DGTL Festival 2016: preparty (25/03)

Dit weekend was het letterlijk uitwaaien geblazen op de NDSM-Werf in Amsterdam-Noord. DGTL Festival 2016, een Nederlands house- en technofestival om twee keer ú tegen te zeggen.

Officieel begon DGTL pas op zaterdag maar vrijdagnacht verwende het festival ons met een massala preparty. Eén zaal, zes artiesten, veel lasers en duizenden feestvierders uit alle uithoeken van deze aardkloot. De toon was gezet.

Openen deed de preparty met nationale helden Olaf Stuut en Satori, maar die eerste zijn live en dj-set hebben we net gemist. Gelukkig konden Satori en zijn liveband dat gemis meteen goedmaken met wellicht één van de betere warm-ups die we al mochten meemaken.

Op een gezapige honderdtwintig beats per minuut bracht Satori ons met gitaar, hangdrum en live vocals een mix van dromerige house en Oosterse dansmuziek. Altijd een waar genoegen wanneer het woordje ‘live’ op de line-up zeer letterlijk genomen mag worden.

Aansluitend mocht de Zuid-Afrikaan Black Coffee wat met de knoppen beginnen spelen. Althans dat is toch wat we hadden verwacht, want echt een geanimeerde set kon je het niet noemen. De man liet ook nogal een nonchalante indruk achter op ons en we hadden ook echt niet het gevoel dat hij met heel veel enthousiasme aan het spelen was. Muzikaal vertaalde zich dat in een set van vooral dansbare house, die wel bleek aan te slaan bij het publiek.

Een publiek, trouwens, dat zich het hele weekend vrij kalm heeft gehouden. Iets wat we op voorhand toch niet hadden kunnen voorspellen. Hier en daar wordt er binnen de muzieksector wel eens gefluisterd dat de Nederlandse underground scene een groter draagvlak heeft dan de Belgische, maar dat dat draagvlak niet per se voor de muziek komt, en gewoon een ‘leuk feestje’ wil. De keerzijde daarvan is dat we in België soms artiesten hebben die voor een halfvolle zaal liefhebbers moeten spelen.

Of dat gefluister klopt, laten we in het midden. Maar we merkten toch duidelijk op dat de reactie van het Nederlandse publiek een heel weekend vrij flauwtjes was, op een ongelooflijk sterk muzikaal aanbod. Misschien daarbij ook de kanttekening dat op een dagfestival de meeste feestvierders nog wat moeten uitkateren, om dan zichzelf opnieuw te laten gaan wanneer de zon onder is.

Terug naar de muziek dan, want door onze overhaaste conclusies heen was Âme al aan zijn liveset begonnen. En wat voor één. De Duitse mede-oprichter van InnervisionsFrank Wiedemann, was overduidelijk de winnaar van de avond. Waar de melodie in Black Coffees set nogal op de vlakte bleef, serveerde Âme ons het tegenovergestelde en kregen we voor het eerst het gevoel dat het een zeer goed idee was om dit weekend naar DGTL af te zakken.

De laatste danspasjes van de preparty werden veroorzaakt door Maya Jane Coles en George FitzGerald. Een drie uur durend relaas van de betere Britse house met hier en daar wat cimbalen, veel melodie en nog meer funky stemmetjes. Waar bij Maya nog de éne helft van het publiek verliefd werd, was dat bij George de andere helft. Alhoewel we vermoeden dat daar toch ook een zekere overlapping moet geweest zijn.     

Laat ons dan nog snel even de gelegenheid nemen om enkele niet-muzikale punten aan te halen. Daarvan is het cashless systeem wellicht het meest prominente. Daar is al veel over gezegd en geschreven, en we concluderen dat het op DGTL Festival een groot succes was. Met een persoonlijke code kan je zelfs je geld dat je niet hebt opgesoupeerd integraal terugkrijgen via de officiële refund-link. Kwam daar nog eens bij dat je bekertjes en ander afval kon verzamelen in ruil voor extra drinkgeld. Mooi initiatief om je festival proper te houden, en je studenten gelukkig.

Veel minder was de officiële shuttledienst tussen het festival en verschillende locaties in de stad. Want die hebben we namelijk niet gezien. Op - de overigens uitstekende - Camping Vliegenbos klonk er dan ook luid gevloek wanneer bleek dat sommige festivalgangers veertig euro hadden opgehoest voor een bus die maar niet kwam opdagen. Een werkpuntje.

Verder nog een pluim voor het geweldige vleesvrije (!) eetaanbod, de democratische prijzen - €2,50 voor een pintje -, de variabele kunstinstallaties, de avonturen met een caravan die in lichterlaaie stond en de zeer vriendelijke sfeer bij de medewerkers.

DGTL, tot volgend jaar.

- DGTL Festival 2016: zaterdag (26/03)

- DGTL Festival 2016: zondag (27/03)

Foto's © MTMN

Gerelateerd