HORST 2015: 'raving in the rain' was nog nooit zo leuk (11-12/09)

Afgelopen weekend vond de tweede editie van HORST plaats: het muziek- en kunstfestival in de omgeving van het kasteel van Horst. Centraal bij dit evenement staat artistiek talent: kunstwerken, kunstinstallaties, maar ook muziekartiesten waren uitgenodigd om de show te stelen. De weergoden waren duidelijk goed geluimd vrijdag, wat een uitverkochte avond opleverde. Zaterdag was dit jammer genoeg niet het geval, maar niemand die zich iets aantrok van wat nattigheid. Wij kwamen, wij zagen, wij dansten en aanschouwden hoe HORST voor het tweede jaar op rij de harten van het publiek won.

Verfrissend en opvallend is dat de organisatie ervoor koos niet uit te pakken met slechts één grote headliner en daarnaast kleinere namen, maar op de proppen kwam met een waaier aan verschillende getalenteerde dj's, zowel uit binnen- als buitenland. Twee verschillende podia waren gedurende twee dagen de speeltuin van deze dj's: de Courtyard Stage op het binnenplein van het kasteel en de Red Bull Music Academy Stage, die speciaal voor het festival ontworpen is door Robbrecht en Daem

Vrijdag

Om 18u ging HORST vrijdag van start en het was Belgisch talent dat mocht openen: Exalt b2b Eklektiker deden dat op de Courtyard Stage en Poldoore op de Red Bull Music Academy Stage met een vier uur durende set. Palms Trax bracht bracht wat later op de avond een erg dansbare liveset die ons zin gaf in meer, en meer kregen we. Eén van de hoogtepunten op de Courtyard Stage kwam er wanneer Marcellus Pittman Hit It n Quit It van Jamie 3:26 & Cratebug opzette.  

 

Op de Red Bull Music AcademyStage ging het er tegelijkertijd ook erg lekker aan toe met wat minder house en techno en wat meer aandacht voor hiphop- en elektronische beats. De Britse UK garage legende DJ EZ kroonde zich zonder twijfel tot koning van deze stage. Er zijn weinig anderen die erin slagen Still D.R.E. of Insane in the Membrane in het midden van hun set te gooien en het publiek wild te krijgen, maar EZ doet het feilloos. 

DJ EZ

Last night: DJ EZ killing it at the Red Bull Music Academy stage.See you tonight.
Posted by HORST on zaterdag 12 september 2015

 

De andere durver van de avond was ongetwijfeld de Nederlandse Job Jobse. Hij sloot af met Daar gaat ze van - jawel - Clouseau (!), of dit bij iedereen gesmaakt werd, laten we open, maar de rest van zijn set was alleszins doorspekt van funky en strakke beats waarop niemand stil kon blijven staan. 

Zaterdag

De tweede dag van HORST was grauw en regenachtig, maar dat was geen reden om thuis te blijven. Alvorens te beginnen aan een nieuwe dansmarathon was er de mogelijkheid om naar een uiteenzetting van de verschillende kunstenaars te luisteren of een wandeling te maken doorheen het domein met Gijs Van Vaerenbergh. Het kunstwerk dat ons het meeste bijbleef was de lichtinstallatie van Children of the Light, een cirkel omgeven door licht in een zijkamertje van het kasteel waarbij je even kon wegdromen tussen het feesten door.

New-Yorker Nickodemus en Lefto zorgden zaterdag op de Red Bull Music AcademyStage voor een levendige urban sound waardoor het plots een wel zonnige zomerdag leek voor wie een tikkeltje fantasie gebruikte. Belgische trots San Soda bracht op het Courtyard podium dan weer een sterke en gevarieerde set. Het kleurrijkste back-to-back duo van HORST werd dan weer gevormd door Tama Sumo en Lakuti. De twee vrouwen hoorden asboluut bij onze favorieten van de avond. Heen- en weer wandelend tussen de twee stages weerklonken opeens de klanken van de nieuwe track van Romare, die liet zijn Love Song op het publiek af dat enthousiast reageerde.

Afsluiters van het festival waren Jeremy Underground op de ene stage en Oneman op de andere, voor velen vast en zeker een hartverscheurende keuze. Beiden heren haalden alles uit de kast en brachten allebei een topset, elk op hun eigen typische manier. Jeremy Underground zong zowat alle vocale stukken uit zijn set mee en Oneman stond in vuur en vlam en mixte onder andere D-Mil van Bicep & Midland met Little L van Jamiroquai - respect! 

Conclusie

HORST 2015 stond voor originaliteit, gezelligheid en kwaliteit. Het hoort niet in het rijtje thuis van grote festivals die kicken op grote headliners, maar in het rijtje van festivals die gewoon lekker hun eigen zin willen doen - en daar bijzonder goed in slagen.