Fuzzbox mixtape maart: Peregrine - Re:Charged

Alhoewel wij geen vinylpuristen zijn, kunnen we het sentiment zeer moeilijk onderdrukken: het zwarte goud doet ons altijd net dat ietsje meer houden van een mixtape en/of dj-set. Zeker als de tape zo’n onberispelijke selectie en mixtechniek kan voorleggen als Re:Charged van Peregrine. Deze tape strooit genereus met fantastische house- en funkplaten oud en nieuw, digitaal en op vinyl. Wij kunnen een mens die die roots van house dergelijke eer bewijst niet genoeg decoreren met medailles en lof.

Peregrine is geen nobele onbekende voor Fuzz Magazine. Hij verscheen in het verleden al op onze radar met zijn evenementenconcept zaliger Stand Your Ground. We interviewden hem daarover zelfs al eens, zo’n twee jaar geleden. Piet Haven, zo heet het heerschap, heeft een voorliefde voor de vroege dagen van house en techno en zoekt steeds naar de invloeden ervan in hedendaagse artiesten en hun muziek.

Dat manifest weerspiegelt zich consequent in de tracklist van Re:Charged. Alle tracks zijn betrekkelijk jong, uitzonderingen daargelaten, maar ze klinken allemaal doorspekt met de funderingen waarop house gebouwd is, zodat de tape zeer gestroomlijnd door de speakers raast.

We beginnen met enkele stevige lappen funk van LTJ, Marvin & Guy en het fantastische M.ono. Hoe verder de mixtape vordert, des te meer de barometerwijzer richting house en techno siddert en wanneer het kookpunt nadert met de parel van een ontdekking genaamd Tour De Chi van ene Brian Harden weet je het zeker: hier is een vakman aan het werk.

De vloer van de woonkamer waarin we dit schrijven heeft de grootste moeite om ons ervan te overtuigen dat dansen met onze motoriek écht geen goed idee is. We deden het toch.

Ondanks dat er heel wat tijd geslopen is in het voorbereiden van de tape, klinkt ze toch heel erg spontaan. Dat komt, vertrouwt Haven ons toe, omdat hij wil dat de set een mooi geheel vormt:

Bij deze set lag de uitdaging voor mezelf wat bij de verschillende genres. Openen met wat meer funkachtige platen om op te bouwen naar house, waarbij ik - zoals altijd - 1 of 2 klassiekers erin probeer te verweven.

Bij een live-optreden laat hij zich echter steeds inspireren door de mood, het publiek en de andere dj’s.

Als uitsmijter krijgen we nog enkele undergroundklassiekers liefdevol in onze oren gegoten: Untitled B van Oni Ayhun - ofte Olof Dreijer van The Knife - en Deep Burnt van Pepe Bradock. Ze gaan er zoetjes in. Ondanks dat de mixtape ruim een uur duurt, en bijgevolg geen lichte luisterbeurt betekent, was de zin om er bij afloop nog eens door te roetsjen groter dan die om de eigen playlist van het moment op te zetten. En dat, weet iedere muziekliefhebber, wil heel wat zeggen. Hats off.

Peregrine - Re:Charged Mix

Tracklist:

LTJ – Black Machine [Hot Groovy records]
Marvin & Guy – Dunno [Voices Of Music records]
M.ono – Love Pass U By [Rose Records]
Quell – Glengoyne [4lux records]
Nicholas – J.U.N.E. [4lux records]
Dubtribe Soundsystem – Do It Now (Extended Disco mix) [Defected records]
Borrowed Identity – Shake [Quintessentials records]
Max Graef – Ignorance is Bliss [Heist records]
Luv Jam – Californian Freestyler (Jacob Korn remix) [We Play House recordings]
Brian Harden – Tour De Chi [Sistrum recordings]
Jason Grove – Mr. G [Wax Classic records]
Arto Mwambe – Ombala Mbembo [Brontosaurus records]
Code 6 – Quad II [Nu Groove records]
Pepe Bradock – Deep Burnt [Kif Recordings]
Jaymo & Andy George – Ice Cubez [Moda Black records]
Oni Ayhun – Untitled B [Oni Ayhun records]

Ontdek meer...Fuzzbox
Artiesten in dit artikel