Fuzz Five #39 - Howling

Onze Fuzz Five-reeks kleurt doorgaans Belgisch, maar wanneer die van Howling in de mailbox valt, krijgen we het toch even warm. Frank Wiedemann (de helft van Âme) en Ry X (ook lid van The Acid) aan het woord, that is.

Met Sacred Ground heeft het Australisch-Duitse duo één van de meest geanticipeerde albums uit 2015 in de rekken liggen (waarvoor Âme overigens inteeltgewijs een dijk van een remix afleverde). Welke invloeden er bij het maken van dat knap album kwamen kijken, verklaren de twee hieronder in hun Fuzz Five.

Arthur Russell - Soon To Be Innocent Fun

Howling: "We vinden heel wat inspiratie in hetgeen onze voorgangers deden. Arthur Russell was een pionier in het producen. Hij bracht elektronische elementen, maar hield wel een sfeer van intimiteit over. Dit nummer is één van z'n mooiste creaties."

Burial & Four Tet - Nova

Howling: "We reden in een busje naar Melt Festival in Duitsland en tijdens die rit werd dit nummer zowat onze soundtrack. Beide kerels zijn zo gefocust en daardoor verbonden in wat ze doen. Je hoort dat ze allebei klassebakken zijn."

Burial & Four Tet - Nova

Fever Ray - Keep The Streets Empty For Me

Howling: "Wonderschone minimal-productie met daarbovenop háár stem. Wat hebben we nog meer nodig? We halen dit nummer vaak aan als referentie, of wanneer we op zoek zijn naar een bepaald geluid of sfeermoment."

Fever Ray - Keep The Streets Empty For Me

Fela Kuti - Water No Get Enemy

Howling: "Op ons album Sacred Ground staat een nummer, Forest, dat we opnamen in de Californische bergen. De basis werd echter al gelegd in de Berlijnse loft van Frank (Wiedemann, nvdr.), waar we het ritme van Fela Kuti erin stopten. Wat een ongelofelijk muzikaal figuur, maar tevens ook een echte leidersfiguur voor zijn entourage. Een bron van inspiratie, zoveel is zeker."

Fela Kuti - Water No Get Enemy

Steve Reich - Music For 18 Musicians

Howling: "We zijn allebei fan van hedendaagse minimal-componisten. De subtiele toetsen, het design van hun sound, ... Dat is zo complex, maar kan heel simpel overkomen. Steve Reich is daarin meesterlijk."

De supercombo achter Howling kan niet anders dan een fijne selectie platen opleveren, waarvoor dank!

Kan je maar niet genoeg krijgen van onze Fuzz Five of miste je de eerdere edities? Bekijk de vorige edities hieronder.

Ontdek meer...Fuzz Five
Artiesten in dit artikel