Soul Shakers maken documentaire over "soundsystem"-cultuur

Kristof en Rien van het Belgische Soul Shakers hebben een heel bijzonder project in de steigers. Ze zijn namelijk bezig aan een documentaire over het soundsystem-fenomeen. Wat is sound system vraagt u? Beknopt: het is een subcultuur van Jamaicaanse origine, en vindt zijn oorsprong in het Kingston van de jaren vijftig. Daar werden in de ghetto's regelmatig spontane straatfeesten gehouden, waarbij de klankinstallatie en de dj's (ofte selectors) een belangrijke rol speelden.

Het was belangrijk dat er een goede installatie met adequate basrespons voor handen was, om de diepe, karakteristieke klank van de basgitaar in vroege reggae, rocksteady en rhythm and blues goed te kunnen weergeven. Vaak mochten MC's hun ding doen over de muziek heen.

Beeld u een doorsnee hedendaags dubstep- of drum 'n' bass-feest in, maar dan in een fifties-setting. Over tijd heeft de soundsystem-cultuur verschillende elektronische muziekgenres omarmd en mee kleur gegeven zoals jungle, hardcore, dancehall, dubstep en vele andere. Een hommage meer dan waardig dus.

Een uitgebreide definitie hiervan zult u ongetwijfeld te zien krijgen in de documentaire Lighters Up. Sinds 29 november zitten de heren van Soul Shakers een maand lang samen met MC Mota in Jamaica om er de documentaire in te blikken. Ze gaan er op zoek naar de wortels en het verhaal achter dit kleurrijke deel muziekgeschiedenis.

De prent zal interviews bevatten met legendarische figuren uit de scene en personen op wie soundsystem een grote invloed heeft gehad. In de teaser hieronder zie je alvast enkele fragmenten, met Major LazerJillionaireToddla T, Channel One en King Shiloh. Ook onze eigenste TLP Troubleman zal van de partij zijn. Wij wensen de heren alvast veel succes met het afwerken van de film en kunnen niet wachten om het resultaat te zien.

Ontdek meer...Video
Artiesten in dit artikel