Cirque Magique opent sterk met groot uitgevallen pré-party

Wanneer een organisatie als Feestgedruis de handen in elkaar slaat met Quincy, de sterke man achter Age Of Love en Teknoville, kan je er prat op gaan dat je een degelijk festival krijgt voorgeschoteld. Het gloednieuwe Cirque Magique opende vrijdag de deuren met een wat groot uitgevallen pré-party. Er was maar één van de vier hoofdpodia geopend, maar toch kregen de aanwezigen meteen waar voor hun geld met een sterke line-up. We gingen eens polshoogte nemen!

Zoals we uit ons interview vernamen met organisator Dries Claeys, opende Cirque Magique de deuren op vrijdag met een pré-party. Dat was in maart tijdens ons interview althans het plan. Hoewel er maar één podia voorzien werd van straffe artiesten, konden we deze dag toch eerder als een heuse eerste festivaldag van Cirque Magique beschouwen in plaats van een pré-party.

De avond werd gehost door Clerkie's Friday Finest, een concept waar ook organisator Dries mee achter staat. Toen we de festivalsite betraden, viel het uitmuntende decor en de strakke sound meteen op. Ook de grootte van het festivalterrein was behoorlijk indrukwekkend. Een festivalsite dus met heel wat ruimte voor uitbreiding.

Een nieuw festival op poten zetten zal altijd wel gepaard gaan met enkele kleine kinderziektes. Maar we vergeven de organisatie de probleempjes, zoals het feit dat de deuren wat later dan gepland openden en dat we toch soms een tijdje moesten aanschuiven aan de bar, met plezier. Zeker als je zelfs in de toiletten wordt verwend door beats van een aparte toilet-dj. Door de iets latere opening leek het tijdsschema wat in de war gestuurd, maar niemand die er echt om maalde. Bij onze aankomst op het terrein in de vooravond was Joey Payne al aan zet.

Cirque Magique 2015 I OpeningThis was the "intimate" opening of Cirque Magique yesterday. Thank you for the amazing vibes, what a way to start the weekend! Today it's 4 stages and more than 40 artists performing! Let's go!► Video by CAMELTOWN► Music : Upcoming release by DJ Whizz (Smiley Tribe.be) - The RideTICKETS Fnac & http://bit.ly/1btvnwS ◄► FB Event: http://on.fb.me/1HxVb8i► www.cirquemagique.euPosted by Cirque Magique on zaterdag 8 augustus 2015

Hij voorzag het reeds toegestroomde publiek van eerder minimalistisch klinkende housedeuntjes. Licht te verteren plaatjes onder een wegdeinende zon met een frisse pint in de hand, wat heeft een mens nog meer nodig om het weekend in te zetten. Joey zijn platenkeuze werkte uiterst aanstekend en al gauw kon hij de massa geleidelijk naar voren lokken. Hier en daar placeerden de mensen al een bescheiden dansje.

Toen Honey Slave de decks overnam, zette deze trend zich verder. Gaandeweg dreef ze de intensiteit van de platen wat op en de aanwezigheid en het enthousiasme van de feestvierders volgde evenredig. Het volk bleef toestromen. Met een stevige platenselectie en een gestaag omhoog gekrikt tempo, bracht Honey Slave het publiek in de perfecte stemming voor headliner Mees Dierdorp. Het moet gezegd, de sets van Joey Payne en Honey Slave waren van het betere opwarmwerk dat we al te horen kregen op onze Belgische festivals.

Mees Dierdorp, de Amsterdamse producer die reeds releases had op Poesie Musik (het sublabel van Get Physical), kennen we in België wellicht vooral van zijn platen op het in Gent gevestigde Eskimo Recordings. Zo bracht hij enkele maanden terug nog een gesmaakte remix uit voor het Belgische collectief Hydrogen Sea. Mees zette vanaf de eerste platen meteen de toon voor de rest van zijn set.

Gezapige deep house waarin vooral de lang uitgesponnen melodielijnen met de pluimen gingen lopen. De combinatie met de ondergaande zon werkte perfect en zorgde bij wijlen voor een bijna transcendente sfeer. Als dj een eigen productie als hét hoogtepunt van je set kunnen draaien, het is zeker niet alle producers gegeven, maar Mees slaagde er met glans in.

Tijdens het heerlijke Wavers Huwol gingen vrijwel alle handen de lucht in en je kon aan de gezichten aflezen dat heel wat festivalgangers volledig opgingen in de toch wel geniale melodiecomposities en dito break. Mees Dierdorp leverde met een eclectisch slot de ideale voorzet voor afsluiter Clerkie, die het cadeau met plezier aannam en die voorzet zonder pardon binnenkopte.

Clerkie opende ietwat steviger en met een sterk tweeluik tilde hij het feestje naar hogere sferen. Eerst was er Carlos Sanchez zijn K15 in de Detlef remix, meteen gevolgd door Alors On Danse van Oscar L. En dansen deed het volk! Clerkie draaide zeker niet zijn meest underground gerichte set en opteerde af en toe voor een klassieker of hitje binnen het genre, zoals Kollektiv Turmstrasse hun hit Sorry I'm Late. Het publiek kon het des te meer smaken en toen Colt van Dense & Pika door het Funktion-One Sound System schalde, leek er even geen houden meer aan.

Clerkie schakelde naar het einde toe een tandje hoger en toen de ultieme klassieker Black House Down van Pan-Pot de revue passeerde, wisten we het wel zeker. Deze dag was allerminst een opwarmertje, maar voor ons bijna een volwaardige festivaldag. Iets voor middernacht, toen Clerkie zijn set aan het afronden was, besloten we huiswaarts te keren. Er wachtten ons immers nog twee volle dagen met muzikaal lekkers, morgen al te beginnen met onder meer Mathias Tanzmann, East End Dubs en Oliver Huntemann. Deze dag beloofde alvast het beste!

Wie alsnog wil gaan en nog geen tickets bezit, geen nood. Je kan iedere dag tickets en campingtickets aan de deur verkrijgen of ze last minute online aankopen.

Artikelafbeelding: © Instagram lanseke 
Afbeelding podium: © Reiner Van Wonterghem