Fritz Kalkbrenner brengt Fuse in extase (23/10)

Als we denken aan Fritz Kalkbrenner, dan horen we instant die diepe soul stem in onze oren weergalmen. Doe daar nog een dansbaar housebeatje onder en je hebt de perfecte ingrediënten voor een magische avond. Dat moet We Are The Future goed begrepen hebben. Ze haalden op 23 oktober Fritz Kalkbrenner naar de Fuse in Brussel samen met Malavolta, Chopstick & Johnjon en Beauhause. SOLD OUT was vrijdag 23 oktober al te lezen op de Facebookpagina van het event, en we kunnen de aanwezigen alleen maar dik gelijk geven.

We werden onthaald door Malavolta. Hij bracht de avond rustig op gang met deep house. Enkelingen waagden al een poging op de nog lege dansvloer om eens een shuffeltje te placeren. Om half 1 begon het volk stilaan binnen te stromen en Chopstick & Johnjon namen plaats achter de decks. Deze Berlijnse jongens richtten in 2009 hun eigen label Suol op. Waar ook niemand minder dan Fritz Kalkbrenner staat te pronken. Dit duo was volgens ons dan ook de perfecte opwarmer. Ze schakelden meteen een versnelling hoger en verwenden ons met wat harder geschut. Het duurde dan ook niet lang voordat iedereen in de mood geraakte. De dansvloer werd gevuld met strakke techno en dansende lijven.

De set van Chopstick & Johnjon liep ten einde en het was hoog tijd om een plekje op de -nu al- overvolle dansvloer te veroveren. Stipt om half 3 hoorden we Void door de Fuse weergalmen. Ja, hij is begonnen! Maar euh, Fritz, ben je niets vergeten? Waar zijn die vocals? Iedereen die al eens naar Fritz Kalkbrenner heeft geluisterd kan niet ontkennen dat deze man een magische stem heeft. We waren dan ook lichtelijk teleurgesteld toen we het eerste half uur nog geen vocals te horen kregen. 

Maar dit maakte deze Berliner volledig goed. Onze oren vingen de eerste tonen van Back Home op. En ja hoor, daar waren die vocals! De tot de nok gevulde Fuse begon mee te zingen, Scala was er niks tegen. Het werd alleen maar beter, liedjes als Wes, Layer Cake, Kings in Exile en The Sun passeerden allemaal de revue.

Het enige wat we tijdens deze jonge bebaarde man zijn set konden doen is glimlachen, dansen en af en toe meezingen met onze engelenstem. Als je dacht dat het allemaal niet meer beter kon, kwam op het einde van zijn set nog de kers op de taart -ja hoe kan het ook anders. Het liedje dat zijn leven veranderde en zijn stem wereldwijd bekend maakte: Sky and Sand. Fritz draaide het nummer een tiental minuten na elkaar, iedereen ging uit zijn dak, confettikanonnen ontploften, luidkeels gezang - wat een afsluiter. Het enige wat we nog konden denken was: Fritz, wilt ge met ons trouwen?

Magical moment with FRITZ KALKBRENNER
Posted by We Are The Future on vrijdag 23 oktober 2015

 

De eerste keer dat we de naam van deze jongeman zagen verschijnen, was op de affiche van Pukkelpop 2014. Ah, de broer van! Was toen een spontane reactie. Hij bewees het toen, en hij bevestigt het nu nogmaals: Fritz Kalkbrenner staat lang niet meer in de schaduw van zijn broer Paul.