Fuzz Five #35 - Jules X

Er zijn maar een paar echte kameleons onder de muzikale zielen. Jules X is er een van. Deze Brusselaar verdiepte zich in heel wat genres en dat over verschillende tijdsvakken heen. Daarnaast kennen we hem nog van zijn eigen radioshow op FM Brussel, zijn residence voor Playground op Studio Brussel en zijn eigen Dominion-feesten in The Zoo (Hasselt). De moeilijkste mixen zijn voor hem een uitdaging en zijn platenselectie lijkt meer op een encyclopedie. Tijd voor zijn Fuzz Five dus!

Hij was amper vijf toen Jules X zijn eerste platen aanschafte. Zijn vader was een grote muziekliefhebber, denk Gary Numan, Front 242 en Kraftwerk. Het is die muziek waarmee Jules X ook opgroeide.

Daarna begon hip hop meer en meer voor hem te betekenen. Ook Dj 4T4 en Murdock, die in dezelfde school zaten, brachten hem heel wat muziek bij. Door Aphex Twins videoclip voor On kwam hij uiteindelijk terug terecht bij elektronische muziek.

We zijn nu weer wat jaartjes verder en tijd om bij Jules X eens te horen wat zijn vijf favoriete platen van het moment zijn:

Michael Viner's Incredible Bongo Band - Apache

Jules X: "Deze track is een release uit 1972 die op dat moment niet meteen een hit was, maar later door pioniers als Grandmaster Flash, Kool Herc en Afrika Bambaataa een waar hip hop-anthem werd. Deze cover van Apache is oneindig veel gesampled geweest, en dat door producers uit verschillende genres als hip hop, drum 'n' bass en house."

"Een muzikale mijlpaal rijk aan ongelofelijk vette breaks en beats, een waanzinnig orgel, ... het heeft het gewoon allemaal. Qua sampling vind ik vooral dat Nas hier zeer creatief mee is omgegaan, en dat in zijn track Made You Look." 

Drvg Cvltvre - (I Don't Want To Die In) James Franco's House

Jules X: "Drvg Cvltvtre is mijn favoriete producer van het moment. Hij weet mij, terwijl ik niet meteen een acid-liefhebber ben, volledig te overtuigen met zijn rauwe, analoge tracks. I Don't Want To Die In James Franco's House is een vrij recente release die ik zoveel mogelijk probeer te spelen. Een heel trage, diepe track met een duistere acid bassline, rauwe kick en hi-hat en een leuk pianogedeelte. Een producer om zeker in de gaten te houden!"

Freda Payne - Unhooked Generation

Jules X: "Unhooked Generation is een soul funk track van 1969 waar ik onlangs een geremasterde versie van heb kunnen bemachtigen. Deze track is de laatste drie weken zowat een noodzaak geworden in mijn dj-sets. De eerste vier tellen zijn ook gesampled door JVC force en Urban Dance Squad. Een feelgoodnummer met een ontzettend onweerstaanbare groove waarop niemand blijft stilstaan."

"Dit heeft trouwens niets met nostalgie te maken, want ik bestond nog niet eens in 1969. De soul en funk uit die periode heeft zoveel ongelofelijke muziek opgebracht dat ik er de komende jaren nog wel zoet mee ben."

Dj Shadow - Ghost Town

Jules X: "Onlangs ben ik naar een dj-set van Dj Shadow & Cut Chemist in de AB geweest en dit was veruit de beste dj-set die ik ooit gezien heb. Dj Shadow is ondertussen al meer dan 20 jaar bezig als producer en hij klinkt nog steeds fris en vernieuwend met deze future bass track Ghost Town. Een zeer trage, duistere track met een aantal verrassende momenten die ideaal zijn voor een warm-up dj-set, op het juiste moment en plaats natuurlijk. Dit nummer klinkt zowaar als Aphex Twin."

New Order - Blue Monday

Jules X: "Als laatste ga ik voor de grootste dance classic ooit, althans voor mezelf toch. Dit nummer ben ik nog steeds niet beu gehoord. Een echt meesterwerk dat geen verdere commentaar nodig heeft."

Kan je maar niet genoeg krijgen van onze Fuzz Five of miste je de eerdere edities? Bekijk ze dan hieronder!

Foto: © PNPF

Ontdek meer...Fuzz Five
Artiesten in dit artikel