Mat Zo legt ghost producers en hun klanten bloot

De in Los Angeles gevestigde producer Mat Zo bindt al een tijd lang de strijd aan tegen ghost producers binnen de EDM-wereld. Zijn kruistocht tegen dergelijke producers bereikt nu een hoogtepunt door een uitgebreide lijst online te delen, waarin ene Kloak uit de doeken doet welke ghost producers voor welke artiesten werken. Hierdoor kwam Mat in het oog van een social media-storm terecht. Of de lijst accuraat en volledig is, laten we in het midden. Al waren enkele namen in de lijst al algemeen geweten.

Het fenomeen van ghost producing is binnen de wereld van de elektronische muziek schering en inslag en doet al lange tijd veel stof opwaaien. Dat binnen de EDM-scene, maar zeker ook daarbuiten, veel ghost producers aan het werk zijn, is een publiek geheim. Voor vele artiesten is het een opstap naar een grotere carrière, anderen vinden het bedrog tegenover de fans.

Mat Zo, zelf een gerespecteerd producer, ergert zich al lange tijd aan de huidige gang van zaken en gaat al een tijdje op jacht om de 'rotte kiezen' te trekken. Nu deelde hij een lijstje op Twitter, opgesteld door Kloak van ghost producers met de bijhorende artiesten voor wie ze werken. En er duiken zowaar Belgen op in het lijstje. Aan u om te oordelen of de lijst al dan niet steek houdt.

 • Niles Hollowel-Dhar (KSHMR): zou werken als ghost producer voor DVBBS, Borgeous en Carnage.
 • Dennis Waakop Reijers: zou werken als ghost producer voor Tiësto.
 • Alessandro Benassi: zou alle producties van zijn neef Benny voor zijn rekening nemen. 
 • Justin Bates: zou de ghost producer van Steve Aoki zijn.
 • Benno de Goeij: zou de ghost producer van Armin van Buuren zijn.
 • Maarten Vorwerk: zou Dimitri Vegas & Like Mike, Danny Avila, Quintino en DVBBS als klanten hebben.
 • Derek Allen: zou heel wat producties van Major Lazer en Diplo op zijn conto mogen schrijven.
 • Thomas Helsloot: zou de ghost producer van Sander Kleinenberg, Quintino en Marc Benjamin zijn.
 • Fabian Lenssen: zou ghost producer van R3HAB zijn.
 • ZROG: zou de producties van de Australische zusjes van Nervo verzorgen.
 • Laidback Luke: Luke zou een groot deel van de producties van Quintino op zich nemen.

Hoewel deze lijst niet als waarheid kan aanvaard worden, lijkt de lijst heel wat geruchten te bevestigen. Andere producers, zoals Diplo trokken ondertussen in het verweer op Twitter. Verder krijgt Mat zelf het ook de wind van voren. Zo dreigen heel wat fans van de beschuldigde artiesten ermee zijn carrière naar de knoppen te helpen. 

Zelf is Mat Zo echter ook geen onbesproken blad, zij het dan op vlak van ghost mixing. Zo gaf de producer vorig jaar nog openlijk toe dat sommige van zijn mixtapes door andere dj's in elkaar werden gemixt.

De lijst focust verder vooral op de EDM-wereld, maar is zeker geen exclusief fenomeen voor het genre. Wellicht zijn er ook binnen de house- en technowereld heel wat releases waarvan de naam van de ware producer het daglicht niet mag zien. Wij denken er het onze van ...