Fuzzbox Mixtape Februari: ROBBOTBETON - Live @ Magicroom

Geen weloverwogen platenkeuze of perfect afgelikte dj-set deze maand. Neen, de Fuzzbox van februari is een specialleke. Mogen wij u voorstellen, ROBBOTBETON, die onder het motto “one guitar, one drummachine, one rave” een liveset van jewelste achterliet in ons postvak bij vi.be.

 

ROBBOTBETON is het afstudeerproject aan de PXL-Hogeschool in Hasselt van Arne Vyt, die met zijn gitaar en zangkunsten ook nog actief is bij de experimentele rockgroep Archont. Met de gemengde signalen van zijn docenten - doe je eigen ding versus het moet kloppen op papier - dacht meneer VytU wilt een afgewerkt project? U krijgt een afgewerkt project.ROBBOTBETON was geboren.

“Voor ROBBOTBETON ben ik op zoek gegaan naar hoe ik enkel met mijn gitaar een liveset kon maken. Hoewel ik in hart en ziel gitarist ben, ben ik toch voornamelijk opgegroeid met elektronische muziek en dat heeft zijn stempel redelijk stevig op mijn project gedrukt.”

- Arne Vyt

De set zelf dan. Volledig live met zijn gitaar en machinerie brengt ROBBOTBETON ons een set van zo’n klein half uur. Opmerkelijk, de set bevat slechts drie nummers van respectievelijk tien, acht en twaalf minuten lang. Elk van de drie nummers weet je zowel muzikaal te raken als in vervoering te brengen wanneer de tracks volledig ontsporen. Over rave gesproken. Het spreekt voor zich dat je in zo’n opbouwende set niet mag doorspoelen tijdens het beluisteren.

“Normaal start ik van een melodie of baspartij die ik bekom door te experimenteren met mijn gitaarpedalen en computer. Dan bouw ik daar op verder en zoek ik klanken die daarmee matchen. Niks speciaal uiteindelijk, kort door de bocht programmeer ik drums met allerlei samples die voornamelijk van de 909 komen.”

- Arne Vyt

Een ongetwijfeld accurate beschrijving van de nummers gaan we je besparen. Zet de set gewoon op en oordeel zelf. Ga dan mee in de stevige bassen, de toegankelijke melodietjes en laat je meeslepen door een gezonde dosis acid en snerpende gitaren tijdens de climaxen.

“Al de geluiden die ik creëer loop ik live op het podium met een midicontroller die ik zelf gebouwd heb met DUPLO. Ik heb die zelf gebouwd want een nieuwe kost immens veel en heeft duizend functies die ik toch niet gebruik. Iedereen zou zijn eigen materiaal moeten bouwen vind ik, al die dure brol op de markt valt niet te vertrouwen, dedju.”

­- Arne Vyt

Als je genoten hebt van deze Fuzzbox is het misschien aangeraden om de man eens in levende lijve mee te maken. Dat kan op 11 maart, wanneer hij de afterparty in gang trekt na Compact Disk Dummies in Kruibeke.

“One guitar - one drummachine - one rave”

- ROBBOTBETON

Tracklist:

  1. I B Rich
  2. F + F = F
  3. 76929
Ontdek meer...Fuzzbox
Artiesten in dit artikel
Tags