Fuzzbox mixtape juni: Ben Solar - Materia Oscura #9

Terwijl de zomer zich op hardhandige wijze meester maakt over ons, gingen wij op jacht in onze rijkelijk gevulde vi.be-inbox om de Fuzzbox van de Maand juni te kiezen. Daar kregen we al gauw Ben Solar in ons vizier. Hij wist ons te bekoren met stevige techno in zijn live opgenomen Materia Oscura #9. Verwacht u aan diepe techno uit een donker hol zonder al te veel airco en namen als Tom Hades, KiNK, Sam Paganini, Stanny Franssen, Skober en A. Paul op de tracklist.

Ben Solar, oftewel gewoon Benjamin Vandezeypen, kwam in het elektronische muziekmilieu terecht tijdens de hoogdagen van minimal en droeg zijn steentje bij als producer en dj onder het pseudoniem The Nutty Producer. Ben leerde hier heel wat bij, maar het waren uiteindelijk zijn bezoeken aan de Fuse die hem naar donkere techno dreven. Nu, intussen ruim tien jaar later, is hij met een release op Bonzai Records meer dan ooit bezig met de muziek waarvan hij houdt. Deze Materia Oscura #9 waarmee we jullie op reis nemen, werd trouwens opgenomen tijdens de eerste editie van Solarized, een concept van Davy Kosmik.

De mixtape wordt, alle advies ten spijt, met een bom van een track geopend. Het aanstormende Italiaanse talent met een neus voor de donkerste hoekjes van onze oorschelpen Enrico Sangiuliano - het correct spellen van zijn achternaam blijft steeds een uitdaging - opent de mix met Savage Machine. Een nummer dat een jaartje geleden uitkwam op het Belgische label Rhythm Convert van Tom Hades, een naam die we later in de mix nog een paar keer zullen zien opduiken.

Een remix van een andere Italiaan, Alex Lentini - de Italiaanse technoscene is nog nooit zo levend geweest - en de Griek Kostas Maskalides verder, belanden we bij de eerste Belgische track. Deze staat op naam van het hoog aangeschreven duo Filterheadz. Met hun remix van Tony Dee zijn Enygma zorgen ze voor een eerste, kortstondige spanningsboog. Deze boog wordt echter meteen volledig kapot geslagen door de Hammer die A.Mochi bijheeft. De Japanner brengt enkel platen uit die harder zijn dan staal. Voor wie van allesvernietigende techno houdt, is dit werkstukje op Sleaze Records dan ook een must hear.

Daarna volgt een misschien wel iets te lang duet tussen een Belg een Portugees. Tom Hades danst met Dance With Me Baby naar al uw Destinations, terwijl A.Paul er naadloos Nova en Biosphere tussen weeft en intussen ook nog even Stanny Franssen en Ortin Cam remixt, dit alles met strakke hand geregisseerd door Ben Solar. Maak van dat net iets te lang dan toch maar net iets te kort. Met Noseda, Simone Tavazzi en Mark Broom gaan we nog een tijdje op datzelfde elan door.

Afsluiten doen we uiteindelijk met een driedubbele knal. De eerste explosie komt achter de naam van Skober, een Oekraïner die ons eerder dit jaar al wist te verrassen met zijn uitstekende release op Elevate Records. Daarna gaan we naar de andere kant van de wereldbol, waar we Truncate, steevast leverancier van bonkende rechtdoor techno, KiNK zijn Fantasia horen remixen. De finale ontploffing komt bij Sam Paganini en zijn Black Leather, de ietwat vergeten B-zijde van zijn doorbraakwerk Chocolate.

Als een stevig zomerbriesje dat even door onze haren streek maar veel te snel weer voorbij was, vertreedden we door deze meer dan aangename opname van Ben Solar. Een uitstekende én eigenzinnige platenselectie die op een kordate manier aan elkaar gelijmd is, meer hebben we niet nodig om de aankomende zwoele nachten te overleven.

Wie meer te weten wil komen over Ben Solar zijn doen, laten en muziek, kan terecht op zijn website, Facebook-pagina of vi.be-profiel.

Tracklist:

 • 1. Savage Machine - Enrico Sangiuliano 
 • 2. Soave (Alex Lentini Remix) - Alex D'Elia, Danny Fontana
 • 3. Domesticated (Original Mix) - Kostas Maskalides
 • 4. Enygma (Filterheadz Remix) - Tony Dee
 • 5. Hammer - A. Mochi
 • 6. Nova - A.Paul
 • 7. Destinations - Tom Hades
 • 8. Biosphere - A.Paul
 • 9. It Used to B (A.Paul Remix) - Stanny Franssen, Ortin Cam
 • 10. Involver  - Mark Broom
 • 11. Dance With Me Baby - Tom Hades
 • 12. Ecstasy (Noseda Remix) ) - Gene Karz
 • 13. Mizar - Simone Tavazzi
 • 14. Prelude - Skober
 • 15. Fantasia (Truncate Remix) - KiNK
 • 16. Black Leather - Sam Paganini
Ontdek meer...Fuzzbox
Artiesten in dit artikel
Tags