Feest op planeet Kozzmozz met Jeff Mills - Vooruit (23/04)

Het was al vier maanden geleden. Wij hadden nog eens zin in een interstellaire trip en daar had je Kozzmozz! Het twintig jaar oude technoconcept wist ons weer te overtuigen met een stevige line-up van een graag geziene gast, Jeff Mills.  Het was al een tijdje geleden dat The Wizard op Kozzmozz had gedraaid dus dat was meteen een goede reden om hem op zaterdag 23 april nog eens naar de Vooruit in Gent te halen. 

Met veel zin begonnen we vroeg aan de avond. Omstreeks half twaalf zagen we dat Spacid het besturingspaneel van de avond rustig aan het inspecteren was. Met futuristische nog wat ingetogen techno liet hij de eerste gasten aan boord van de Kozzmozz-shuttle. Isidoor, de Gentse raver, kon natuurlijk ook niet ontbreken op een nieuwe editie waarbij hij al gauw werd gefotografeerd met andere vroege enthousiastelingen.

Net zoals vorige week bij Awakenings stond ook hier het decor in het teken van de kubus. Van de lockers, tot een kubus-lichttruss tot een constructie op het podium die met video-mapping belicht werd. Het beloofde weer een waar spektakel te worden voor zowel het oog als het oor. Na een klein uurtje veranderde de dansvloer van "hmm wel veel plaats" naar "ah, daar zie ik nog een vierkante meter". Ook Spacid stelde zijn knoppen bij en besloot verder op te bouwen. Met een zeer strakke openingsset van de resident ging de Kozzmozz-shuttle de hoogte in. Intussen smeerde Jeff zijn laatste apparatuur in die in het midden van het besturingspaneel stond te schitteren, de Roland TR 909. No 909, no Jeff

Vooraf hadden we al voorspeld dat we minstens een Prince-tribuut gingen horen. We moesten dan ook niet lang wachten om te weten of deze voorspelling uitkwam. Bij de woorden "dearly beloved" gingen de haren bij menig Kozzmozzer meteen rechtstaan. Net wanneer de vocale intro eindigde, volgde er een droge bass die werd opgevuld met nog Prince samples. Nog maar vijf minuten gespeeld en wij waren al verkocht. Het enthousiasme van het publiek ging net zoals de basslijnen en hi-hats enkel maar de goede richting uit. Geroep en getier was alom tegenwoordig en de warmte die er hing, zorgde voor nog vijf uur aan mooie vooruitzichten. 

Zijn dj-set injecteerde hij met sounds die uit de 909 kwamen. Het zorgde voor momenten van extra extase en buitenaardse improvisatie. Het collectief hoogtepunt kwam er aan. Vrij tot zeer onherkenbaar werden de eerste sounds van zijn tijdloze klassieker The Bells door de speakers gelost. Met enkele extra toegevoegde snare drums was het even vergeten dat je in 2016 zat in een zaal in Gent. 

Voor wie wilde weten waar Jeffs instrument vandaan kwam? Het was gehuurd bij Deafman, een duo met een voorliefde voor analoog. Aangezien Gert-Jan Van Campen - de helft van Deafman - zijn dagen ook vaak doorbrengt met het schoonmaken en optimaliseren van zijn synths, wist Kozzmozz dat de Roland TR 909 van deze heren in optimale staat was. Achteraf mocht hij deze gehandtekend door de Detroit Wizard zelve terug mee naar huis nemen. 

Persoonlijk zijn we meer fan van sets waar Mills uitdrukkelijker zijn live gear gebruikt maar ook deze drie uur durende set vloog voorbij. Met zware technoklassiekers en onbekende gems gingen de handen op elkaar toen we merkten dat de kleine wijzer al drie keer de twaalf was gepasseerd. 

Hierna was het de beurt aan Head Front Panel. Een one-man live act die techno ademt. John Heckle, de man achter het paneel, releaset op het minder gekende Tabernacle Records. Onbekend maar zeker niet onbemind want met zijn strakke liveset wist hij ons meteen met de eerste beats te overtuigen. Geen speciale intro, gewoon verder knallen richting het onbekende, dacht deze man. Want hij deed dat meer dan behoorlijk.

Iets minder chaotisch dan Jeff maar wel met nog meer futuristische melodieën die ons niet onbewogen lieten. Intussen was het verder drummen om een goed plaatsje te vinden aangezien het balkon deze keer niet open was. We besloten dan maar onze oren te pijnigen en ons richting de eerste rijen te begeven. 

HFP had voor ons wel wat langer mogen doorgaan maar helaas, het schema was strak, de set te kort. Maar genoten hadden we zeker. Kr!z stond al snel terug voor onze neus. Vorige week de Waagnatie opwarmen, nu de Vooruit afsluiten. We zagen een andere Kr!z, eentje die zich nu niet moest inhouden. Met een grote pletwals gooide hij weer de ene achter de andere beuker op. Het publiek wist het zeker te appreciëren want er was nog steeds niet al te veel plaats om vijf uur in de ochtend. 

We mogen terugblikken op wederom een leuke Kozzmozz-wandeling doorheen het techno universum. Het visuele aspect kwam meer dan goed over en zorgde voor een mooie totaalervaring. De sound, het publiek en de wachttijden zaten ten opzichte van vorige keer nog beter. De volgende editie op zaterdag 18 juni is ook alvast aangekondigd. Met DVS1, Robert Hood en de residents belooft dat ook weer een mooie avond te worden. Voor de echte Jeff Mills liefhebbers hebben we nog een vers telefonisch interview om af te sluiten met dank aan Charged Urgent.fm.  

Foto's © Dlux
Ontdek meer...Event
Artiesten in dit artikel