STAALHARD debuteert in stijl met Mark Reeve (29/04)

Drie vrienden uit het Antwerpse nachtleven bundelen de krachten en zetten in Piaf de boel op stelten met de eerste editie van STAALHARD. Dj’s JackJazz, S.E.B.A. en Robbertoo slaan de handen in elkaar en nodigen niemand minder dan Mark Reeve uit voor een avond vol techno in Antwerpen. De jonge AMEKMAR mag de avond openen.

AMEKMAR is een jongedame wiens roots in Nederland liggen. Ze is nog niet lang bezig met draaien maar heeft al een knappe muziekbibliotheek uitgebouwd waaruit ze goede, onbekende tracks selecteert. Hoewel ze voor een zo goed als lege zaal moet spelen, doet ze toch haar uiterste best om al wat warmte in Piaf te blazen. De eerste feestneuzen laten even op zich wachten, maar wanneer Robbertoo zich achter de knoppen begeeft, stroomt het volk langzaam maar zeker binnen.

Robbertoo laat het niet aan zijn hart komen dat de opkomst nog niet gigantisch is en laat vooral de drumcomputers het werk doen. De variatie die hij brengt werkt zeer goed en al snel is duidelijk dat AMEKMAR haar werk goed heeft gedaan. Ondertussen zal de mensenteller van de buitenwipper al rond de 100 gaan staan en dat werpt zijn vruchten af op de dansvloer. Robbertoo schuwt zijn klassiekers (zoals I Wanna Go Bang) niet en krijgt al gauw veel positieve reacties van het publiek. Naar het einde van zijn set toe is het duidelijk dat hij Mark Reeve introduceert, de melodieën vallen wat weg en maken plaats voor ondubbelzinnige bassen.

Mark Reeve is vooral bekend van zijn EP Drumatics die vorig jaar uitkwam op het label Drumcode, maar ook de Run Back EP scoorde hoog in de lijsten op Beatport. De Duitser neemt plaats achter de dj-booth en ziet een talrijk en enthousiast publiek voor zich staan. Hij voert het tempo op en draait enkele van zijn eigen producties, die warm worden onthaald door het volk.

Of hij er zelf zo van geniet, dat is een ander verhaal. We weten al dat hij sowieso niet al te veel emotie toont tijdens een dj-set, maar een beetje interactie met het publiek kan nooit kwaad. Desalniettemin draait hij een dansbare set en voelt hij goed aan wanneer hij een bommetje moet droppen als de dansbenen het even laten afweten, Rave van Sam Paganini bijvoorbeeld. Omstreeks 5u geeft Mark Reeve de fakkel door aan twee jonge snaken die staan te popelen om wat leven op het podium te brengen.

JackJazz en S.E.B.A. zijn geen vreemden in het milieu en weten hoe het is om een feest te organiseren en in een club te draaien. Beide heren waren reeds resident in respectievelijk Café d’Anvers en Noxx (tegenwoordig Ikon) en hun naam staat ieder weekend te pronken op een affiche van een populaire keet. Ervaring zat om de nachtbrakers te blijven entertainen tot op de laatste beat dus. Het dynamische duo begint sterk aan de set en zorgt ervoor dat de mensen nog even blijven, is het niet voor de goede muziek dan is het voor de ambience die JackJazz en S.E.B.A. brengen. Ze blijven stevige knallers draaien en halen ook wat meer synthesizers uit de kast. Het volk sijpelt langzaamaan weg uit de zaal en keert moe maar voldaan huiswaarts na een sterke aflsuiter van de eerste editie van STAALHARD. 

Enkele kleine puntjes van kritiek liggen toch nog op de lever. Het is jammer dat er in Piaf nooit iets speciaals wordt gedaan met het lichtplan. Daarmee bedoelen we dat het leuk zou zijn moesten de organisatoren van een feest zelf extra lichten mogen inhangen. De gekleurde bollen aan het plafond zijn fraai, maar soms ook wat saai. Daarnaast is er nog de prijs om een plasje te maken. Een halve euro lijkt niet zo veel, maar dat tikt aan als je die telkens opnieuw moet ophoesten. Dat laatste probleem is een algemeen verschijnsel maar het kan niet genoeg benadrukt worden. We hopen dat de jongens de smaak te pakken hebben en dat er een volgende editie van STAALHARD in de maak is.

Foto's © New Koncept