Kozzmozz: techno in het kwadraat (20/06)

Het Gentse succesconcept Kozzmozz mag dit jaar twintig vette kaarsen uitblazen. Om dat te vieren trokken ze voor de tweede keer dit jaar naar hun vertrouwde Vooruit en werden Jonas Kopp, Blawan en Tripeo mee ten dans gevraagd. De organisatie was er klaar voor, het publiek ook, en wij kwamen met plezier kijken hoe dat nu ook weer werkt, zo'n deep space-onderzoek.

Ondanks dat alle tickets al enkele dagen voordien de deur uit waren, en het op de Facebook-pagina 'ik-zoek-nog-een-ticket-of-twee'-berichtjes regende, viel de drukte best wel mee. Enkel wie een toilet probeerde te bezoeken, of een verfrissend pilsje wou bestellen moest soms even knokken om zijn doel te bereiken. Voor de dansers was er daarentegen wel voldoende ruimte, tenzij je helemaal voorin oog in oog met de platentovenaars wou staan natuurlijk.

Spacid - Destroying Robots @ 19 Years Kozzmozz

Die dansers kregen trouwens stevig waar voor hun geld, na een zoals altijd geslaagde openingsset van resident en medeorganisator Spacid, volgde een live optreden van Jonas Kopp. De Argentijn met de niet zo Argentijnse artiestennaam deed stevig zijn best, kreeg heel wat handjes in de lucht, maar wist ons nooit honderd percent te overtuigen.

Wat ons wel voor honderd percent, en zelf het dubbele daarvan, wist te overtuigen, waren de geprojecteerde visuals en de honderden lasers die voortdurende door de zaal flitsten. Zeker vanop het balkon (want dat is er ook nog altijd in de Vooruit) was het een waar schouwspel om de interactie tussen de door de zaal zwevende lichtbundels en de woelige mensenzee met open mond gade te slaan.

Normaal volgde hierna met Oscar Mulero een zwaargewicht van formaat, deze belde echter last minute af wegens ziekte en werd vervangen door Tripeo, ook wel gekend als Darko Esser. De labelbaas van Wolfskuil Records had weinig problemen met deze lastminuteboeking en speelde een eclectische set waarin de allerhoogste hi-hats en diepste bassen foutloos op de lijn tussen hemel en hel dansten. Een van de hoogtepunten van de set was zonder meer het onuitgebrachte nummer I Wanna Go Bang van Bjarki, dat op 15 juli uitkomt op трип (lees: trip), het Russische label van Nina Kraviz.

Bjarki - I Wanna Go Bang (Original Mix)

Daarna was het de beurt aan dé headliner van de avond, ene Blawan, om het publiek dat al stevig op dreef was nog een uurtje extra te verwennen. Jamie Roberts was dan ook naar de Vooruit afgezakt met maar één doel voor ogen: alles en iedereen omverblazen, letterlijk. De zelden gehoorde rechtdoor technoset die daarna door de geluidsinstallatie vlamde, deed zijn werk en maakte het publiek zowat gek. Afsluiten deden we even traditioneel als beginnen met Spacid, namelijk met de labelbaas van Token Records, Kr!z. Deze bewees nog maar eens wat we eigenlijk al wisten: dat hij als geen ander een publiek kan entertainen en blijven verrassen tijdens de vroege uurtjes.

Even na zessen sloot de Vooruit haar deuren na een alweer majestueuze editie van Kozzmozz en kwam er een kleine volksverhuizing richting de Decadance op gang. Daar speelde 'God van de Deca' Pete Howl nog plaatjes tot het middaguur om iedereen die niet al staand in slaap viel, volledig uitgedanst te krijgen.

Wie deel wil uitmaken van de volgende kosmische verjaardagsmissies kan op 20 juli opnieuw terecht in de Vooruit, waar Kozzmozz samen met Kowboys & Indians de vierde nacht van het nieuwe tiendaagse festival Klankfest host. Op het programma staan met Luke Slater en Rebekah wederom twee kleppers van formaat. Op 18 en 19 september keert Kozzmozz terug naar haar roots en organiseren ze twee zeemissies waarbij James Ruskin, Steve Rachmad, Developer, Kr!z, Spacid en T-Quest uw kapitein voor één nacht worden.

Foto's bij dit artikel door Dlux Fotografie.

Ontdek meer...Event
Artiesten in dit artikel