Disclosure doet vol Vorst Nationaal dansen (06/02)

Het Engelse duo Disclosure is bezig aan een Europese tournee. Na Amsterdam hielden ze afgelopen weekend halt in België. Daar stelde ze hun tweede album Caracal voor aan een vol Vorst Nationaal.

Disclosure had in 2013 met het album Settle een hitalbum te pakken, vooral de nummers Latch en White Noise werden een megahit. Met hun mengeling van pop, house, garage en sterke vocals scoorden ze wereldwijd hoog in de hitlijsten. Tot hun - naar eigen zeggen - verbazing weliswaar. Dit katapulteerde hen vanuit de underground housescene naar de top van de hedendaagse muziekindustrie, inclusief nominaties voor de Grammies. Hierna wachtte iedereen vol ongeduld op een opvolger. Die opvolger kwam er met Caracal eind vorig jaar.

Brussels - Before / After... What a night! Thank you 󾓪󾓨!
Geplaatst door Disclosure op zondag 7 februari 2016

Disclosure vertoeft wel vaker in België. Laatst nog waren ze voor Studio Brussel tijdens Music for Life te gast in Culture Club. Daar brachten ze een exclusieve dj-set voor het goede doel. Deze keer waren ze terug maar dan iets groter, met hun Europeese tournee. In Vorst Nationaal speelden ze één van hun grootste optredens tot nu toe in België. De broertjes worden op hun Europeese tour versterkt door Pomo als voorprogramma.Toen wij van Fuzz aankwam in Vorst ging Pomo net starten aan zijn taak om het publiek op te warmen. 

Pomo’s debuutalbum werd in zijn thuisland Canada genomineerd voor een Juno Award in de categorie 'elektronisch album van het jaar'. Hij mag in België dan nog niet 100% zijn doorgebroken bij het grote publiek, toch weet de liveset van de Canadees het volk meteen te bekoren. Lichtjes timide, verscholen achter synthesizer en drumpad weet hij zijn nummers toch met grote overtuiging te brengen. Pomo brengt zeer uitnodigende funky baslijntjes met dansbare pianosynth solo’s. De set heeft met momenten veel weg van wat grote jongens zoals Disclosure zelf ook doen maar dat lijkt het publiek niet te weerhouden.

Na Pomo’s laatste nummer wachtte iedereen vol ongeduld op de sterren van de avond. Maar de broertjes Disclosure lieten nog even op zich wachten. Bij live instrumenten horen immers soundchecks en na een twintig minuten nakijken van alle instrumenten was het eindelijk zo ver. Guy en Howard namen onder luid applaus plaats op het podium, elk achter een soort console waar hun instrumenten opgesteld stonden.

Hun set startte meteen vol energie. Wanneer de eerste noten van White Noise te horen waren barstte het publiek los. Onmiddelijk gevolgd door een andere hit van hun vorig album, F For You. Daarna speelden ze het eerste nummer van het nieuwe album, namelijk Magnets, dat voor wat ademruimte zorgde.

Hun set werd afgewisseld met oude en nieuwere nummers, maar bevatte grotendeels nummers uit Caracal waarvan Nocturnal, Omen en Holding On absolute hoogtepunten waren. Omdat Disclosure dikwijls samenwerkt met verschillende zanger zoals Sam SmithGregory Porter of The Weeknd, zorgde dit spijtig genoeg telkens wel voor afwezigheid van live vocals.

Maar met toevoeging van knappe visuals wisten ze dit gemis wat op te vangen. Door het gezicht van de zanger in kwestie op een iets wat hypnotiserend wijze te verwerken in de grote LED-screen op het podium. Wie verassend wel aanwezig was op het optreden was Brendan Reiley, verantwoordelijk voor de stem op het nummer Moving Mountains.

Voor hét moment van de avond was het wachten tot het allerlaatste moment toen Guy vroeg of we nog meer wouden horen - uiteraard deuuhh. Waarna in een fractie van een seconde de melodie van Latch te horen was. Het publiek ging uitzinnig uit zijn dak op dit bisnummer. Wat je anders verwacht?

Disclosure wist een strake liveset met bijbehorende visuals te brengen. Ze zorgden met hun nieuwe album Caracal voor een brug tussen pop en house, nóg meer dan bij hun eerste plaat. Dat merkte je ook aan hun optreden, waar je soms de waan kreeg dat je je op een popconcert begaf. Want stiekem brengen ze dat met hun nieuwe album. Goede popmuziek à la 2016, waar je voor of tegen kan zijn.

 

Ontdek meer...Event
Artiesten in dit artikel