KleinHouse Open Air 2016, meer van dat! (11/06)

We trokken met hoge verwachtingen naar het Antwerpse KleinHouse Open Air 2016, maar kon de organisatie dat ook bevestigen? Enerzijds keken we reikhalzend uit naar sets van Joy Orbison, Palms Trax en Pional die niet vaak passeren op ons Vlaams grondgebied. Anderzijds was het afwachten of ze de sterke lijn van hun voormalige in- en outdoor edities konden doortrekken. Samen met zo'n 1200 aanwezigen kunnen we op voorgaande vraag volmondig 'Ja!' antwoorden. 

De Magiq Spiegeltent is in de zomer een geliefkoosde plaats voor Antwerpenaren en volk van de 'parking'. Concepten als Prisma en Sonntag zijn hier al uiterst succesvol te noemen en voor het tweede jaar op rij streek ook KleinHouse hier neer. De organisatie bezette de spiegeltent zelf voor hun indoorzaal, het gebied daarrond deed dienst als festivalterrein met leuke randanimatie. 

Lunår - de sterke man achter het Gentse ABSTRKT -, Borealis - magnifieke selectors uit onze hoofdstad - en Bafana - nog zo'n rasechte dj die garant staat voor het opduiken van pareltjes - stonden in het begin van de namiddag geprogrammeerd. Stuk voor stuk Belgische trotsen! We besloten echter om eerst onze blik te werpen op de randanimatie en de inkleding van het kleinschalige festival zodat onze voeten pas later op de avond in dansmodus gezet werden. 


KleinHouse was tot in de puntjes ingekleed met vintage meubilair, paletvormige constructies om uit te rusten, paraplu's in de lucht en kleine fonkelige lampjes die later op de avond voor een prachtig sfeerbeeld zorgden. Het terrein werd ook nog opgeleukt met foodtrucks waar je eens wat anders dan een traditioneel pakje friet met mayonaise kon verorbereren.

De outdoor stage deed ons wat denken aan The Lab stage van Dekmantel, maar de architect van KH had stevig werk geleverd. Krachtige Funktion Ones (stonden afgesteld zoals het moest!), een stage waar je niet alleen voor, maar ook naast de dj kon staan en dit alles ingekleed in het groen der natuur. Mooi! 

Het oorspronkelijk plan van de organisatie was om ook een tweede outdoorstage te voorzien aan de inkom van de spiegeltent, maar na de regendruppels in de vroege namiddag namen ze geen enkel risico en plaatsten ze de soundsystem binnen in de spiegeltent. Hier mochten minder ronkende namen, maar daarom geen minder goede, als Exalt, Pieter Jansen en de mannen van SHMLSS platen spelen.

Jammer genoeg bleek het indoor gebeuren niet zo'n voltreffer aangezien buiten de zonnestralen op je gezicht dwarrelden. Dat grillig weertje bij ons heeft al menig organisator op zijn zenuwen gewerkt! 

Terug over naar de muziek! De Nederlander Tsepo, die in de laatste maanden van het Amsterdamse Trouw zich tot de kliek residents mocht kronen, nam gezwind over van Bafana. We hoorden een aangename warming up set waarin de Nederlander van diepe house naar wat disco, naar een streepje acid ging.

De KleinHousers die gestaag binnen druppelden konden het alleszins wel smaken! Hij opende met een remake van Whitney Houstons Million Dollar Bill door Genius of Time, nam een tussenstop bij DJ T's edit van Gary Martin - Turkish Tavern en zorgde voor een handen-op-mekaar moment bij DJ Nori - 80's Drugs

Het festivalterrein was inmiddels voor de helft gevuld toen John Talabots protégé Pional achter de knoppen mocht plaatsnemen. We kondigden hem aan als één van de best bewaarde geheimen van de Spaanse muziekindustrie en hij kon vooraf al menig volk (vooral live) bekoren. Hij deed waarvoor hij bekend staat: uitgesponnen melodieën en subtiele Balearische tinten kwamen voorbij. Het mocht echter net iets meer zijn, wij bleven wat op onze honger zitten, net zoals het publiek. 

Tussendoor moest de blaas uiteraard ook geledigd worden waar we merkten dat verfrissing aan de handen nog een werkpuntje is voor de organisatie. We kwamen waarempel voorbij een marktkraampje waar ook wat beats uit de kolen en sla sprongen. Het opzet van de organisatie was om dj's zichzelf een plaats te geven achter een draaitafel volgens het Open Deck-principe. Zalig initiatief! Onder andere Antwerpse legende Nonkel Guy kwam met plezier wat plaatjes draaien. 


Palms Trax was ondertussen aan zijn set begonnen en zoog het publiek dat nog aan het genieten was van het zonnetje, naar zich toe. Ook wij konden ons niet bedwingen en namen plaats vooraan. We hoorden al gemengde meningen over de Duitser. De ene keer zit ie er boenk op, de andere keer is hij weinig geïnspireerd, maar op KleinHouse leverde hij een monsterset af.

Gaandeweg nam hij ons mee op een trip doorheen afrikaans beïnvloede house en disco om uiteindelijk te stranden bij een rasechte R&S -klassieker van Outlander. Het volk raakte in extase, getuige daarvan waren de vele handen in de lucht. We kregen kippenvel toen hij Axel Bomans Nokturn zijn werk liet doen.

Joy Orbison kreeg de eer om het festival in stijl af te sluiten, maar nam tijdens het eerste halfuur van zijn set wat gas terug, jammer! Hierna volgde hij ook de weg die Palms was ingeslagen. Een edit van Daddy's Favourite - I Feel Good Things For You viel opmerkelijk in de smaak. Op het einde hoorden we onder meer wat booty (denk aan DJ Deeon) en passeerde de Re-plant van Floorplan zijn Never Grow Old

We concluderen dat de tweede editie van KleinHouse Open Air een schot in de roos was. Mits het aanpassen van enkele kleine werkpuntjes zoals de toiletzone en een snellere bediening aan de toog zijn we geneigd om te zeggen: laat de Open Air in 2017 maar al komen!