ROBBOTBETON blinkt uit naast Buscemi vs. Praga Khan op Heist Bruist (06/08)

Het dorpsplein van Heist-op-den-Berg wordt elk jaar omgetoverd tot Heist Bruist, een reeks feestdagen voor jong en oud. Afgelopen weekend stond ROBBOTBETON, Fuzzbox-winnaar van februari, in het voorprogramma van het kersverse project Buscemi vs. Praga Khan. De gezellige terrasjes van Heist-op-den-Berg worden bij het zakken van de zon wakker geschud door ferme beats met een vuile streep acid, afkomstig van een kleine gitaar en een grote meneer, ROBBOTBETON.

Hoe Arne Vyt tot ROBBOTBETON is gekomen lees je best nog even na in de Fuzzbox van februari, hier ligt de focus veeleer op de muziek. Aan het begin van de set dwarrelen voorzichtige, sferische melodieën neer in de vorm van een intro, weliswaar gevolgd door een strakke techno-basdrum. De beat wordt ondersteund door loops die live worden ingespeeld met de gitaar, en bewerkt worden door tientallen effecten. Eerst is het nog even wennen voor het publiek, maar na een tijdje komen de mensen even piepen om te kijken wat er eigenlijk gaande is.

De aanstekelijke deuntjes van I B Rich en het stralende enthousiasme van ROBBOTBETON op het podium maken het de moeite om heel het optreden mee te volgen, al dan niet vanop een veilige afstand. Echte liefhebbers kruipen dan weer zo dicht mogelijk tegen de boxen aan, die een goed geluid afleveren.

Omstreeks de helft van de set krijgt het tempo een welgemikte schop in het kruis. De duistere sfeer die gecreëerd wordt in T.R.P. bewijst dat ROBBOTBETON vooral mikt op de grauwe kelders en grijze clubs, maar op Heist Bruist toont hij zonder probleem aan dat het ook anders kan. Uit inside information blijkt dat er een eerste EP zit aan te komen, maar het nieuwste werk is zeker en vast de clip die bij T.R.P. hoort.

Alsof het gitaar-en effectenwerk nog niet genoeg is, grijpt Arne naar een microfoon. De stem wordt vervormd naar een Infected Mushroom-achtige vocal. Meng dat met een gitaarrif die naar Skazi neigt, en het plaatje van full on goa/trance is compleet. Na een mooie opbouw doorheen de set eindigt ROBBOTBETON krachtig. Een muzikaal heel sterke show, maar de kick kan af en toe een kleine break gebruiken. Toegegeven, dat is niet evident wanneer alles live moet gebeuren.

Tussen ROBBOTBETON en Buscemi vs. Praga Khan speelt DJ AGGIE een dj-set. Zomerse house-plaatjes met een bekende zanglijn zorgen ervoor dat Heist-op-den-Berg weer even kan meezingen. Ook minder populaire platen als Hoodlum van Traumer passeren de revue. Na lang wachten arriveert Buscemi samen met zijn MC. Ook Praga Kahn maakt een blijde intrede in zijn geboortedorp, waar hij voor de eerste keer gaat optreden.

Al van bij het begin van hun ‘battle' is het duidelijk dat Praga Khan in z’n nopjes is. Hij verzorgt het showelement in de set en zal er dan ook bijna alles aan doen om het volk aan het dansen te houden. Net als de MC die ze hebben meegenomen grijpt Praga nu en dan naar de micro. “Het is een speciale dag vandaag!” en Greg Van Avermaet heeft goud gewonnen!” zijn zowat de enige dingen die we kunnen verstaan uit het enthousiaste gebrul van Maurice Engelen aka Praga Khan.

Muzikaal is het duidelijk dat Buscemi al lang meegaat als dj. Perfecte mixen en de platenkeuze die dit feest nodig heeft bewijzen dat. Uiteraard komen de toppers uit Buscemi's repertoire aan bod. Viaje Feliz bijvoorbeeld, en ook de absolute knaller Breakfast in Vegas van Praga Khan brengt Heist-op-den-Berg in hogere sferen. Die laatste wordt uitbundig meegebruld door het publiek en door Engelen zelf. Buiten deze lichtpunten is het project, dat vooral bestaat uit Buscemi als deejay en Praga Khan als showelement, zeker geen muzikaal hoogstandje.

Een dj-set met populaire platen als Firestarter van The Prodigy, Go van Moby, Flying With Elephants van de omstreden Ten Walls en Synrise van Goose slaat altijd aan bij een gevarieerd publiek. Maar eerlijk is eerlijk, we hadden wel meer verwacht van deze twee sterke muzikanten. Wanneer Bonkers van Dizzee Rascal door de boxen klinkt, dalen wij af van ‘den Berg’. We onthouden vooral de knappe liveset van ROBBOTBETON, waar de heer Engelen zeker eens naar moet luisteren. En dat Heist-op-den-Berg inderdaad bruist.

Foto’s © Heist Bruist.