Kozzmozz vierde twintigste verjaardag in stijl (28/03)

Het is een speciaal jaar voor Kozzmozz. Twintig jaar al verpesten ze de jeugd in Gent en het omringende Vlaanderland met de beste techno die er te vinden is. Twintig (!) jaar, dus dan moeten ze toch wel iets goed doen. Wij gingen op deze verjaardagseditie mee vieren met Planetary Assault Systems (in gedachten, want die kon er jammer genoeg niet bij zijn omdat een onverlaat het in zijn hoofd had gehaald om Luke's paspoort te stelen), Paula Temple, Shifted, Johannes Heil en nog een paar adepten van de untss untss.

Geen ballonnen of slingers te bespeuren in de Vooruit, maar dat zou enkel afbreuk doen aan de sfeer. We stapten binnen en gingen gezellig in de rij staan voor de vestiaire. Het personeel hield dapper stand tegen de stroom aan volk die hun vestimentaire overbodigheid wouden komen lozen. Eens we goed vertrokken waren met onze jassen op stal en genoeg drankbonnetjes in onze portefeuilles om een klein Afrikaans dorp van bier te voorzien, trokken we richting balzaal.

Daar was Shifted plankgas aan het geven met zijn liveset. We verwachten enkel het beste van de man achter het fameuze Avian-label, en dat bracht hij ons ook. Het prachtige decor opgesteld rond de dj-boot, compleet met lichtshow en visueel spektakel, was een waar lust voor het oog. Het getuigt van de totaalbelevenis waarmee Kozzmozz hun bezoekers 'bang voor hun buck' willen bieden. Het siert hen.

We gingen door met onze interstallaire ontdekkingsreis om de andere ruimtes eens te bezichtigen. Als we hadden geweten dat daar een ongezien aantal trappen voor nodig was, hadden we twee weken op voorhand een loopband in huis gehaald. Op deze feesteditie vulde Kozzmozz 3 rooms – sorry, ‘units’ – met telkens duidelijk een andere kant van het toch behoorlijk brede en veelzijdige genre techno.

In unit 7 was Abdulla Rashim net bezig met goed bezig te zijn. Met zijn progressieve sound kon de Zweed ons bekoren. Daar viel het ons op wat voor een diverse schare aan mensen Kozzmozz de laatste jaren aantrekt. Het gaat lang niet enkel meer over de typische technofan van wie de hartslag synchroon loopt met de basdrum van de muziek. We zagen hipsters, volk van wie je je afvraagt of ze niet verloren liepen op weg naar een volgend drum ‘n’ bass-feest en mensen zonder enige uiterlijke uitingen van subcultuur die gewoon een beentje kwamen strekken. We besloten het een positieve evolutie te benoemen.

In unit 9 werden de Belgen weggestoken in een gezellige ruimte achter een gigantisch gordijn. Ze werd gehost door PeeP, het kleine broertje van Kozzmozz, die binnenkort zowaar Scuba en Bicep mogen ontvangen. De sfeer zat er goed in toen wij middenin Bafana’s set binnen kwamen gelopen. De man die Alpha mee uit de grond stampte weet ook zeer goed hoe een topset uit de CDJ’s te stampen.

Tegen het eind kwam Paula Temple haar ding doen in unit 7, en aangezien onze oren geen fan waren van haar harde, industriële sound - tinnitus is géén fabel, kinderen - besloten we andere oorden op te zoeken. We gingen terug de 1.065.644 treden naar beneden alwaar we lichtjes groggy ons heil zochten in de liveset van Johannes Heil. Verschillende Transitions passeerden de revue terwijl de Duitser zijn klasse tentoonspreidde. Na een uur of wat waren we moe, en besloten we te kijken hoe het nog was met de mensen aan de vestiaire en of ze nog niet gestikt waren in de kledingstukken.

Kozzmozz heeft er alweer een topeditie achter de rug en zet zijn twintigste verjaardag goed in. Het is uitkijken naar de volgende editie met niemand minder dan Blawan! Nog 78 dagen, 5 uren en 54 minuten te gaan, bij het figuurlijk ter perse gaan van dit verslag. Tijd is relatief in de kosmos. 

Foto's bij dit artikel door Dlux Fotografie.