harrison Mills leren elkaar kennen op de universiteit en beginnen samen muziek te maken. Het grote verschil met die 999 andere bands is dat hun universum wel verder reikt dan hun eigen universiteitscampus. Naast aanhangers van een altruïstische levensvisie - het duo geeft bijna al hun oudere nummers weg via SoundCloud - bewijst het duo dat Seattle, naast een walhalla van grunge gitaargeweld, ook een ideale kweekvijver is voor broze elektronische landschapjes.

In Return en ODESZA zijn eigenlijk atypisch voor het beeld dat sommige mensen hebben van Amerikaanse EDM-elektronica: subtiel als een meute dolle olifanten in een porseleinwinkel. Gelukkig doorbreekt de groep dit cliché vanaf minuut één. De manier waarop beide heren nummers laag na laag opbouwen tot een geheel dat toch luchtig wegluistert is de kracht van de groep. De grens tussen slimme elektronica en weldoordachte popsongs is soms flinterdun.

Say My Name en Sun Models zijn er twee excellente voorbeelden van. De nummers zonder vocale steun zijn stuk voor stuk pareltjes, maar missen voor een stuk de betovering van de vocal. De plaat in zijn geheel ligt overigens compleet in de lijn van eerder werk, maar dan zonder de originaliteit te fnuiken. Net als wijn wordt deze groep schijnbaar beter doorheen de tijd. Net als de astrale sfeer van de nummers is ook voor ODESZA the sky the limit.

Wie ODESZA live aan het werk wil zien moet zoals eerder gezegd op vrijdag 14 november naar de AB Club. Een avond vol dansen en goede muziek zal uw deel zijn voor een schamele 19 euro via de website van de Ancienne Belgique.

Artiesten in dit artikel