Jamie xx kwam, zag en overwon @ AB (23/10)

Geen artiest waarover zoveel inkt vloeide afgelopen maanden als Jamie xx. Zijn debuutalbum op Young Turks werd meteen naar de top van de hitlijsten gekatapulteerd en overladen met internationale lof. Na een indrukwekkende passage op Pukkelpop, deed Jamie Smith opnieuw ons land aan op vrijdag 23 oktober. Het publiek van de Ancienne Belgique mochten zich opmaken voor een memorabele avond.

Jamie leverde op vrijdag maar liefst twee dj-sets in het Brusselse. Nadat hij zijn opwachting maakte in de Ancienne Belgique, trok hij nog richting Beursschouwburg voor een exclusieve set voor Studio Brussel. Voor die tweede set konden we helaas geen tickets bemachtigen, dus focusten we ons op de AB, waar Jon Rust het voorprogramma verzorgde.

Jon Rust verwelkomde ons met chille beats. In het begin oogde hij wat aarzelend en technisch zat het niet altijd perfect. Maar dit maakte hij ruimschoots goed met zijn sterke platenkeuze. Funk en disco werden vlotjes door de blender gehaald met een ferme geut electronica er bovenop.

Naar het einde toe steeg de thermometer in de zaal, dankzij het toestromende volk, maar zeker ook door Jon zijn platenkeuze. In een club zou deze set zeker voor een broeierige sfeer gezorgd hebben. Nu reageerde het publiek nog wat afwachtend, lichtjes schuifelend op de funky beats in afwachting van Lord Jamie. Die laatste kon zich wellicht geen betere warming up inbeelden.

Om 20u30 was het moment van de waarheid aangebroken. Jamie himself vertoonde zijn tronie achter de draaitafels, even schuchter ogend als altijd. Wat volgde was een bijna twee uur durende muzikale roes.

De beatmeister van de band The xx toverde twee uur aan een stuk geniale platen uit zijn platentas, die hij bovendien naadloos in elkaar wist te mixen. Technisch is hij zeker een van de meest begaafde mixers die we al aan het werk zagen, maar hij excelleert vooral in zijn selectie.

Fervente fans zullen de set wellicht wat voor de hand liggend gevonden hebben. Het meerendeel van de platen die hij draaide, hoorde je namelijk al passeren in zijn recente dj-mixen en vanzelfsprekend vertolkten ook de nummers van het album een hoofdrol in de set. Obvs was de excellente opener van dienst, al stak het toch wat dat Jamie het nummer niet volledig zn recht liet komen en al iets voor de climax de volgende plaat inmixte.

Het was slechts een van de weinige kanttekeningen in een bij wijlen ingenieus in elkaar gemixte set. Heel wat eigen werk zoals zijn remix van Four Tets Lion zorgden wat voor de rustpunten. Maar Jamie zou Jamie niet zijn om zelfs de rustpunten te kunnen uitwerken tot absolute topmomenten in zijn set. Het werd een set waarin hij aantoonde dat je absoluut niet van drop naar drop hoeft te hoppen, maar dat je ook met intieme breaks heel wat kunt verwezenlijken. Ook de sublieme overgang van Air naar zijn eigen Sleep Sound bracht ons meteen in hogere sfere, mede dankzij het nodige licht- en rookwerk.

Maar ook de typische UK Bass vormde een rode leidraad doorheen het optreden. De diepe bassen kronkelden zich een weg omheen de aanstekelijke percussie, met onder meer Butch's nieuwste Dope. Maar ook andere gernes zoals funk passeerden de revue. Met als absoluut lichtpunt de legendarische Idris Muhammad zijn Could Heaven Ever Be Like This (yes, die plaat die we later op de avond nog perfect gesampled in Loud Places terughoorden). Op de dansvloer resulteerde deze plaat in de volle vijf minuten ultiem dansgeluk.

Dat het een uiterst gevarieerde set was, staat buiten kijf. Het ene moment waande je je op een Major Lazer-optreden, het volgende kon intiem synth- en vioolwerk je met verstomming aan de grond nagelen. Om ons vervolgens weer tegen de vloer te meppen met een ferme streep drum 'n bass-getinte muziek.

Zoals verwacht zorgde het slot voor de ultieme climax. Eerst volgde dé wereldhit Good Times, met natuurlijk de bijhorende vette knipoog naar The Persuasions, voor de kers op de taart Loud Places, de track waarop hij beroep deed op maatje Romy van The xx, de band waarop hij zijn focus verlegt na deze tournee.

Jamie xx beroerde en imponeerde in Brussel zonder weerga. Zelden waren we zo onder de indruk van een dj-set. Al mocht een groot deel van het publiek naar onze mening wel een tikkeltje meer uit zijn dak gaan bij de volgende geniale overgang naar dito plaat van onze platenheer. 

Jamie xx, een label op hem kleven is onmogelijk, maar dat het behoorlijk indrukwekkend is, is een understatement van formaat. Tot de volgende, Lord Jamie!

Foto: © Damon De Backer Photography

Ontdek meer...Event
Artiesten in dit artikel