Lederfaust houdt release party in Charlatan

Op woensdag 13 mei kunnen de liefhebbers van live gebrachte elektronische muziek en synthgeeks hun hart ophalen in de Charlatan te Gent. Dan volgt er namelijk de release party van het Lederfaust-project. We gingen alvast een kijkje nemen in hun studio en schotelden hen enkele vragen voor.

Lederfaust is het geesteskind van Pieter Santens en Thomas Lambrechts. Die eerste kennen we ook als producer van Sue Avenue, terwijl Thomas door het leven gaat als de helft van We Are Prostitutes. Beiden vormen ze ook een deel van de drijvende kracht achter het ganse Private Sessions- en Private Family-concept. Na maanden sleutelen in de studio volgt nu het nieuwe project Lederfaust.

Na optredens op Neon tijdens het Lichtfestival te Gent en in Niche Club is het nu tijd voor een volwaardige releaseshow waar meteen een EP aan gekoppeld wordt. Genoeg redenen dus om een praatje te gaan slaan in een oud, verlaten klooster te Gent, waar hun studio is gevestigd.

FUZZ - Lederfaust, wat moeten we ons daarbij voorstellen en vanwaar de naam?

P: Bikkelharde Duitse porno! Grapje. De naam ontstond relatief spontaan in het begin van onze samenwerking. We zochten een naam in de richting van de muziekstijl die we toen wensten uit te gaan: hard, primitief, duivels en rock-n-roll, in de lijn van onder meer Motor en Modeselektor. Uiteindelijk werd het Lederfaust, een begrip met heel wat mogelijke interpretaties.

"De initialen L.F., bijvoorbeeld, staan in synth-taal voor Low Frequency Oscillator, wat voor ons wijst op hypnotiserende baslijnen. De rest laten we in het midden. Ik denk dat we door al die studiotijd soms last hebben van overconceptualisatie."

FUZZ - Hoe zouden jullie je eigen tracks omschrijven?

T: Onze eerste livesets bewandelden een eerder ruim muzikaal spectrum gaande van house tot minimal en techno. De set die we momenteel opbouwen, alsook de laatste tracks, gaan meer de technoregionen uit. Dat is deels te danken aan de nieuwe machientjes die we in huis haalden en deels aan de richting waarin onze live-setup zich ontwikkelt.

Wanneer we starten aan een nieuw nummer werken we meestal rond een bepaald concept, met beelden, geluidsopnames, verhalen enzovoorts. Zo stemmen we de snaren af en weten we beiden waar we naar toe willen, wat de effectiviteit van onze co-productie verhoogt.

FUZZ - Op 13 mei volgt de grote release party in Charlatan. Waaraan mogen de bezoekers zich verwachten?

P: We zullen onze nieuwe liveset brengen met enkele muzikale thema’s die ons momenteel drijven. Daarin past onder meer onze nieuwe EP Ikigoryi. Big shout out naar Gerald trouwens, die ons toelaat ons ding te doen op deze iconische plaats. Meer info kan je vinden op Facebook.

FUZZ - Kan je wat meer vertellen over die nieuwe EP?

T: Er is zelfs een gans verhaal aan verbonden! Ikigoryi vertelt het verhaal van een Afrikaans stamlid die in the middle of nowhere acid ontdekt. Hij verlaat zijn tribale omgeving en leert enerzijds hemelse, anderzijds duivelse sferen kennen. Normaal hoor je deze reis doorheen de 3 tracks, enfin, dat was de bedoeling.

We werkten voor de productie van deze EP met een heel bijzondere gastmuzikant, Marnix, om nog wat meer ziel in de percussieve, typisch Afrikaanse, elementen te steken. Het creatieproces was heel leuk en we hopen dat de luisterbeleving dat ook is.

Lederfaust - Ikigoryi EP Teaser

FUZZ – Zijn er verder nog concrete plannen met het project?

P: Eerst en vooral de lotto winnen zodat we heel wat meer tijd kunnen steken in dit project. Verder zal het vooral aankomen op leren uit onze machines en kijken welke tracks best tot hun recht komen om die productioneel dan te gaan uitwerken.

Ontdek meer...Event
Artiesten in dit artikel