Cirque Magique: vijf pijlers voor een zwierig circus

Komend weekend is het pittoreske Ledegem opnieuw de thuis van het gekste circus die ons land rijk is. Cirque Magique is met z'n tweede editie nog steeds piepjong, maar weet nu al moeiteloos mee te draaien aan de top qua elektronische undergroundmuziek. Hun schouderklopje in de vorm van Best Breakthrough Festival op de Red Bull Elektropedia Awards wist zowel heel wat goeds te bevestigen als te voorspellen. We blikken vooruit!

Cirque Magique is hét oord van vertier voor muziekminnende acrobaten en dansgrage hippies. De uitwerking komt uit de hoek van organistor Dries Claeys en z'n team. Na jarenlang ideeën verzamelen besloot hij vorig jaar het dromen in werkelijkheid om te zetten in samenwerking met Tom Reyndier, Quincy Steveninck en een heleboel vrijwilligers, vrienden en sympathisanten. Ook dit weekend belooft weer betoverend te worden op Cirque Maqigue, want naast een uitmuntende line-up mikt het festival met enkele pijlers ook op het grotere plaatje. Een overzicht!

  • Inkleding: Oogverblindende kleuren en stages die opnieuw worden ingekleed door het Zuid-Afrikaans Artescape, terwijl de visuals worden verzorgd door lokaal talent Limen Visual. Verwacht je aan een streling voor het oog met unieke, ecologisch opgebouwde stages waar naast veel manpower ook veel liefde is ingestoken. "Zonder clown geen circus", luidt het spreekwoord en dat zal nu ook niet anders zijn. Verkleden is hier absoluut geen uitzondering en de randanimatie geeft je op elk uur van de dag wel iets om te bezichtigen.
     
  • Ecologie: Een pijler die - thank god - belangrijker wordt met het jaar. Het fenomeen dat je eerst twee minuten bekers opzij moet schuifelen om dan pas deftig met je beste danspasjes te kunnen showen is hier verleden tijd. Herbruikbare plastic bekers, draagbare asbakken, afvalbeloning of lekkere bioproducten gebruiken bij de catering,… Niet alleen aan de voor de hand liggende zaken werd gedacht, ook het motto “Think local – act global” wordt hier toegepast. Lokale leveranciers, herbruikbare materialen, geen chemische toiletten en een recyclagepost waar velen nog een puntje aan kunnen zuigen.
  • Betaling: Wie de afgelopen jaren enkele festivals aandeed, zag het ongetwijfeld al opduiken: het cashless betaalsysteem. De gekende vragen komen steeds bovendrijven: hoeveel het kost, hoeveel kan je nog consumeren of wat met overschot? Hier maakt Cirque Magique graag korte metten mee. Gewoon een bedrag op je festivalbandje zetten en hetgeen je op het einde van de dag of weekend niet opkrijgt, stort het festival zonder pardon terug!
     
  • Bezoekers: "From the people, to the people." Enkel wanneer je een luisterend oor hebt, kun je inspelen naar de wensen van de klant. Dat is hier niet anders. Zonder publiek, geen sfeer en zonder sfeer valt je festival grotendeels in het water. Daarom heeft Cirque Magique van hun publiek het hoofddoel gemaakt. Op de grasvelden van Ledegem zal geen plaats zijn voor egotrippende opblaaspoppen of egoïstische Johnny Bravo-types. Wat ze wel doen is inzetten op de mensen die komen voor de juiste redenen en dat doen ze door de juiste mensen in de geknipte standjes te zetten. Vond je de juiste outfit thuis niet? Dan kan dat misschien wel in de Cabinet de Transformation. Leeggedanst? Dan strompel je best even naar de massageruimte. Die pet op je hoofd begint toch wat saai te worden? De StyleYourCap-stand is jouw place to be. Verder kan je nog een unieke tattoo laten zetten, je haar laten doen, op juwelenjacht gaan of afzakken naar de cosmobar.

De vijfde en belangrijkste pijler voor elk festival is en blijft steevast de muziek. Met partners als Feestgedruis, Hybrid en La Bush kiest Cirque Magique resoluut voor de underground. Een gezonde mix tussen internationale uitschieters, Belgische trots en opkomend talent maakt dat je al vanaf ’s middag de weide kan onveilig maken met swingende danspasjes. Geheel vrijblijvend: onze aanraders!

Vrijdag 5 augustus

Vrijdag zal enkel voor de die-hard Cirque Magique-fans zijn. Zij die een combiticket met camping konden bemachtigen, kunnen al vanaf vrijdag op hun eenwieler toertjes maken op talenten zoals Tremenzz, Endove, Mainro, Ilario Liburni aan de zijde van Deltano, Sven Tasnadi en Clerkie op de toepasselijke camping stage: The Muse.

Zaterdag 6 augustus

Net zoals je bent gaan slapen, word je terug wakker met muziek afkomstig van The Muse. Candice Heyns en Antonio Ponti verzorgen hier het ochtendprogramma met licht verteerbare muziekjes. Op de weide mag je je dan weer aan twee dagen vol dilemma’s verwachten. Drie stages die telkens gevuld zijn met een opbouwende line-up. Cirque Magique, Hybrid en House of the Bull zijn de drie stages met telkens hun eigen typerende genre.

Cirque Magique wordt op gang getrokken door INDEX, het project van Murvin Jay & Curtis Zeki uit Brussel. Hierna neemt Be Svendsen over met z'n liveset. Deze man stond onlangs nog op Fusion, speelde een eerste maal op Ibiza en weet met zijn muziek een ideaal circusgehalte voor de dag te brengen. Volgende in het rijtje is Francesca Lombardo. De Italiaanse schone kent Ibiza als haar broekzak en ze wordt geprezen voor hypnotiserende melodieën en onvergetelijke vocals. Topper uit eigen land is Dimitri Andreas. Releases op Marc Romboy’s Systematic Recordings en tal van remixes van grote kleppers in de scene brachten hem op events als I Love Techno, 10Days Off en nuja, zowat heel Europa.

De in Frankrijk geboren Chris Tietjen heeft niet enkel een aanstekelijke naam, zijn energie en trackkeuze zijn dat zonder twijfel ook. Wanneer papa Väth je de kans geeft om zijn nieuwe Cocoon Club te openen op een leeftijd van 19 jaar, weten we eigenlijk al genoeg. Nu, zo'n twaalf jaar later, weet hij enkel maar meer zielen te veroveren. 

Maar dé klepper voor deze dag aan de Cirque Magique-stage is ongetwijfeld Technasia. De passages in België van de bezieler van Heart of Flesh, Obsession en zijn eigen Technasia Records zijn dun bezaaid. Wij raden dan ook aan deze kans niet laten schieten. Het Mobilee / Café d’Anvers-kind aan huis Igor Vicente mag de Cirque Magique-stage afsluiten. Met zijn eigenwijze manier van mixen, flows creëren en strakke producties is dit een keuze waar je zelden spijt van hebt.

HYBRID gaat net zoals de Cirque Magique-stage in stijgende lijn. Alleen loopt de lijn bij HYBRID iets stijler. Beginnen doen ze hier met talent van eigen bodem Masian. Deze knaap staat geregeld in het West-Vlaamse zijn kunnen te tonen en is ook een vaste waarde bij het Nightcall-concept. Hierna neemt Flapjackers het over. De Antwerpse housegangster staat bekend voor intense energie en technische verfijning.

ABSURD, het liveproject van Labyrinth Bookings maakt zich op voor een herhaling van hun geslaagde generale repetitie in Club Vaag en ook Maksim Dark is een in het oog te houden naam: het Russisch talent releaset momenteel op Dubfires label Sci-Tec. Enough said. De altijd goedgezinde en energieke Italiaan bij uitstek, Marco Faraone, is ook van de partij. Op Extrema Outdoor wist hij de piraten van Feestgedruis vlot te overtuigen en dat zal niet anders zijn op Cirque Magique.

Verder hebben we nog Minus-revelatie Hobo, Canadese rising star Carlo Lio en hoofdact van de dag Dubfire. De bezieler van Sci-Tec kan je tegenwoordig heel vaak aan de zijde van Richie Hawtin vinden.

House of The Bull – Cirque Antique, de derde stage, staat in het teken van de klassiekers - Belgische klassiekers om precies te zijn. Veteranen, oude rotten of clowns met heel wat pluimen op de hoed. Yves Deruyter, DJ Ghost, Quincy, Zolex, Bountyhunter, Franky Jones, … 

Afteren doen we dan weer met Kenny Raw en een set van de heren Ishtar en Lamaz aan The Muse.

Zondag 7 augustus

Voor ons een dag die qua muzikaliteit nog beter is dan zaterdag. Het beste van Belgische bodem wordt opnieuw gebundeld met internationale grootheden.

Bij de Cirque Magique-stage geeft Fading Away-hitwonder Limits het startsein van de dag. Hierna is het de beurt aan de immer happy Chantal om ons weer te betoveren met haar unieke selectie aan muzikale lekkernijen.  WHIZZ - een van de oorspronkelijke vijf van Feestgedruis en Sweet Trade - is de laatste Belgische naam op deze stage. Zijn platenkeuze is altijd een aangename verrassing.

Dominik Eulberg en Gabriel Ananda gaan beiden al even hun eigen weg maar maken voor Cirque Magique graag een uitzondering: hun vier uur durende b2b-set! Ready, set, enjoy!

Afsluiten doen we met niemand minder dan Nic Fanciulli. Op zijn label, Saved Records, staat de teller al op meer dan 100 releases en tussendoor werkt hij met de grootsten samen op zoek naar nieuwe intrigerende sounds. Underworld, Loco Dice, Josh Wink en Hot Natured om je maar een klein voorbeeld van zijn repertoire te geven.

Op zondag staat HYBRID zijn plaats af aan de piraten van Feestgedruis. Stiekem zijn dit stuk voor stuk ook door het jaar al een stelletje clowns zonder ooglapje. Hier staat de dag in het teken van de liveacts. Andrea Giuliani & Luca Rossetti - de enige buitenlandse artiesten van het Par’azaar Agency - slaan de fles kapot op het nieuwe spreekwoordelijke schip waarna Gentse Moodfamily-man AMyn het roer overneemt met een liveset.

Martin Maler is hierna de kapitein. De man uit eigen streek is straf bezig en scoort op dit moment met zijn Trianglesquare Records. Joran van Pol staat hier niet mis in het rijtje en trekt het elan verder naar goede maar duistere oorden. De Nederlander brengt platen uit op de grootste labels alsof hij kaaskroketten in de friteuse legt. Bereid je alvast voor op een stevige circusshow.

Shaded is de derde liveact van de dag. Begint het je ook al te verwonderen dat deze man op Dubfire’s label Sci-Tec releaset? Ons alleszins niet meer. Vorig jaar was de wei te klein, nu hebben ze waarschijnlijk een zone vrij gehouden met het label ‘onvoorziene drukte’.

Hierna is de baas van het frisse Rukus-label klaar voor een razernij aan donkere melodiëen en doordringende basslijnen. Matador brengt net zoals enkele weekends terug op Tomorrowland een duistere liveset. Niet alleen het publiek zal verbonden zijn met elkaar, ook de artiesten hebben hier vaak al goede relaties met elkaar opgebouwd. Elkaar remixen, backstages delen of op hetzelfde label zitten; het zal de kwaliteit enkel maar ten goede komen. Paul Ritch is ook geen misse naam tussen een al heel mooi rijtje. Op zijn label Quartz heeft ie remixes te pakken van Carlo Lio, Dubfire en Nic Fanciulli. Zal een leuke boel worden achter de dj-booth!

De Feestgedruis-kinderen-aan-huis zijn stilletjes aan groter en groter aan het worden. We hebben het inderdaad over Ode Maen & Massaar. De heren weten als geen ander een publiek op de been te krijgen en die tegelijk te hypnotiseren met minimalistische beats op een bedje van betoverende effecten.

House of the Bull – La Bush zorgt hier weer voor de nodige vleugjes aan ‘gouwe ouwe’. Lauren Top, Quincy, Marco de la Rocca, Michael Forza, Mr Sam, CP, DJ George’s, Phi Phi en natuurlijk de twee headliners van de stage: Jaydee en Jam & Spoon. Zij hebben ondertussen de categorie legendarisch bereikt met hun tracks die al jaren door zowel opkomend talent als grootheden in de scene nog wekelijks worden opgelegd op evenementen als Awakenings.

Op zondag is je kleinste spruit trouwens ook altijd welkom op de weide. Ze zullen worden ondergedompeld in een magische en circusrijke omgeving met professionele begeleiding. Dit alles zou ervoor moeten zorgen dat je nu spontaan je leukste, kleurrijkste en meest sfeervolle circuskledij uit de kast haalt en meteen al eens past voor dit weekend. Indien je toch niet in het bezit bent van een ticket, raden we je aan om nog snel hier een kijkje te nemen.