Play'house zet Truiense zomer op zijn kop

Play'house ontpopte zich de laatste tien jaar tot het meest gesmaakte housefeestje in Limburg en ver daarbuiten. Nu ontpopte het Limburgse evenement zich tot nog iets anders. Voor deze zomer zal Play'house namelijk een pop-up club openen in Sint-Truiden. We spraken met organisator Christof Joris, ook gekend onder zijn dj-alias Chicago Habit, over hoe hij dit nieuwe initiatief zal inkleuren, en of dat buiten de lijntjes zal gebeuren.

We maakten al talrijke memorabele momenten mee tijdens Play'house. Zo vierden ze nog niet heel lang geleden hun tiende verjaardag met DJ Sneak, of kregen ze in 2014 Detroit Swindle op bezoek voor een stomende set.

Dit jaar besloten Christof en zijn vriendin nog een (gewaagd) stapje verder te gaan. Ze openen tijdens deze zomer namelijk een pop-up club in het hartje van Sint-Truiden. 1 juli gooien ze de deuren open en daarom gingen we eens met hem rond de tafel zitten om te horen hoe dit allemaal tot stand is gekomen.

FUZZ - Hoe zijn jullie op het idee gekomen om een pop-up club te beginnen?

Christof: Na 10 stampvolle Play'house-edities van afgelopen jaar tijdens de Midweekfeesten (red. een overkoepelend meerdaags evenement in Sint-Truiden) was de honger zeer groot om het dit jaar zeker even goed te doen.

"Toen ik het nieuws te horen kreeg van het Nieuwscafé en het management van Midweekfeesten dat ze enkel nog de nadruk zouden leggen op hun 'main stage' was onze teleurstelling dan ook groot."

We gingen meteen op zoek naar een plaatsvervangend alternatief, en zo kwam ik al snel terecht bij het leegstaand pand vlak langs het terrein van de Midweekfeesten. Een toplocatie, zeker voor onze Play'house-feesten. Een nieuwe uitdaging was geboren (lacht).

Play'house 20/12/14 met Simon Dunmore

FUZZ - Het is volgens ons een gewaagd concept, wat willen jullie er exact mee bereiken?

C: Het is zeker een gewaagde zet. Er is in Sint-Truiden een grote behoefte aan een plek waar like-minded people samen kunnen komen. Een plek voor de alternatieve en volwassen clubbers onder ons die even alles willen vergeten en genieten van wat wij al jaren te bieden hebben. Geld of winst is zeker geen drijfveer, passie is dat wel.

FUZZ - Jullie zullen ook overdag open zijn, inclusief terras en bar. Waar zal de nadruk liggen in de kaart (qua spijs en/of drank)?

C: Voor de eerste keer in 10 jaar bieden we onze bezoekers ook lekkere koffie nu aan (lacht). Zelf vond ik het zeer fijn om onze Italiaanse wijnen te kiezen. Zo hebben we een rood Italiaans topdrankje (red. Vino Spumante Nero), een echte aanrader voor iedereen die onze pop-up komt bezoeken deze zomer.

"Daarnaast zullen we ook lokale producten aanbieden, waaronder drie bieren en gin vanuit Sint-Truiden zelf, samen met een lekker hapje en een taart die wekelijks wordt aangepast."

Play'house 27/10/12 met Ian Pooley

FUZZ - Tijdens Midweekfeesten is de kans groot dat jullie volk over de vloer zullen krijgen die jullie concept niet kennen (en ook de muziekgenres niet), hoe ga je dat opvangen?

C: Wij ontvangen iedereen die van hun vertrouwde pad afwijkt met open armen. Daarna zullen ze natuurlijk wel wat 'house education' krijgen (lacht). Je moet weten dat voor Play'house de gemiddelde leeftijd op 31 jaar ligt. Vorig jaar merkten we dat er tijdens de Midweekfeesten toch wel wat jonger volk over de vloer kwam.

"Het is steeds tof om te zien dat zogenaamde housemaagden volledig los uit de bol konden gaan op muziek die ze nog nooit hadden ervaren."

FUZZ - Zal jullie programmering voor de pop-up in het verlengde liggen van de vorige edities of zullen er specifieke accenten zijn voor deze pop-up club?

C: We blijven trouw aan onze waarden en dat is pure housemuziek, waar dan ook in Limburg. We hebben ons nog nooit ergens aan aangepast en dat zal zo nog lang blijven.

Over de line-up, die houden we liefst nog wat mysterieus. De mensen weten wat ze mogen verwachten, al is het nu een legendarische headliner of een Truiense youngster die in onze dj-booth staat, gefeest zal er worden.

Play'house 02/05/15 met DJ Sneak

FUZZ - Hoe kijk jij aan tegen Sint-Truiden als uitgaanslocatie? Ideaal voor een pop-up concept?

C: Door een gebrek aan deftige en financieel haalbare locaties staat er voor veel organisatoren een rem op. De beslissing van 't Speelhof (red. waar Play'house ook vaak doorging) om geen feesten meer toe te laten bij hun, doet daar allesbehalve goed aan. Een welgeplaatste pop-up zal daar verandering in brengen, daar ben ik van overtuigd!

Fuzz Exclusief: 10 jaar Play'house in 10 tracks

FUZZ - Stel je had een onuitputtelijk budget, hoe zou jouw pop-up concept er dan uit zien?

C: Dan palmden we zonder twijfel het hoogste verdiep van de Truiense abdijtoren in, en bleven we feesten tot de vroege uurtjes zodat we samen de zonsopgang konden ervaren. Laurent Garnier zou er dan achter de draaitafels staan!

FUZZ - Dat klinkt ons ook erg goed in de oren! Om dit interview af te sluiten, wat zal een lach op jouw gezicht kunnen toveren als je komende woensdag bij de opening in jouw pop-up club staat?

C: Als de dj's onze bezoekers probleemloos kunnen meenemen in hun avontuur, en als de bediening vlot verloopt. Vervolgens zal ik zeker de dansvloer even opspringen, mét een brede glimlach.

"Het gevoel van voldoening dat je krijgt wanneer een ganse club uit de bol gaat op iets wat jij zelf uit de grond hebt gestampt, dat gevoel is écht onbetaalbaar. Dat we dit nog maar lang mogen doen!"

FUZZ - Christof bedankt voor je tijd, vlieg er de komende dagen nog goed in, zodat we woensdag 1 juli de opening met z'n allen uitbundig kunnen vieren!

------------------------------------------------------------------------------------------

De Play'house pop-up club is elke woensdag open van 18u tot 6u, zaterdag van 11u tot 6u en zondag van 11u tot middernacht. Enkel in juli en augustus.

Ontdek meer...Event