Les Nuits Botanique 2016: onze aanraders

De Brusselse Botanique pakt dit jaar opnieuw uit met hun vertrouwde concept Les Nuits. Van donderdag 5 mei tot en met dinsdag 6 juni is het dus in Brussel te doen voor een genre-overlappende mix van gevestigde waarden en nog te ontdekken artiesten. Fuzz Magazine is zo vrij voor u om in die doolhof van een programmatie enkele suggesties naar voren te schuiven.

Kaytranada + Sam Gellaitry (14/05) - uitverkocht

Kaytranada brengt op 6 mei zijn debuutalbum 99,9% uit op XL Recordings en we zijn enorm verheugd dat hij zijn nieuwste beats op 14 mei aan Les Nuits Botanique komt voorstellen. Voor zijn debuutalbum werkte Kaytranada samen met ondermeer AlunaGeorge, Anderson.Paak, Vic Mensa, GoldLink, BadBadNotGood en nog vele anderen. Kortom, een palet van artiesten waar menig producer jaloers op is.

Naast een uitermate goede producer is Kaytranada ook een voortreffelijk dj. De manier waarop hij het publiek bespeelde op Pitch Festival 2015 zal voor altijd in ons geheugen gegrift staan. Dat Kaytranada ook een verdomd goede dj is, is ook Madonna opgevallen. Kaytranada speelde namelijk twee keer als openingsact op haar Rebel Heart Tour.

Sam Gellaitry is een Schots wonderkind die de opwarming mag doen voor Kaytranada. Vorig jaar releasede deze jonge beatmaster zijn Short Stories EP op Soulection. Beats met die feeërieke sfeer die alleen hij kan oproepen, zo kunnen wij het beste deze EP omschrijven. We stillen onze honger naar nieuw materiaal voorlopig met songs die hij af en toe dropt op zijn SoundCloud. Waaronder deze heerlijke remix van Lapsley's Love Is Blind.

Nuit Belge (16/05) - tickets

Niet getreurd voor mensen die wat talent van eigen bodem willen, want Les Nuits last een hele avond in met Belgische artiesten.  Voor ieder wat wils met een brede waaier aan genres. Rock, metal, dark electro, hiphop, world, pop, ambient en nog meer zullen allemaal de revue passeren. Er is plaats voor anciens zoals de Brusselse rockgroep La Muerte alsook eerder experimentele acts zoals Scarabée, een robot die duistere elektronische hiphop brengt. 

Voor de liefhebber van elektronische muziek valt hier zeker ook te genieten met onder andere Pomrad op de line-up. Pomrad is het alterego van de Antwerpse producer Adriaan van de Velde. Met zijn door de 80's funk en 90's hiphop geïnspireerde muziek laat hij je gegarandeerd dansen. Ook Illumine en Le Colisée behoren tot de elektronische muziek en zullen beiden live optreden. 

Hier nog eens alle artiesten van de Nuit Belge een rijtje: La MuerteOathbreaker, Bots Conspiracy 'Scarabée'BalojiPomrad, Stereo GrandRobbing Millions, Soldier's Heart, Victoria + JeanIllumine & Mons Orchestra en Le Colisée (Creation).

Jacques (18/05) - tickets

Op woensdag de 18e opent Jacques de avond voor Kenji Minogue en Salut C’est Cool. Jacques brengt gesofisticeerde electronica en is naast de opzwepende en ietwat extravagante stijl van Kenji Minogue en Salut C’est cool de vreemde eend in de bijt.

De naam Jacques doet wellicht niet meteen een belletje rinkelen. De Fransman is vooral naam aan het maken in Frankrijk en blijft in België voorlopig onder de radar. We nemen het woord ‘voorlopig’ heel letterlijk, want deze man gaat het nog ver schoppen. De producties die hij nu uit z’n computer schudt zijn uitermate origineel en ze kloppen als een bus. Hij brengt een nieuw geluid dat industrie combineert met natuur. Galmende buizen worden afgewisseld door tsjirpende vogels en nog zo veel meer. 

Fakear (21/05) - uitverkocht

Vorig jaar was hij nog support act voor Rone op Les Nuits Botanique, nu is Fakear of Théo Le Vigoureux headliner van de avond. Met zijn exotisch aandoende geluiden en meeslepende beats mixt hij de wereldwijde genres aaneen alsof het kinderspel is. Zijn support act rekenden wij tot één van de beste concerten van 2015. Luister maar eens naar enkele van zijn nummers en laat je onderdompelen in verschillende culturen op een eindeloze wereldreis. Dit alles en nog meer, dat is Fakear.

Acid Arab + Balkan Beat Box (22/05) - tickets

Acid Arab, oftewel vier gasten uit Parijs die Brussel komen veroveren met steengoede muziek. Volgens ons een perfect huwelijk tussen prachtige Arabische invloeden en een vreselijk aanstekelijke elektronische beat. Na een aantal EP's op Versatile Records brengen ze op 7 oktober hun eerste langspeelplaat uit op het Belgische Crammed Recordings. Wij zijn alvast enorm benieuwd.

Balkan Beat Box bestaat ondertussen al meer dan een decennium en laat ondertussen al vier jaar wachten op nieuwe muziek na hun laatste album Give. In die tijd hebben ze wel al wat aan ghostproducing gedaan, bijvoorbeeld voor Jason Derulo's Talk Dirty. Het zijn brengers van stomende live optredens waarbij ze zelfgemaakte beats en samples combineren met live zang. Volgens sommigen oprichters van het genre Balkan-Middle Eastern Hip Hop, volgens ons gewoonweg enorm goed.

Liima (02/06) - tickets

Na de ietwat bevreemdende openingsact van singer-songwriter Anna B Savage maakt Brussel kennis met het Deense collectief Liima. De electronicaformatie bestaande uit klinkende namen Rönkkö, Brauer, Clausen en Stolberg pikte al graantjes mee uit Finland, Duitsland, Portugal, Turkije en uiteraard Denemarken zelf om hun authentieke sound te vinden.

Een sound die bestaat uit hevig elektronisch ondersteunde postrock met melancholisch vocals. Scandinavische electronica op zijn best, beïnvloed door het duister kantje van Pink Floyd-coryfee Roger Waters.

Empress Of + Olga Bell (07/06) - tickets

Les Nuits Botanique staat al jaren bekend voor zijn nog te ontdekken artiesten. En dat is dit jaar niet anders. Met Empress Of haalt Botanique een Spaans-Hondurees Amerikaanse singer-songwriter naar Brussel. Met maar liefst drie studioalbums op onder andere Terrible- en XL Recordings heeft Lorely Rodriguez materiaal genoeg om op onze hoofdstad los te laten. Haar muziek wordt beschreven als dreampop, alternatieve r&b, synthpop en experimentele electronica. Met plezier vervoegen wij daar nog de trefwoorden urban dance en future bass aan toe.

Niet uitzonderlijk blinkt een ondersteunende act meer uit dan de headliner van de avond. En dat zou dankzij Olga Bells wel eens het geval kunnen zijn. De in Brooklyn gevestigde Russische doet alles zelf, van het componeren tot produceren, tot de live performances en het acteren in de videoclips. Muzikaal weerspiegelt zich dat in een mix van treurige balades, intelligente future bass en aanstekelijke dansmuziek. Een opwarmer om niet bij stil te blijven staan.

De volledige programmatie van Les Nuits Botanique 2016 vindt je op hun website.

Coverfoto © Kmeron