Zweven met Mind Against en Konstantin in Fuse

Een doorwinterde nacht in februari, het ideale moment om nog eens warmere oorden op te zoeken. Nee, we spreken hier niet over een tripje naar Ibiza of een festival op één of ander Kroatisch strand. Op de 27ste dag van de schrikkelmaand brachten we gewoonweg een bezoekje aan de meest legendarische technotempel van ons Belgenlandje. Het zal al wel duidelijk zijn dat we het hier over Fuse hebben? 
 
Het codewoord van de avond is ‘diepgang’. Waarom juist ‘diepgang’? Een line-up met in de Main Room Mind Against, Konstantin, Pierre en Deg, en in de Motion Room Kenny Glasgow, Igor Vicente en Amelie Lens. Daarom dus ‘diepgang'. Een knap staaltje gedurfd programmeren.
 
De grote zaal werd op gang getrapt door de man die de club als geen ander kent. Pierre draait al meer dan twintig jaar mee als resident van Fuse en runt ook zijn eigen concept en platenlabel Lessizmore. Hij weet als geen ander hoe een warm-up te verzorgen en greep voor de gelegenheid naar zijn meest minimalistische platen. Zijn selectie zorgde voor een warme maar vooral ingetogen sfeer, de perfecte manier om het pad vrij te maken voor de eerste internationale gast van de avond.
 
 
Konstantin zal niet direct bij iedereen een belletje hebben doen rinkelen maar draait al even mee in scene. De oprichter van het in bijzonder straffe vinyl-only label Giegling staat bekend om zijn enorm kloekmoedige selecties. Ook tijdens zijn set in Fuse moest het publiek even wennen aan de duistere muziek van Konstantin. Zijn manier van spelen is niet voor iedereen weggelegd dus een groot deel van het publiek besloot alvast eens een kijkje te gaan nemen in de Motion Room. De tweede zaal werd opgewarmd door onze nieuwe nationale trots Amelie Lens. Het Antwerpse model, dj en producer werkt aan een stijle opmars in de muziekindustrie en kreeg al support van Maceo Plex en Luca Agnelli. Niet slecht voor een eerste release.
 
Terug in de grote zaal dreef Konstantin geleidelijk aan het tempo de hoogte in. Hij teasede het publiek constant met lange maar intense breaks om daarna toch weer rustig op zijn elan door te gaan. De bijzondere selectie vergde een open minded houding van het publiek, de één kan het wat meer appreciëren dan de ander. Een volledige set lang heeft de Duitser toegewerkt naar zijn laatste paar platen. Er ontstond een vorm van magie in de ruimte wanneer het geniale Parade van Rone door de speakers klonk. Om af te sluiten greep Konstantin naar de nu al legendarische Four Tet remix van Eric Prydz zijn hitje Opus. Collectieve euforie als resultaat. 
 
Tijd voor de absolute headliner van de avond. Mind Against bracht al tweemaal een bezoek aan ons land dit jaar, toch daagde er opnieuw een grote hoeveelheid fans op voor het populaire Italiaanse duo. Dankzij het uitstekende werk van Konstantin kregen ook de in Berlijn gevestigde broers de kans om wat rustiger dan wat we van hen gewend zijn te starten. Na een intro van atmosferische melodieën zorgde de eerste technobeat direct voor een uitzinnige reactie op de dansvloer. Het was duidelijk dat het merendeel van de aanwezigen speciaal voor Mind Against gekomen is. 
 
De heren hielden het bijzonder donker maar wisten als geen ander een unieke vibe te creëren. Het publiek at gretig uit hun hand en iedere keer de basdrum er opnieuw in kwam, liet de dansende menigte van zich horen. De op Life And Death getekende dj’s hielden hun bekendere werk grotendeels op zak, enkel voor hun recente samenwerking met Tale Of Us - genaamd Astral - maakten ze even een uitzondering. Een ander hoogtepunt was het briljante Lily Wasp van Petar Dundov, vol met levendige arpeggio’s.
 
De headliner van de avond heeft er na twee en een half uur duidelijk nog niet genoeg van en besloten er nog een uurtje bij te doen. Mind Against kroop duidelijk in de geest van de nog talrijk aanwezige dansers. Na de wat hardere beats bouwden ze hun set terug af op een sublieme manier. De Italianen kozen voor een mix van zweverige soundscapes met enkel percussie-elementen en baslijnen. Slechts heel sporadisch kwamen er terug basdrums naar boven. Een speciale ervaring die het publiek naar nog hogere sferen bracht. Het blijft een hele ervaring, zo een Mind Against dj-set.
 
 
Dankuwel Fuse en al de artiesten voor opnieuw een nacht vol dromerige beats. Een enorm gewaagde programmatie die enkel mogelijk is in de aller beste clubs. Tot volgende keer.