Eerste editie Cirque Magique strijkt neer in Ledegem

Een house- en technofestival in Zuid-West-Vlaanderen dat bij de eerste editie al meteen op 4000 aanwezigen mikt? We zien het niet iedere dag. Van 7 tot 9 augustus vindt de eerste editie van Cirque Magique plaats te Ledegem. Tijd voor een babbel met de organisatie!

Het ambitieuze festival zal met drie podia het publiek drie dagen lang verwennen. Als eerste zal Matthias Tanzmann met zijn label Moon Harbour een verjaardagsfeestje bouwen naar aanleiding van de vijftiende verjaardag van het label. Ook Feestgedruis heeft een eigen podium en tot slot zal ook de Cirque Antique-stage het publiek verwennen.

Om een dergelijk evenement uit de grond te stampen is enige kennis van zaken welgekomen. Maar dat is absoluut geen probleem als je ziet welk drietal achter de organisatie schuilgaat. Bedenker Dries Claeys krijgt namelijk hulp van Tom Reynders van Feestgedruis en Quincy, zelf ook actief als dj, en de drijvende kracht achter Age of Love en Teknoville. We voelden organisator Dries Claeys even aan de tand.

Matthias Tanzmann @ Moon Harbour Showcase - Watergate, Berlin 05.01.2013

FUZZ – Hoe ontstond het idee om een eigen festival op te starten?

Dries: Ik heb altijd al geprobeerd mensen samen te brengen met kleinere events rond zaken waardoor ik gepassioneerd ben, waaronder elektronische muziek. Dit resulteerde in VZW Par'azaar waarmee reeds enkele projecten lopen, voorlopig relatief kleinschalig en lokaal. Zo organiseer ik samen met Frederic 'ClerkieDeclercq ook Friday's Finest, waarmee we ook de pré-party van Cirque Magique zullen verzorgen.

Geruime tijd al speelde ik met het idee om een festival dicht bij huis te organiseren met enkel de muziek waar ik achter sta, namelijk kwalitatieve house. De meeste binnenlandse festivals hebben podia met EDM waar ik minder voor te vinden ben. En degelijke house- en technofestivals in Zuid-West-Vlaanderen zijn eerder zeldzaam.

FUZZ - Hoe kwam je dan in Ledegem terecht?

D: Via een online forum en sociale media kwam ik terecht op een terrein in Ledegem. Na een korte inspectie en overleg met de gemeente, die zich van bij het eerste contact enthousiast toonde en actief meewerkt, konden de praktische zaken met de terreineigenaar besproken worden. We zijn in staat om zowel camping, parking als festivalterrein op dezelfde locatie te doen, wat een luxe is.  

Via de input en medewerking van Tom van Sweettrade en Feestgedruis, en Quincy van Age Of Love en Teknoville, werkten we het concept verder en vooral beter uit.

FUZZ – Hoe kwam je bij Tom en Quincy terecht?

D: Al gauw merkte ik dat je om iets dergelijks op poten te zetten, er serieus wat knowledge en kunde aan te pas komen. Zeker als je het publiek voldoende kwaliteit en diversiteit wil aanbieden. Ik kende beide heren niet persoonlijk, maar wel hun projecten en feestjes, waar ik al meermaals naartoe ging. Van bij het begin was ik dus al grote fan van hun structuren en de muziek die ze representeren. Ik trachtte hen beiden te contacteren, met succes, waarna ik hen kon overtuigen mee in het project te stappen. Zo vormen we met drie het team achter Cirque Magique.

FUZZ – 4000 aanwezigen voor een eerste editie lijkt behoorlijk ambitieus. Zien jullie een uitverkochte editie haalbaar?

D: Aangezien we een nieuw festival zijn, wouden we van bij het begin duidelijk communiceren over de capaciteit en onze grootte. Met de achterban van Feestgedruis en Quincy zijn evenementen moet dit zeker mogelijk zijn. Ook de line-up zal dit rechtvaardigen. Het is dus zeker ambitieus, maar niet onhaalbaar of onmogelijk.

FUZZ – Wat kan het publiek verwachten qua line-up?

D: We zullen de eerste namen bekend maken in de loop van maart, maar als je het concept bekijkt kan je wel al afleiden dat we niet enkel nationale dj’s aan bod laten komen. Het publiek zal een mooie mix voorgeschoteld krijgen, waaronder ook enkele internationale acts.

FUZZ – Dan wensen we jullie nog veel succes! Tot in augustus op de feestweide!

Tickets kan je via de website bestellen

Ontdek meer...Event
Artiesten in dit artikel