Het weekend van Les Ardentes: zon, warmte en feest!

Voor de liefhebbers van pure electronica hadden zaterdag en zondag van Les Ardentes minder in petto dan de voorgaande dagen. De vierde dag was bovendien nog niet begonnen, of we zagen de eerste Pharrel Williams-fans al aanschuiven, dat belooft!

Zaterdag 9 juli

Wat ons wel andermaal opfleurde: het prachtige weer. Het het hele festival zag nog geen spatje regen, terwijl de temperatuur zelden onder de 20°C dook. 

De Belgische Alice On The Roof deed haar show op het buitenpodium. Met een korte maar krachtige carrière stond ze niet bovenaan ons lijstje, toch bracht ze met enkele hits een erg aangename performance. Vooral de viool die de toetsenist soms hanteerde was de kers op de taart. Om van weg te dromen.

Tussen de concerten door konden we ons al heel de week uitleven in House of the Bull, ofwel de Jupiler-stage. Vaak ietwat commerciële house en technobeats worden er van veel rook voorzien, terwijl dansende dames in strak pak petjes uitdeelden. Er speelde soms zelfs een saxofonist mee met de elektronische beats, wat enkele geweldige momenten teweegbracht. Het feest stopt niet op Les Ardentes.

Nadien gingen we langs bij singersongwriter Cat Power. Wederom een optreden van jewelste, ondanks de lagere opkomst vanwege ene Skateboard P op de Main Stage. De aanwezigen gingen vol overgave mee in de droomwereld van de Amerikaanse. Was het dan beter op de Main Stage? We gingen toch zelf ook even piepen bij Pharrel Williams. Z'n hiphop vonden we simpelweg niet goed, door zwakke beats en een slapeloze indruk van de performer. Maar echt mislopen kon het natuurlijk niet, met hits als Freedom en Happy aan het eind van de show. Homerun voor de Amerikaan!

Tenslotte zagen we Caribbean Dandee nog even aan het werk. De Franse hiphopgroep toont aangevuld met liveband wat ze kunnen. Ze maken een spetterende mix van reggae en hiphop, maar wanneer de band even aftreed, blijft enkel een fletse dj achter. Gelukkig is de band alweer snel terug en maken ze er nog een prachtige show van. We begeven ons naar de camping en bereiden ons voor op wat alweer de laatste dag van Les Ardentes 2016 is.

Zondag 10 juli

Om de hitte even te ontvluchten, begonnen we de laatste dag met Angel Haze in HF6. De rapper en haar dj overrompelden ons met stevige elektronische beats en mooie raplijnen. Zeker wanneer ze het sterke The Wolves aanvatte, slaagde ze erin om het publiek helemaal mee te krijgen. 

Nog meer hiphop met Ocean Kingdom. Een goed begin dat helaas verstoord werd door de kapotte geluidsinstallatie. Terwijl z'n dj nog enkele reparaties uitprobeerde, bleef Ocean Kingdom rappen zonder muziek. Helaas irriteerde de gedwongen pauze hem mateloos, en droop de rapper af met enkele uithalen naar de geluidsmannenvan het festival. Net als hij hoopten we dat er later op de dag geen problemen zouden optreden bij Tyler, The Creator

En onze gebeden werden aanhoord. Tyler, The Creator is a hell of a showman die ons een fantastische tijd vol humor bezorgde. Maar dé man wordt uiteindelijk jazzvirtuoos Kamasi Washington. Prachtige saxcomposities die varieerden van pure jazz tot funk. Ook z'n band kreeg ruim de tijd, met wonderbaarlijke solo's van de twee drummers tot gevolg. Wat een muzikaal topensemble!

Uiteindelijk bleek het festival een recordeditie met meer dan 90.000 aanwezigen. Het enige echte grote werkpunt - toegegeven; niet vanzelfsprekend - is dat er best wat meertaligheid aan te pas mag komen - zeker wanneer ze als zelfverklaard internationaal festival willen uitgroeien. Verder hadden wij een geweldige tijd. Bedankt voor een fantastische week, Les Ardentes!

Hoofdfoto artikel: Dominque Houcmant - Goldo