Hudson Mohawke tourt met Lantern @ Melkweg (03/12)

Na eerder al flink huis te houden op Dour en verschillende andere zomerfestivals dit jaar, kwam de Brit Ross Birchard aka Hudson Mohawke nu ook onze kant uit met de live tour rond zijn album Lantern. Het album kwam in juni al uit en op verschillende Britse festivals werd al live opgetreden, maar nu is dus ook de rest van Europa aan de beurt.

En zo komt het dat we op donderdag 3 december in de Melkweg in Amsterdam staan. Op het podium staan al wat attributen opgesteld, waaronder een aantal futuristisch ogende zuilen die al het beste doen vermoeden. Ondertussen mag Amsterdammer pur sang Cinnaman het publiek warm maken, en hij doet dat sterk.

We beginnen langzaam met wat soulvolle trap, stel je het liefdeskindje voor dat Frank Ocean zou maken met een subwoofer. Daarna gaat de energie langzaam omhoog, tot de Melkweg uiteindelijk flink staat te bibberen op de tonen van onder andere JME en Incipe. Een geslaagde set wat ons betreft, waar de man zelf nogal kalm onder blijft. Een op dat moment nog steeds maar halfvolle zaal staat dan ook te wachten op de hoofdact, en heeft schijnbaar niet echt zin om al té hard te dansen. 

In de pauze na Cinnaman treedt er een ongeziene vermenigvuldiging op en voor je het weet staat het van voor naar achter vol met een gemengd publiek dat joelt bij elke test van de lampen op het podium. De sfeer zit er al goed in! 

Als Hudson Mohawke uiteindelijk het podium betreedt doen ze dat netjes op volgorde: eerst de keyboardspeler (ook bekend als de meesterlijke Redinho, ontdekken we later), dan de drummer en uiteindelijk de man zelf, die tussen de twee in op een futuristisch podium in het midden komt staan. De eerste tonen klinken en heel de zaal schrikt wakker: we beginnen met System! Erg onverwacht, maar o zo welkom! Alle handen gaan al meteen de lucht in en er wordt al wat rondgesprongen. Deze plaat als eerste gebruiken getuigt van erg veel lef van HudMo en de zijnen!

Hierna volgt een live-opvoering van alle toppers van de plaat, aangevuld met ouder werk. Scud Books komt voorbij, net als Lantern en Lil Djembe, waar een enorm kleurrijke verlichting voor gebruikt wordt die erg goed bij het nummer past! 

Maar het blijft dus niet bij deze nieuwe nummers. We horen bijvoorbeeld ook een eigen versie van Higher Ground en van Gooo, beiden fuifhitjes en product van de samenwerking met Lunice onder de naam TNGHT. Op de eerste tonen van Higher Ground gaan alle handen van voor tot achter de lucht in en ontstaat er vooraan een moshpit zonder genade. Bier vliegt door de lucht, er wordt stevig geduwd, maar het jonge publiek vindt het allemaal geweldig en trekt er zich niks van aan. Als daarna ook nog Chimes volgt is het hek helemaal van de dam en zit de sfeer helemaal goed voor de rest van de show. 

Na deze schitterende bloemlezing van eigen werk gaat het toch enigzins bergaf met de show. De twee livemuzikanten verlaten het podium en Birchard gaat alleen verder met de liveset, maar hij speelt deze alsof hij een rockgroep is. Elke nummer wordt volledig uitgespeeld en dat leidt onvermijdelijk tot stiltes. Toch een gekke keuze, die de sfeer een beetje omlaag haalt.

De nummers zijn strak en feestproof, er wordt wel degelijk gedanst, maar de constante onderbrekingen waren naar ons gevoel niet nodig. Na zo’n anderhalf uur heeft HudMo er genoeg van en eindigt hij nog sterk met een nummer dat we niet goed kunnen thuisbrengen, maar dat klinkt als Mr. Carmack of Kaytranada. Eigen werk misschien? 

Conclusie: een sterke liveset met een heel eigen stijl en een echt feest als je van Hudson Mohawke houdt! Maar waarom moesten die muzikanten nu halverwege van het podium? 

Meer zien van Hudson Mohawke? Bekijk hier zijn nieuwe video voor Indian Steps, met de stem van Antony van Antony and the Johnsons!  

Ontdek meer...Event
Artiesten in dit artikel