Kaytranada brengt 99,9% tour naar Les Nuits Botanique (14/05)

Op een frisse zaterdagavond, 14 mei, speelt Kaytranada in de tuin van de Botanique, dus dansen zal de oplossing zijn om het warm te krijgen. Jawel, dat prachtige groen in het midden van Brussel. Speciaal voor Les Nuits Botanique halen ze nog eens de tent boven om ze in het midden van dit feeëriek gebeuren te droppen.

Letterlijk in het midden van de tuin, want verschillende struiken staan nog in de tent, beschermd met plexiglazen wanden. Het zal de beleving alleen maar verhogen. We zijn al in verschillende concertzalen en op verschillende festivals geweest, maar dit verdient voor ons een prijs qua mooiste locatie. Nu, genoeg geschreven over de bloemetjes en bijtjes, wij komen voor de muziek!

De twee openingsacts van vanavond zijn de Belgische Shungu en de Schotse Sam Gellaitry. Twee volwaardige acts om het voorprogramma te zijn van de Canadese Kaytranada. Ook twee compleet verschillende stijlen, die samen ideaal de muziek van Kaytranada omschrijven. Shungu met de bass en beats met jazz en funk invloeden, Sam Gellaitry met bass met duidelijke poppy en Hudson Mohawke-invloeden.

Netflix & Chill naar ADHD

De eerste act van vanavond is dus de Brusselse Shungu. Deze jongeheer stond al op Boiler Room London, dus wij hebben enorme verwachtingen. Deze worden helaas maar gedeeltelijk ingevuld. De muziek is heerlijk, maar spijtig genoeg is beatmatchen en een simpele overgang meer een zeldzaamheid, dan een zekerheid. Toch is het voor ons een ideale opwarming van de avond, totaal niet te hard, lichtjes opgebouwd tot hardere bassen op het einde van zijn set. De jazzy en funky nummers zijn ideaal om in het ritme te komen. We zien ook al de eerste danspasjes in het publiek, een teken dat het goed zit. Producen kan hij duidelijk, nu nog wat oefenen op die dj-skills.

Diederik Craps Photography

Tweede dj / producer die men loslaat op ons is de Schotse Sam Gellaitry. Op voorhand herhaaldelijk omschreven als het kind van Hudson Mohawke en hij maakt dit ook meteen duidelijk met zijn eerste platen. Zware bassen waarbij de ramen van de Botanique zo hard trillen dat we ons afvragen of monumentenzorg hier wel mee kan lachen. Sammy Gee brengt de ideale opwarmingsset, moest Kaytranada op dit elan willen doorgaan. Zachte overgangen (op ééntje na), opbouwen van een rustig begin, naar een energiek einde. Wij kijken alvast uit naar het volgende Belgische optreden van dit Schots wonderkind.

DOT Collections

Hoge verwachtingen 

Dan kwam de grootmeester hem zelve, de Haïtiaans Canadese producer komt wat verlegen achter zijn tafel tevoorschijn en groet het publiek. Het publiek verwacht dat Kaytranada hen meteen meeneemt waar Sam Gellaitry hun heeft achtergelaten, maar hijzelf beslist spijtig genoeg om het wat rustiger aan te doen. Voor de derde keer zijn we getuige van een kalm begin, waarin Louis Celestin ons herhaaldelijk plaagt met heerlijk werk van zijn nieuwe album.

Bij de tweede plaat die hij opgooit, Track Uno, weergalmen meteen de eerste geluiden in de tent en gaan meteen de eerste handen op mekaar. Het publiek wil duidelijk meer en laat keer op keer van zich horen wanneer een bekendere plaat te horen valt, maar hijzelf acht het moment nog niet rijp om zijn beste beats boven te halen.

Hoewel Kaytranada een enorme collectie van heerlijke platen heeft geproducet, zweert hij bij rustige nummers, afgewisseld met meer energieke platen. Dit is zijn verhaal tot 22u15. Vanaf dit punt gooit Kaytranada hit na hit op, van One Too Many, Girl en Dontmesswithmymans. Hij heeft duidelijk zijn ritme gevonden.

De tent is nu gezellig vol, niet te druk zodat niema d op mekaar staat gepropt maar ook niet teveel ruimte. We beginnen spontaan onze betere heupbewegingen boven te halen en worden overklast door sommige dansers in het publiek. Hierbij stijgt ook letterlijk het aantal graden in de tent, wat redelijk welkom is. Hierna dropt Louis een dikke combo. Glowed Up gevolgd door Wimme Nah, het publiek is helemaal wild en bereikt een muzikaal orgasme. Afsluiten doet hij met Killa Cats en Whateva U Want.

Diederik Craps Photography

Het verdict na een avondje bass en beats? Kaytranada bracht een uur lang een ietwat saaie set, tot hij al zijn kwaliteiten losliet op het publiek. Wij hadden meer een set zoals op Pitch Festival 2015 verwacht, maar spijtig genoeg was het meer een Dour 2015 set. Wij vragen ons af hoe hij een Boiler Room op Pukkelpop aan het dansen gaat krijgen op deze manier. Voor ons was Sam Gellaitry de absolute held van de avond. Mocht hij deze zomer op één van de Belgsiche festivals staan, checken die handel!

Ontdek meer...Event
Artiesten in dit artikel