RBEA14: Stromae domineert opnieuw en Lefto is Beste Belgische DJ

Traditiegetrouw komen we net voor I Love Techno te weten wie naar huis mag met een Red Bull Elektropedia Award. Dit jaar stemden zo’n 21.067 muziekfans, een absoluut record. Stromae overheerst opnieuw. Hij is Artiest van het Jaar, Beste Live Act en de videoclip rond Ta Fête haalt Beste Video binnen. Lefto is de winnaar van de eerste Belgische DJ Top 100. Hieronder alle winnaars!

Vorig jaar ging Stromae aka Paul Van Haver al met de pluimen lopen in de categorieën Artist Of The Year en Best Album. Deze keer doet hij er nog een schepje bovenop, en wint hij in maar liefst drie categorieën: wederom Artist Of The Year, Best Live Act en Best Video (met de clip rond het nummer Ta Fête). Die videoclip slaagde er trouwens voor de eerste keer in om de Tomorrowland Aftermovie van de overwinning te houden.

Maar de grote favoriet volgens het aantal nominaties was Oscar and the Wolf! Zij sleepten maar liefst 8 nominaties in de wacht. Daarvan verzilveren ze er twee. Ze mogen trots zijn op hun debuutalbum Entity, want die schopte het tot winnaar in de categorie Best Album. Daarnaast kroont de band van leadzanger Max Colombie zich eveneens tot winnaar in de categorie Breakthrough Artist. Met een eervolle vermelding voor Stavroz en Gewelt die op een tweede en derde stek eindigden.

 

Er waren ook twee nieuwe categorieën dit jaar, met de nodige gemengde reacties van buitenaf. Zo werd de eerste Belgische DJ Top 100 samengesteld. Studio Brussel-deejay Lefto trok aan het langste eind en laat zo Dimitri Vegas & Like Mike en 2ManyDJs achter zich. Een prachtige prestatie voor Stephane Lallemand die onlangs nog de vijftiende verjaardag van zijn programma op Studio Brussel vierde. Faisal eindigt in dezelfde categorie op een mooie vierde plek. Gewelt knokte zich zelfs naar een zevende positie in deze Top 100! DJ-Mania galore dus. Die Breakthrough categorie is er ook voor evenementen. ABSTRKT krijgt in deze categorie de lauwerkrans, zij deden het net iets beter dan Nächtvøgels en HORST.

 

Lefto had het overwinningsgevoel goed te pakken want ook in de categorie Best Party mocht hij een award ophalen. Hij organiseerde dit jaar de eerste Boiler Room-party in ons land en dat was meteen goed voor de winst in de categorie Best Party. In het groter broertje van die categorie ging Kozzmozz aan de haal met de overwinning (Best Really Big Party).

Verder kon er ook gestemd worden voor de Belgische Club Top 30. Fuse wint en is daarmee al vier jaar op rij ongenaakbaar als Beste Club. In het zog van Fuse stranden Café d’Anvers en Charlatan op een respectievelijke tweede en derde plaats. Brussel is de meest populaire partystad met 8 clubs in de Top 30, gevolgd door Gent (6), Antwerpen (5) en Luik (3). En in de categorie Tomorrow In The Papers schoot 22tracks opnieuw de hoofdvogel af, voor Stubru-programma's Playground en Lefto.

Wie mocht nog vieren? Tomorrowland kan voor de vierde maal op rij, net als Fuse trouwens, de handen in de lucht steken in hun categorie: Best Festival. Vier blijkt het magische getal te zijn van deze awards, want ook Netsky rijft voor de vierde keer op rij dezelfde prijs binnen, namelijk die van Best Song. Na Iron Heart (2011), Come Alive (2012), We Can Only Live Today (Puppy) (2013) is het nu de beurt aan Running Low om die eer te krijgen.

 

Compuphonic kwam als winnaar uit de bus in de categorie Best Remix, met zijn herwerking van het nummer Trapped (The Subs). Locked Groove verslaat Netsky en Kolombo in de categorie Best Producer, niet te onderschatten prestatie volgens ons! TLP is net als vorig jaar de Beste MC. We Play House volgt eveneens zichzelf op in de categorie Best Label. Dimitri Bekaert maakte het aflgeopen jaar de mooiste foto’s in het Belgische nachtleven. Musketon zal ongetwijfeld zijn artwork nog veel tegenkomen in het verloop van de avond. Hij krijgt de Marc Meulemans Award voor beste artwork. Als laatste gaat de award Tomorrow in the Papers naar onze collega's van 22tracks.

OVERZICHT WINNAARS

ARTIST OF THE YEAR

1. Stromae

2. Oscar and the Wolf

3. The Magician

BEST ALBUM

1. Oscar and the Wolf – Entity

2. Oaktree – Chapters

3. The Subs – Hologram

BEST SONG

1. Netsky ft. Beth Ditto – Running Low

2. Oscar and the Wolf – Princes

3. The Magician ft. Years & Years – Sunlight

BEST REMIX

1. The Subs ft. Colonel Abrams – Trapped (Compuphonic Remix)

2. The Fugees – Fu-Gee-La (Maverick & Poldoore Remix)

3. Aaliyah – One in a Million (Kill Frenzy Remix)

BEST PRODUCER

1. Locked Groove

2. Netsky

3. Kolombo

BEST LIVE ACT

1. Stromae

2. Netsky

3. Oscar and the Wolf

BEST MC

1. TLP

2. Brihang

3. MC Mota

BEST LABEL

1. We Play House Recordings

2. Eskimo Recordings

3. Vlek

BEST PARTY

1. Boiler Room

2. LeFtO Presents

3. Private Sessions

BEST (REALLY BIG) PARTY

1. Kozzmozz

2. Abstrkt

3. Libertine Supersport

BEST FESTIVAL

1. Tomorrowland

2. Dour

3. Pukkelpop

BEST VIDEO

1. Stromae – Ta fête (Lieven Van Baelen)

2. Stromae – Tous les mêmes (Henry Scholfield)

3. Tomorrowland After Movie (Epic Cinema)

BEST PARTY PHOTOGRAPHER

1. Dimitri Bekaert

2. Joeri Swerts

3. Joris Bulckens

MARC MEULEMANS AWARD (ARTWORK)

1. Musketon

2. Barbara Vandekonijnen

3. Konstruktiv

TOMORROW IN THE PAPERS AWARD (MEDIA)

1. 22tracks

2. Playground

3. LeFtO

BREAKTHROUGH AWARD

1. Oscar and the Wolf

2. Stavroz

3. Gewelt

BREAKTHROUGH AWARD

1. Abstrkt

2. Nächtvøgels

3. HORST

BELGIAN DJ TOP 100

1) LeFtO

2) Dimitri Vegas & Like Mike

3) 2ManyDJs

Voor de volledige Top 100 kan je best naar de website van Red Bull Elektropedia surfen.

BELGIAN CLUB TOP 30

1) Fuse (Brussels)

2) Café d’Anvers (Antwerp)

3) Charlatan (Ghent)

4) Club 69 (Ghent)

5) Forty Five (Hasselt)

Voor de volledige Top 30 kan je best naar de website van Red Bull Elektropedia surfen.