Een exclusieve kijk op The Vinyl Frontier pt. 2 (Boek)

Met Belgium: The Vinyl Frontier pt. 2 wil Red Bull Elektropedia respect tonen voor de covers van Belgische muzikanten. En hoe kan dat beter dan er een boek over uitbrengen, op bijpassend vinylformaat? Het genre, de populariteit en grofweg de muziek, maken in principe niet uit. Alleen de hoes telt. Slaagt Red Bull Elektropedia erin om met deze gewaagde werking een interessant boek uit zijn mouw te toveren?

Belgium: The Vinyl Frontier pt. 2 is niet zomaar een boek met wat hoezen en commentaar. Aan dit boek is gewerkt. Ze benaderden artiesten, ontwerpers, distributeurs, verzamelaars en meer en voor bijna elke tweede pagina is een (kort) interview afgelegd. Deze gesprekken zijn dan weer verwerkt in vloeiende teksten. Mét een vleugje humor om het af te maken. Het boek telt zo’n 200 pagina’s dus we moesten selectief zijn. We kozen enkele fragmenten uit die wij erg interessant vonden. 

Uiteraard draaien de artikels meestal rond het artwork. Oaktree (Adriaan De Rover) spraken we eerder dit jaar nog uitgebreid over zijn muzikale escapades. De cover van zijn eerste EP Chapters alleen al, maakt van hem iemand om in het oog te houden. De foto, getrokken tijdens een sneeuwstorm, is van de hand van Gaba Guzik. Een erg intrigerend werk waar je al snel naar grijpt in een platenzaak. 

Koen Galle sprak ondermeer met de frontman van A Split Second (volgens velen de grondlegger van de New Beat); Marc Ickx. Ook Jeroen De Pessemier, frontman van The Subs, doet zijn zegje over de hoezen van zijn groep. “De eerste keer waren we er nauw bij betrokken, maar tegen de derde keer kregen we steeds minder inspiratie en uiteindelijk lieten we het helemaal over aan de vormgever."

Zowel oud als nieuw komen in dit boek ter sprake. Eind jaren zeventig. Steeds meer elektronische muziek waait België binnen vanuit Duitsland en Engeland. Ene Michel Lambot, eigenaar van Sandwich Records, merkt dat er geen enkele Brusselaar bezig is met deze nieuwe rage. Hij loopt er even mee rond tot hij Roger-Marc Vande Voorde ontmoet. Een punker met passie voor elektronisch geluid.

Met de hulp van Sandwich Records maakt Roger-Marc als Polyphonic Size de elektronische EP, Algorhythmic. Het gaat echter niet goed met het label, alleen dankzij de hulp van Kenny Gates (die namen beginnen wel erg bekend voor te komen) kan zijn derde EP, Nagasaki Ton Amour nog verschijnen. Het album werd de laatste release van het label. Maar op de assen van Sandwich Records richtten Michel en Kenny het inmiddels legendarische PIAS op.

Dit waren slechts enkele beknopte voorbeelden van de verhalen die neergeschreven zijn in het boek. Elk onderwerp gaat gepaard met één grote afbeelding van een hoes, en drie kleinere afbeeldingen van relevant artwork. Overigens een structuur die het hele boek door wordt gevolgd.

Het blijft echter helemaal niet bij elektronische hoezen. Ook Rudy Trouvé komt aan het woord en spreekt over zijn prachtig artwork voor onder andere The Love Substitutes. Het uilskuiken van Sir Yes Sir's We Should Talk werd ook samen met frontman Tijs Delbeke aan de tand gevoeld. Zo kunnen we blijven doorgaan, want Red Bull Elektropedia is erin geslaagd om zo'n 200 pagina's te vullen met schoons en het ook nog super interessant te houden.

 

Het personage op de cover van Sven Van Hees' Calypso bleek helemaal geen schone dame, maar Sven zelf te zijn.

Dat er zóveel prachtige hoezen uit ons Belgenlandje verscheen, verbaasde ons zelf. Francis Weyns, Ben Van Alboom, en co, zijn erin geslaagd om elk verborgen pareltje te vinden. Er is dus nog véél meer dan wat we in dit artikel konden weergeven, maar daarvoor zal je het boek moeten kopen (Borgerhoff & Lamberigts). En dat is het zeker waard. Een welgemeende proficiat aan de voltallige redactie! Het boek vergezelt de tentoonstelling die vanaf 25/6 in Fort Napoleon te Oostende loopt.