Droomstart Kompass Klub met Dominik Eulberg en Gabriel Ananda (01/05)

Kompass, de nieuwe club in het industriegebied nabij de Gentse Ghelamco Arena heeft een knaller van een openingsweekend achter de rug. Bezielers Massimo Mephisto en Natalie Deree nodigden met hun feestconcept Kowboys and Indians op zaterdag James Ruskin en Tommy Four Seven uit voor een dijk van een technofeest. Op zondagmiddag was het de beurt aan een Cocoons onderonsje tussen Dominik Eulberg en Gabriel Ananda. Dansen in de zon op zondag, Gent is een parel rijker.

God is blijkbaar een socialist want na een maand aprilse grillen en grollen schijnen er zeven zonnen op de eerste dag van mei. Daarom besluit de organisatie op de laatste nipper om het feest tóch buiten te laten doorgaan. Eenmaal gearriveerd worden de laatste restjes techno van de dag voordien nog opgeveegd. Dat noemen ze rock and roll.

DEEJAMES en LaMaz laten er geen gras over groeien. Geen zomerse intro’s of rustige opbouw maar meteen stevige house zonder gezever. De heren draaien digitaal maar leggen ook een occasionele vinyl op. De muziek begint meteen goed op deze tweede dag van het Kowboys and Indians Opening Weekend en ze is vooral ook gepast. Het heerschap weet duidelijk voor welke supersterren ze de dansvloer warm maken en dat is ook te horen aan hun platenkeuze die varieert van duistere house tot zweverige dansplaten van onder andere Boo WilliamsAndrea Fiorito en Mia Dora.

De sfeer is ondertussen op en top. Het terrein is overladen met relaxzones en zelfgebricoleerde zitmeubels, de zeepbellenmachine draait op volle toeren en dat alles wordt vastgelegd door de kunstschilder van dienst. De sfeerverlichting werkt op zich wel, maar wanneer de zon ondergaat willen we toch net dat tikkeltje meer feestbelichting.

Op de geluidskwaliteit valt weinig aan te merken. De Funktion-Ones doen hun job goed als monitor en ook de voorlopers van die prestigieuze merknaam doen de eerste bezoekers goed dansen. Wanneer een paar enkelingen toiletpapier in hun oren proppen is het duidelijk dat niet elke feestvierder even goed om kan met het bij momenten hard volume. De gratis oordoppen zijn geen overbodige luxe.

Wat ook over het eetaanbod gezegd kan worden. Dat is er namelijk niet. Als je een menigte cowboys en indianen van ’s middags tot ’s nachts laat feesten in the middle of nowhere van Gent zou een pak friet of een blik cowboybonen toch een basisvereiste moeten zijn.

Gelukkig zitten we muzikaal niet op onze honger want heren Dominik Eulberg en Gabriel Ananda van Sven Väths Cocoon Recordings treden al aan. Het is de eerste keer dat de Duitse technogoden back to back draaien op Belgische bodem. Dat ‘draaien’ op zich is vooral aan Eulberg besteed, terwijl Ananda zich kan botvieren op zijn laptop en drie externe controllers. ‘Live’ is niet het juiste woord, noem het een veredelde dj-set.

Na een anderhalf uur typische Cocoon-pareltjes besluit het duo het anders aan te pakken met stevige techno en zelfs acid. Het overwegend verkleed publiek wordt goed wakker geschud en is daarna één en al oor voor enkele klassiekers zoals Victor Ruiz en D-NoxArise, de Extrawelt-remix van The Leopard, Ananda’s interpretatie van Focusing en Eulbergs magnifieke herwerking van Rones Parade als absoluut hoogtepunt.

Ondertussen zakt het zomers zonnetje weg achter de loodsen en fabrieken van het Genst industrielandschap en bewegen de aanwezige cowboys en indianen zich mee met de lijn van de allerlaatste streep zonlicht. De jassen en truien worden boven gehaald en ook de deejays van dienst trekken iets warmers aan. Net als je denkt dat de heren niet meer beter kunnen, pakken ze nog uit met dé verrassing van de avond. Vitalic, dames en heren.

Kompass mag terugblikken op een mooi openingsweekend en heeft zijn start niet gemist. Een start die de komende weken wordt verdergezet met klinkende namen zoals Luke SlaterMathias KadenMarkus Suckut en Ansome.

Coverfoto © OOgilles
Ontdek meer...Event
Artiesten in dit artikel