Voltage Festival, voltreffer in het kwadraat

Op zaterdag 1 augustus trokken we richting Transfo in Zwevegem voor de eerste editie van Voltage Festival. Een verlaten electriciteitscentrale werd er door de organisatie achter het podcast-concept Ohm omgebouwd tot een walhallah voor de techno- en houseliefhebber. Op de affiche prijkten maar liefst zes internationale namen, aangevuld met het Belgische kruim van onze house- en techno-dj's en producers.

Bij aankomst op het festivalterrein, viel onze mond letterlijk open bij het zien van de festivalsite. Het gebouw ademde door de industriële look een en al techno. Buiten kon je overdag terecht op de King Kong Club Stage, waar vooral house hoogtij vierde, terwijl je dan ook al terecht kon binnen bij het Techyard-podium. Daar voerde techno de boventoon. Pas 's avonds ging ook de betoverende Ohm Stage open, waar je volledig werd ondergedompeld in het industriële karakter, inclusief machinekamers en grote, afgetakelde machines.

Openen deden we met Minx op de King Kong Stage. De Ohm-resident trok de kaart van de meer minimalistische beats om het festival op gang te trekken. De aanstekelijke beats konden zelfs de eerste tientallen aanwezigen al aanzetten tot enkele danspasjes. 

Adrian & Tomas zetten het feestje verder en kozen voor meer housegetinte platen met hier en daar funky insteek. Het parcours dat deze gasten de laatste tijd aflegden, is behoorlijk indrukwekkend. Mede dankzij hun eigen concept E-lab speelden ze al heel wat zalen, gaande van H20, over Søndag tot Decadance plat. Het heel gezapig toestromende publiek luste er wel pap van. Carlos Sanchez zijn K15 in de Detlef remix zorgde zowaar al voor een eerste hoogtepuntje van de dag.

Leesa volgde de ingeslagen weg van de house en geleidelijk aan kreeg ze het publiek, dat nu toch wel even op zich liet wachten, op haar hand. Als een ware konginin toornde ze boven haar feestvolk uit en met enkele rake platen gaf ze haar onderdanen waar voor hun geld. Welk genre ze bracht? Luister gewoon naar haar recentste So I Smile EP en je kan wel raden dat het feestje vertrokken was.

 

Things are heating up inside the powerplant. Two Times Four's getting the engines going on the Techyard stage! In 10 minutes Trixy's coming up, you can still buy tickets at the door so get the fuck over here.
Posted by Voltage Festival on zaterdag 1 augustus 2015

Tussendoor waren we ook een kijkje gaan nemen binnen in de Techyard-zaal. Daar waren de heren van Two Times Four aan zet. De set van het duo, dat al mocht aantreden op Mysteryland, Defqon1 en in Café d'Anvers, was allerminst bestemd voor doetjes. Keiharde techno in de late namiddag in een donker hol. Het leverde een energieke en bij wijlen hyperkinetische set op, perfect begeleid door een mooi lichtspel. Voor ons was het wellicht nog wat te vroeg dag voor dergelijke harde set, maar de aanwezigen leken ons ongelijk te geven. Trixy ging verder op dit elan en knalde lustig verder.

Na Leesa, nam Pete Howl buiten de decks over. Geleidelijk aan verdwenen de housy toetsen uit de set en kwam de techno bovendrijven. Pete leverde een strakke set, maar we kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat hij indoor of in een club beter tot zijn recht komt dan onder een kalm zomerzonnetje in openlucht.

Alex Niggemann was de eerste internationale headliner die ons pad kruiste. Hij trok vanaf 19u van leer op de King Kong Stage. Meteen werd het tempo lichtjes teruggeschroefd en begon de Fransman aan zijn gestage opbouw. In het begin volgde het publiek gewillig, zeker op &ME zijn geniale Woods en überklassieker Domino van Oxia, die je trouwens komend weekend op Cirque Magique kan aantreffen.

Gaandeweg gleed de set echter wat af in eentonigheid. Het werd allemaal net iets té gezapig en naar het einde toe leek de King Kong Club Stage wat leeg te lopen. Daar kan Mørbeck, die volgende headliner, wel voor iets tussenzitten. Zonder pardon beukte hij alles en iedereen omver met een loeiharde technoset bij het Techyard-podium. Het publiek was op sommige momenten niet meer te houden en leek de muzikale uppercuts zonder probleem te verteren.

© Maxime Byttebier Fotografie / Voltage Festival

Om 21u30 brak dan het moment aan waar velen op zaten te wachten: de deuren richting Ohm Stage werden geopend. De verbluffende zaal werd in stijl geopend door 'Papa Ohm' himself, Pilose. Al van bij de eerste noten liep de zaal helemaal vol en bij de eerste inslaande beats gingen zelfs al heel wat handen de lucht in. We herkende platen van Fur Coat en Dale Howard, maar hét topmoment - dat op beeld werd vastgelegd - was wellicht Acamar van Frankey & Sandrino.

 

Pilose is opening the Ohm stage in his own, marvelous way. We can't wait for what lies ahead...
Posted by Voltage Festival on zaterdag 1 augustus 2015

Erna ontbond AMyn zijn duivels met een verduiveld straffe live set. Het klonk allemaal wat ruiger en minder afgelikt dan de vorige sets die we van deze Gentenaar aanschouwden, maar het paste des te meer in de sfeer van Voltage. De zaal leek bij wijlen in trance te genieten van de heerlijke producties waarbij lang uitgesponnen climaxen maar bleven verder denderen. Dit tot groot jolijt van de aanwezigen.

Normaal gezien waren de Spaanse platenbroeders Pig&Dan nu aan zet, maar hun set had blijkbaar vertraging opgelopen. Pete Howl draaide dan maar een setje in hun plaats. Wat we tijdens de namiddag al vermoedden, werd bevestigd 's avonds. Plaats Pete in een donkere zaal en hij lijkt helemaal op te fleuren. De ene technoplaat na de andere bereikte onze oorschelpen en ook het onvermijdelijke I Wanna Go Bang van Bjarki deed wat het moest: knallen zonder weerga.

Om de avond af te sluiten gingen we eerst nog eens terug naar Techyard, waar nu een andere Duitser, Henning Baer, lustig verder draaide. Toen helemaal op het einde van de avond ons ter ore kwam dat Pig&Dan alsnog aan hun set zouden begonnen, repten we ons opnieuw naar de machinekamers van de Ohm Stage.

 

More Belgium :)
Posted by Pig&Dan on zaterdag 1 augustus 2015

De Spanjolen sloten met een stevige streep muziek het festival in stijl af. Onze kaars was echter al wat aan het uitdoven na maar liefst 15 uur van de beste house en techno, dus besloten we huiswaarts te keren. Voltage Festival, wat een voltreffer! We hoorden stuk voor stuk topsets en de idyllische locatie maakte het plaatje compleet. Kunnen we al ergens ons kaartje voor volgend jaar kopen?

Foto's: © Maxime Byttebier Fotografie / Voltage Festival