Dekmantel Festival 2016 - Dag 1: Detroit boven (5/08)

Ieder jaar opnieuw vindt er in het Amsterdamse Bos een hoogmis plaats voor de liefhebbers van de betere elektronische muziek. Voor het vierde jaar op rij strijkt Dekmantel Festival neer in het aan Schiphol grenzende park. De ideale uitvalsbasis om bezoekers van over heel de aardbol te verwelkomen in Amsterdam. 

Met opnieuw een line-up om u tegen te zeggen is het alweer ongeduldig aanschuiven aan de ingang waar zelfs naar Nederlandse normen bijzonder streng werd gecontroleerd. Eénmaal voorbij de security gaat het voor de meeste vroege vogels rechtstreeks naar het Selectors-podium waar de enige echte DJ Harvey een openingsset van jewelste aan het draaien is. Door het Amerikaanse muziekblad Rolling Stone werd hij ooit de Keith Richards van de dancemuziek genoemd, we kunnen ze zeker geen ongelijk geven. 

De Amerikaanse discolegende die binnen de scene een cultstatus geniet, weet het publiek perfect op gang te trekken. In zijn eigen subtiele stijl weet hij in no-time het Dekmantel-publiek voor zich te winnen. Tijd dat deze kerel nog eens in België passeert?

Klokslag vier en het is opnieuw tijd om een andere levende legende aan het werk te zien. Een serre vol planten omgebouwd tot dansvloer doet dienst als speelterrein voor niemand minder dan Kenny Dixon Jr. oftwel Moodymann. De uit Detroit afkomstige dj heeft de reputatie om het wel eens te laten afweten op een mindere dag maar hij is op Dekmantel bijzonder goed in vorm.

Na het publiek wat te hebben opgewarmd met funky soulplaten verbaast hij vriend en vijand door het geniale Purple Haze van Jimi Hendrix op het publiek los te laten. Wanneer even later ook Got Your Money van Ol Dirty Bastard door de speakers klinkt, barst de Greenhouse Stage opnieuw uit zijn voegen. De Amerikaanse grootmeester heeft de dansende menigte volledig in zijn macht en weet ook met zijn aanstekelijke disco- en houseplaten nog voor enkele hoogtepunten van de dag te zorgen.

Op de mainstage is ondertussen het 'enfant terrible' van de techno ook aan zijn set begonnen. Ricardo Villalobos is een graag geziene gast op Dekmantel Festival en bewees hier al vaker waarom hij tot de beste dj's ter wereld gerekend mag worden. Ook vandaag is er van verval geen sprake bij de Chileense platengoochelaar. Hij speelt in zijn typerende stijl een set zonder veel poespas, strakke minimal techno en house die onder de Amsterdamse zon perfect tot zijn recht komt.

Zoals ieder jaar is er op Dekmantel Festival ook een stage die gehost wordt door het livestreamconcept Boiler Room. Palms Trax behoort opnieuw tot de gelukkigen om eeuwige YouTube-faam te verwerven nadat zijn set van vorig jaar spoorloos verdwenen was. Met zijn aanstekelijke discoselectie weet de in Berlijn gevestigde Brit opnieuw de volledige crowd voor zich te winnen. Onze favoriet uit zijn set? Opener Still In Love van Shuya Okino

Op de Selectors Stage, een podium speciaal voor de dj's die bekend staan als echte 'crate diggers', zijn de heren Theo Parrish en Marcellus Pittman aan hun vijf uur durende set begonnen. Samen met Moodymann en Rick Wilhite vormen ze het iconische collectief Three Chairs. Net als Moodymann eerder op de dag weten ook Parrish en Pittman de eer van Detroit hoog te houden en draaien een zeer gedurfde set vol soul, jazz en funk. 

Afsluiten doen we op de mainstage bij nog zo een legende uit Detroit. Jeff Mills is er in zijn gekende stijl aan een stevige closing set bezig, maar klinkt naar onze mening wat te voorspelbaar. Zijn analoge technosound klinkt wel lekker warm door de perfecte afgestelde Funktion One-speakers, toch gaat de meeste van onze aandacht naar de indrukwekkende LED-schermen langs de dj-booth. Op het ritme van de muziek verzorgen de lichtkunstenaars een uitmuntende show die de volledige Jeff Mills-ervaring naar een hoger niveau weet te tillen.

De eerste dag van Dekmantel Festival was er alvast eentje om in te kaderen. We onthielden vooral de passages van de oude garde uit Detroit en de gezellige sfeer onder het publiek!