Outsiderz: gezellig festival in een tropisch jasje (20/07)

Afgelopen woensdag vond in en rond Nijdrop de zesde editie van Outsiderz plaats. Op de warmste dag van het jaar stonden zo'n 2.500 bezoekers verspreid over vier podia te dansen op dj-sets van onder andere Waze & Odyssey, Discobaar A Moeder en Doctrine. Ook Fuzz Magazine was erbij.

Bij temperaturen boven de dertig graden een festival organiseren, vergt wel wat extra maatregelen. Gelukkig was het mooie weer al enkele dagen voorspeld en kon de organisatie handig inspelen op de loden hitte. Met gratis water en nevelsproeiers toonde de organisatie zich voorbereid, maar ook de ijsjes gingen vlot van de hand. Toch leek het warme weer de mensen iets langer binnen te houden dan normaal, want hoewel het festival al om 16u begon, stroomde de mensenmassa maar tegen de valavond toe.

Jong talent kansen geven, dat is een traditie die Nijdrop al sinds de eerste editie in ere houdt. Ook dit jaar organiseerden ze in samenwerking met Poppunt een dj-contest waarin ze op zoek gingen naar de ideale openers voor de Haus-stage en de Drum To Bass-stage. Die eer was deze keer weggelegd voor JÆN en Solace.

Al van bij het begin van de festivaldag bleek de Haus-stage op het meeste volk te mogen rekenen. Het was dan ook een aantrekkelijk podium met onder andere Maxim Lany, Nico Morano, Bollen & Fichtner en het Britse Waze & Odyssey op de affiche.

We zagen Chantal, resident in Café d’Anvers, een fijne set spelen waarin we onder andere werk van de Finse Yotto hoorden. Een opkomend talent dat releaset op het label van Above & Beyond. De man speelt dit weekend op Tomorrowland en staat op ons lijstje van niet te missen artiesten.

Toen Chantal haar laatste plaatjes oplegde, begon Neon aan zijn set op de StuBru Arena. Waar de Gentse dj begon met de bekendere houseplaatjes voor een handvol mensen, speelde hij geleidelijk aan de tent vol en zagen we hem afsluiten met lekkere drum 'n' bass en hiphop. De sfeer zat er goed in daar op de main stage.

Op datzelfde moment speelde op de Haus-stage Maxim Lany. Wie past er beter op een festivalpodium bij tropische temperaturen dan de man achter Lany Recordings met een platenbak vol houseplaten waarbij je je zo op een strand waant? Met Sunju Harguns No Futuro wist Lany alvast de ideale opener op te leggen.

Gemoedelijke saxofoontjes, lekkere beats maar naar het einde toe ook iets steviger werk, met enkele classics als Dense & Pika's Colt en Bjarki, waren te horen in de set van Maxim Lany. Ook ANOTRs Nobody’s Fool, een Nederlands dj-duo dat komend weekend ook op Tomorrowland speelt en we onlangs ook in Kroatië aan het werk zagen, passeerde de revue. Het verder toestromende publiek kon het duidelijk smaken.

Na Maxim Lany was het tijd voor Nico Morano. We zagen deze energieke man onlangs nog aan het werk in Klub Goud - waar het trouwens minstens even warm was als op Outsiderz - en ook hier kon hij weer overtuigen met zijn melodische houseplaatjes. De typerende melodisch plucks boven diepe baslijnen ruimden gaandeweg plaats voor iets stevigere bassen. Het publiek leek halverwege even een dipje te hebben, maar toen Nico de intensiteit van zijn platen opdreef in combinatie met de talrijke stroboscopen, was het feest plots helemaal vertrokken.

De festivaldag vorderde en zo werd het tijd voor de headliners van dienst, want met Waze & Odyssey bracht Nijdrop een Britse formatie naar Opwijk. Met hoge verwachtingen trokken we opnieuw naar de Haus-stage. Verwachtingen die moeiteloos werden ingelost. We hoorden een pompende set waarin onder andere Riva Starrs remix van Rare Boogie passeerde, een plaat van de Italiaanse Santos.

Op dat moment zetten ook Cedex & Higher Underground en Rakka’s Circus respectievelijk de Drum To Bass-stage en de StuBru Arena in vuur en vlam. De energieke Rakka mixte wellicht veertig platen per minuut en met zijn aanstekelijke beats kreeg hij de ganse tent moeiteloos op zijn hand kreeg.

Op de echte headliners was het daar nog iets langer wachten. Op de Drum To Bass stond Doctrine op de line-up. De Kortrijkenaar die onder andere op Murdocks Radar Records releaset. Op hetzelfde moment speelden op de StuBru Arena het Antwerpse Discobaar A Moeder.

Als laatste op de Haus-stage speelden Bollen & Fichtner. De heren, vaste residents in Café d’Anvers, staan bekend om het stevigere techhousewerk en dat lieten ze al van bij het begin van hun set merken. Onder andere In The Reds van Cirez D, het techno-alias van Eric Prydz, passeerde al vrij snel. Die plaat is trouwens nog niet zo lang uit, eind mei kon je er bij ons een review over lezen. Een weloverwogen afsluiter van een mooie festivaldag.

Voor de echte die hards was er binnen in Nijdrop nog een afterparty tot in de vroege uurtjes met lokale legende Neglectik. Nijdrop bracht een fijn festival dat bij zijn zesde editie erg volwassen overkwam. Een mooie, afwisselende line-up, een goed gevuld festivaldomein en lekkere eetstandjes - waar je onder andere een wafel op een stok kon krijgen - maakten van Outsiderz 2016 een geslaagde editie zonder incidenten.