De 10 Berghain-platen van Ben Klock

Ben Klock, de Duitse techno-dj die Berghain als z'n broekzak kent, blikt vanwege de tiende verjaardag van de Berlijnse topclub terug op het voorbije decennium. Hij doet dat met zijn tien favoriete Berghain-platen.

 

Beroemd en berucht, maar zelden laat de Duitse club Berghain iemand onverschillig. Ofwel hoor je legendarische verhalen over marathonnachten, ofwel teleurgestelde reacties vanwege een geweigerde toegang. Maar er is één constante doorheen het verhaal: de muziek. Ben Klock, zopas zesde geëindigd in de Resident Advisor dj-top 100, zette de voorbije tien dagen zijn favoriete platen op een rij in no particular order, wij verzamelden ze hieronder. Here we go:

DJ Hyperactive - Wide Open

De Len Faki-herwerking werd een instant classic, maar ook het origineel is dus uiterst effectief.
"Ik draai dat nummer al sinds het een eerste keer uitkwam in 1998, maar pas in Berghain werd duidelijk hoeveel potentieel die stompende beat en geweldige staccato akkoorden hebben. Binnen de muren van de club begon het nummer een tweede leven."

 

DVS1 - Pressure

"Wanneer er over Berghain als instituut of zelfs 'religie' wordt gepraat, moet ik steeds aan dit nummer denken. Pressure heeft iets spiritueel, dankzij dat orgel. Wanneer je dit op het einde van een lange set speelt, kan dit nummer je echt in hogere sferen brengen."

 

Mathew Jonson - Marionette

Een stevige klepper van meer dan 11 minuten. Een nummer dat al meedraait sinds het begin, waardoor dit zeker niet mag ontbreken.
"Dit nummer werd uitgebracht rond de tijd dat ik m'n eerste keer in Berghain speelde, net na de opening van de club. Ik herinner me nog dat ik in Hardwax stond met de hoofdtelefoon op, onder de indruk van de diepte en het trance-randje van dit nummer. Zo'n dingen bestonden toen nog niet. Het geeft me nog steeds kippenvel wanneer ik het opleg."

 

James Ruskin - Work (Steve Rachmad remix)

"Dit is sowieso een van de meest agressieve technonummers van het afgelopen decennium. Eenieder die al in Berghain kwam, heeft hier wellicht al roepend op staan dansen met z'n vuist in de lucht."

 

In Sync - Storm

Nog zo'n re-release die de aandacht van Klock wist te vingen, is Storm.
"Ik ontdekte dit nummer pas in 2006, toen het opnieuw uitgebracht werd. Oorspronkelijk werd het ineengeflanst in 1992, op een minimale studio set-up. De chaotische drums en subtiele, maar vreemde fluittoontjes creëren een gekke atmosfeer, zelfs veertien jaar later."

 

Green Velvet - Destination Unknown

De gifgroene hanenkam van Green Velvet is ondertussen veel meer dan een handelsmerk. 
"Veel valt er over dit nummer niet te zeggen, behalve het feit dat het een van de meest gespeelde is in de eerste vijf levensjaren van de club. Het kan zelfs één van de redenen zijn waarom Berghain synoniem werd van die zogenaamde koude industrial."

De Amerikaan speelde vorig weekend in België, en Fuzz Magazine wist hem te strikken voor een babbel!

 

Umek - Gatex

De Duitser haalde ook inspiratie bij collega-dj's.
"Deze hoorde ik voor het eerst dankzij Marcel (Dettmann, nvdr.), tijdens een van onze b2b-sets. Het nummer heeft zo'n kracht dat het een heuse energiegolf door de club kan jagen - zonder ook maar een bass drum."

 

Martyn ft. Spaceape - Is This Insanity? (Ben Klock Remix)

Wanneer je zesde eindigt in de Resident Advisor dj-top 100, mag je jezelf al eens op de borst kloppen. Zo schuift hij hier een eigen remix naar voren die hij maakte voor de Nederlander Martyn. De vocals zijn van Spaceape, die helaas dit jaar overleed
"De vocal heeft nu iets spookachtigs. Toen ik de remix maakte, hielp die enorm voor de flow. Zonde dat hij er niet meer is. Nu ik er op terugkijk, is dat een perfecte combo; die stem met de architectuur van Berghain."

 

Heiko Laux - Hypnomarchin'

"Dit nummer en Souldancer zijn de beste van Heiko, vind ik. Maar vooral Hypnomarchin' bezorgde dus ontelbare gekke momenten. De synth klinkt zo dramatisch, melig aangevuld door die pianomelodie."

 

Link - Amenity

Als laatste nummer haalt de Duitser Link erbij. 
"Al uit sinds 1992. Elke resident zal z'n set met dit nummer al wel eens afgesloten hebben."