Extrema Outdoor 2016 - Dag 1: Kölsch imponeert

Eens per jaar wordt het recreatiedomein Kelchterhoef in Houthalen-Helchteren omgetoverd tot een waar paradijs voor house- en technoliefhebbers. Extrema Outdoor Belgium staat al jaren garant voor top line-ups en prachtige decoratie. Ook in 2016 is dat niet anders. Op de eerste zonnige dag lieten we ons meevoeren in een prachtig decor op beats van onder meer Kijumba, GeweltRoma, Nico Morano en headliner Kölsch.

Nadat we het prachtige domein als één van de allereerste bezoekers betraden, trok Vertier al van leer op de FloorFiller Stage. Het publiek sijpelde langzaam toe en hier en daar ging al een hand de lucht in. We besloten even de rest van het terrein te verkennen en belandden zo aan de imposante Forty Five Stage, waar DJ Mania-winnaar Kijumba de boel op gang trok.

Hij opende met stevige house à la De Sluwe Vos waarbij de nadruk vooral lag op energieke percussie. Wat later wijzigde hij geleidelijk aan zijn koers richting techno. De aanstekelijke percussie ruimde plaats voor stevige kicks die steeds dieper en holler gingen klinken. Het alsmaar groeiende publiek kon het wel smaken onder een brandende zon. Een degelijke set die na een tijdje wel wat tekenen van eentonigheid begon te vertonen. We besloten dan maar een kijkje te nemen bij het derde podium: Cafeina.

We pikten er het slot van 2Dirty en het begin van Larsson mee, die ons beiden aangenaam verrasten. Melodische house met diepe baslijnen nam de bovenhand, met onder meer Suara- en Still Vor Talent-materiaal. Zo hoorden we Move Me van Kellerkind en tracks van Fat Sushi passeren. Wat later zorgde de Proud remix van Niko Schwind zijn Perfect Fit voor een eerste hoogtepunt van de dag!

Na het aangename intermezzo op de Cafeina Stage trokken we opnieuw richting Forty Five, waar Gewelt de decks overnamen van Kijumba. Na een wat abrupte overgang trokken ze het tempo wat naar beneden en opteerden ze voor Awanto 3’s Star Butchers als opener, een perfecte keuze! Het publiek moest even ontwennen van Kijumba zijn staalharde beats, maar gaandeweg was de Gewelt-trein vertrokken. Later kwamen ze zelfs op de proppen met funky baslijntjes à la Seven Davis Jr.

Na hun set passeerden we even bij FloorFiller waar de uitstekende producer Arno Stolz zijn publiek gezwind op sleeptouw nam met onder meer Joran van Pols Exist. Na een heerlijke burger was het dan weer tijd voor Cafeina.

Daar was Niels Feijen ondertussen aan zet. De carrière van deze Antwerpse dj en organisator nam de laatste tijd enorme sprongen voorwaarts. Hij had het publiek volledig op zijn hand met stevige housebeats en zo kreeg Roma een perfect opgewarmd publiek voorgeschoteld.

Vanaf de eerste beats die de peetvader van Cafeina op het publiek afvuurde, stond de goedgevulde weide in vuur en vlam. Zeker tijdens Undercatts Camargo ging het dak er volledig af. De toon was gezet en je voelde aan hoe alle dj’s toewerkten naar het ultieme moment waarop die bekende hoed zichtbaar zou worden achter de dj-booth.

Maar eerst was Nico Morano nog aan de beurt. Met heerlijke melodische house, diepe baslijnen en zijn typerende wiegende stijl, liet hij de temperatuur opnieuw enkele graden stijgen in het publiek. De immer goedgeluimde Brabander – die ons eerder al een exclusieve mixtape bezorgde – had er duidelijk zin in en bleef verder denderen op zijn elan.

Om 22u was het uiteindelijk zover, het moment waar zovelen op zaten te wachten: Rune Reiley Kölsch beklom het podium. De sympathieke Deen bracht een wervelende set boordevol variatie. Hij staat altijd garant voor een combinatie van classics en nieuw materiaal. Zo hoorden we vrij vroeg al Pig&Dan hun Growler passeren, net als de Biceps remix van Isaac Tichauer.

Ook eigen werk uit zijn twee geroemde albums 1977 en 1983 kon natuurlijk niet ontbreken met bijvoorbeeld Goldfisch, het heerlijke pianoriedeltje van Der Alte en zelfs een herwerking van zijn hit All That Matters. Maar hét moment van de avond volgde toen Kölsch zowaar Laurent Garnier door de Funktion-One speakers liet knallen. The Man With The Red Face, de ultieme apotheose van deze eerste festivaldag!

Kölsch had trouwens nog een verrassing in petto! Na zijn weergaloze set op het festivalterrein, deed hij zijn kunstje nog eens over op de camping. Het werd een prachtige afsluiter van een meer dan geslaagde eerste dag! Op naar de volgende!

Coverfoto: © Instagram Lukas Beke