Sónar Festival 2015: onze hoogtepunten

We trokken op 18, 19 en 20 juni richting Barcelona voor een tête-à-tête met het meest legendarische festival van Europa: Sónar Festival. Het feestgebeuren kent zowel een dag- als nachtprogramma op twee verschillende, maar even idylische locaties. We hebben er heel wat acts gezien, heel wat nieuwe bands mogen ontdekken en drie dagen op-en-top festivalplezier gehad. Hier lees je wat onze hoogtepunten van Sónar 2015 waren!

DAG 1

Met een goede 29 graden op de teller waren we klaar voor onze eerste dag. Op onze to-do list: Palms Trax, J.E.T.S. en Autechre. De eerste wat onbekender, de laatste twee hebben hun strepen al ruimschoots verdiend. Palm Trax leverde een degelijk set af, de mannen van J.E.T.S. begonnen heel sterk, maar lieten het daarna weer wat afweten. We zagen geen uniformiteit in hun set. Ze stuwden harde beats over de prachtige locatie waarna ze het tempo weer omlaag haalde met wat dubstepachtige nummers en uiteindelijk weer overschakelden op ambient techno.

  

Bij Autechre hadden we dan voor de eerste keer het gevoel dat we op een festival aanwezig waren -al leek het meer op een nachtshow in de erg donkere Sónar Dôme. Hij zegt al jaren dat hij gaat stoppen, maar met deze set mag hij ons nog jaren lastigvallen.

DAG & NACHT 2

Met zo’n zes uur slaap achter de kiezen was het tijd voor een tweede dag vol elektronisch geweld. Xosar & Torn Hawk beloofden een visueel fantastische show en dat was het ook. Het was de perfecte combo tussen dansen en je pupillen versteld laten staan door de mooie visuals. We wisten dat we hen maar een half uur aan het werk konden zien want we gingen snel richting Voices From The Lake die net aan hun liveset begonnen.

We kwamen terecht in een cinemazaal à la Kinepolis, maar dan dubbel zo groot. Het was er helemaal donker tot Voices From The Lake aan hun spektakel begon. Want dat was het wel. Ze bouwden hun set rustig op en gooiden er alle mogelijke ambientgeluiden door tot de set ontplofte op zo’n tien minuten voor het einde en iedereen zijn stoel verliet om al rechtstaand voor de mannen te gaan feesten. Prachtig. 

 

#sonar2015 #voicesfromthelake

Een video die is geplaatst door Scott (@iphix) op 22 Jun 2015 om 1:33 PDT

Na een anderhalf uur te hebben aangeschoven aan de pendelbussen die richting Sónar By Night reden, hadden we al heel wat gemist. Op het vlak van openbaar vervoer hebben ze daar in Spanje nog veel te leren. Maar wat we op Sónar By Night tegenkwamen deed ons dat allemaal heel snel vergeten. De zalen waren imposant: beeld je de Red Room van I Love Techno in en doe die maal drie. Of zelfs maal vier. 

  

Vroeg in de nacht moest Randomer aan de bak op de Sónar Car-stage, een klein verborgen podium dat zich ergens vanachter in de immens grote zaal verschool. Het deed ons het fileleed met de pendelbussen meteen vergeten met zijn doordringende techno. Dit was echt geweldig. Een van de beste sets die we in 2015 al mochten horen. We stonden de hele nacht aan de grond van de Sònar Car genageld en ontdekten heel wat interessante muziek. 

 

#randomer #sonar15 #sonarnight #barcelona

Een video die is geplaatst door Sophie (@danielssophiee) op 19 Jun 2015 om 5:08 PDT

 

DAG & NACHT 3

Op deze man waren we al drie dagen ongeduldig aan het wachten. Henrik Schwarz staat bekend om zijn energieke dj-sets en stond geprogrammeerd om Sónar By Day af te sluiten. En hoe hij dat deed! Zelden zagen we een deejay zo opgaan in zijn set. Save the best for last, heeft zijn diensten weer eens bewezen. Om 22u pompten de bassen nog steeds uit zijn Functione One’s en stonden we nog met zo’n goede 200 man te feesten. Die pendelbus kon ons even gestolen worden, iets waar we wel spijt van hadden nadien. 

Nog steeds nagenietend van wat Henrik Schwarz ons bijbracht, stonden we alweer op Sónar By Night waar Pional de dj-booth net overnam. Dit Spaans talent is een labelgenoot van John Talabot en werkte ook al samen met onze landgenoot Locked Groove. De zaal stond al goed vol en we wurmden ons een weg doorheen een kakafonie aan bezwete oksels en halfnaakte dames. Toen we eindelijk ons plekje hadden gevonden, begon hij aan zijn laatste tien minuten. Bummer, maar wat we onderweg hoorden, zat goed.

Dan was het tijd voor de act van de avond: Dubfire die met een audiovisueel project live zijn ding kwam doen. Deze keer hadden we ons lesje geleerd en stonden we al een halfuurtje voor aanvang paraat. Nog even een biertje gaan halen –voor 3,5 euro!- en we waren gesetteld. De zaal werd donker en de maestro begon aan zijn liveshow. Zijn hele show lang hebben we geen woord tegen mekaar gezegd. We werden er helemaal in opgezogen en genoten van iedere beat. Zeer innovatief, en zeer verslavend!

  

Sónar Festival is zo’n festival dat je minstens één keer in je leven moet gedaan hebben. Je kan het festival zo’n beetje vergelijken met onze eigenste Pukkelpop qua line-up, zowel grote en gevestigde namen als nieuwe ontdekkingen en lokale talenten krijgen er hun kans. Het aanbod rijkt van klassieke pop tot pompende house en van alternatieve hiphop tot snedige grime. Wij zijn er nu tweemaal geweest en telkens vonden en vinden we het een once-in-a-lifetime opportunity, al kan de line-up van Sónar By Night ons nét iets meer bekoren dan die van By Day.

  

Het is een volwassen festival, en dat zie je aan alle mogelijke facetten. De organisatie is niet alleen top, ook de foodtrucks, het bonnetjessysteem, … over alles is er grondig nagedacht. Ook kunstenaars krijgen er een plaats, er worden workshops gegeven, de meest prominente technologie van het moment wordt er tentoongesteld, enzovoorts. Het is een interactie van muziek, creativiteit en technologie. Kortom: als de hedendaagse, moderne muziekindustrie jou kan bekoren, moet je hier bij geweest zijn.