10 Years of Boys Noize Records in Fuse: vergane glorie? (01/05)

“Hello! Welcome to Boys Noize Records Label Night, we’re here with the whole crew, with the gang… Mixhell, Hoshina Anniversary, Strip Steve, SCNTST, Djedjotronic, Tiga, Spank Rock, PILO and Housemeister! We go all night!” Een line-up waar de Boys Noize-fan van het eerste uur het water van in de mond krijgt. Toch waren het net die fans die met een dubbel gevoel terug naar huis gingen. Boys Noize en zijn soldaten, vergane glorie? Écht niet, maar het verhaal van de opzwepende electropunk van tien jaar geleden, is duidelijk op sterven na dood.

We hadden er anders wel zin in, netjes op tijd (klokslag 22u59) stonden we op de dansvloer van de trots van onze hoofdstad, Fuse. De dansvloer had wat weg van een Romeins amfitheater, de meeste mensen durfden deze niet voor middernacht betreden.

Maar we stonden daar wel goed, alleen, met onze beste vriendin Mixhell, die de perfecte toon had gezet voor een veelbelovende avond. Het snoetje van Mixhell –denk Nina Kraviz, maar dan de exotische variant– deed ons de vrij hoge drankprijzen en de meest onvriendelijke wc-madam in de rijke geschiedenis der sanitair verantwoordelijken al snel vergeten. Wat een vrouw achter de draaitafels, Igor Cavalera mag zich gelukkig prijzen!

Next up was Strip Steve b2b Hoshina Anniversary. Wat eigenlijk een huwelijk moest worden tussen opzwepende rave en catchy electro werd een (v)echtscheiding waarbij het publiek de rol van het verwaarloosde kind innam. Een droog, middelmatig setje. Achja, het kon alleen maar beter? En beter werd het!

Boys Noize-luitenant Djedjotronic deelde de decks met wonderkid SCNTST. Het publiek stond een eerste keer in brand met de allereerste Boys Noize-plaat van de avond. En dat was Thomas van PUZIQUe, beter gekend als Boys Noize en D.I.M. (die we samen met andere oudstrijders zoals Erol Alkan en Shadow Dancer toch wel gemist hebben). Toen SCNTST op het einde van zijn set Percee Scan liet vallen vloog het dak van Fuse er bijna af, wat-een-plaat!

En de avond bleef maar goed gaan, Tiga time! Onze Prince of Sexor maakte van de gelegenheid gebruik om ons als testpubliek te gebruiken voor het pas uitgekomen 100, een kersverse samenwerking tussen Boys Noize & Tiga. We zagen dat het goed was. Het zopas herstelde dak van Fuse vloog er een derde keer af toen Tiga zijn set besloot met Mind Dimension 2.

Tiga - Mind Dimension 2

Wat er daarna gebeurde proberen we te verdringen uit ons geheugen. Maarschalk Boys Noize zelf nam onder luid gebrul van het publiek de knoppen in handen, so far so good. Spank Rock zorgde er als MC persoonlijk voor om de avond van elke zelfrespecterende Boys Noize-fan te vergallen. Wat we te horen en te zien kregen waren twintig minuten trap, dubstep, moombahton en elk ander genre dat echt niet past op een Boys Noize-avond. Terwijl de rugzakdragende tieners wild werden namen de electrofans de tijd om een pintje te gaan halen of in de veel te lange toiletrij te gaan staan.

Toen Spank Rock verdween werd het plots terug (te) druk op de dansvloer. Want ja, de klassieke robotstemmetjes waar we al tien jaar wild van worden galmden door de boxen en kondigden dé plaat van de avond aan. Lava Lava, alsof er niks veranderd was in die tien jaar. ‘It’s alive!’, dachten we, onwetend dat er geen enkele Oi Oi Oi-plaat meer ging volgen. De fans moesten het dan maar doen met XTC (niet letterlijk te nemen, alsjeblief) en een veel te korte sample van Frau. De rest van de meester zijn set bestond uit raveplaten die op het randje staan tussen electro en techno. Goed genoeg, Alex, maar niet geweldig.

Boys Noize - Lava Lava

We wouden echt nog blijven om te zien wat PILO in zijn mars had, gecombineerd met onze trouwe vriend Housemeister, die er voor de verandering eens nuchter uitzag. Hij had beter wat meer gedronken, want ook hij presteerde onder verwachting. Wat begon als een knallende technoset waarbij The Bells van Jeff Mills centraal stond, zwakte al snel af naar een animoloze set.

De vermoeidheid sloeg toe en we hielden het een half uur voor sluitingstijd voor bekeken. Wil je de ‘Ten years of Boys Noize Records World Tour’ zelf meemaken? Voor Europa kan dat nog in München, Kopenhagen, Oslo, Stockholm, Lissabon of Barcelona. Misschien nog een laatste advies: kies een editie zonder Spank Rock, en save the rave!

Foto's Fuse: © WimLouis