Cirque Magique sluit betoverend weekend af in stijl (7/08)

Na een onvergetelijke zaterdag vol fijne muziek en immer goedgemutste mensen was het tijd voor een laatste magische eindspurt op Cirque Magique. Op zondag passeerden namelijk Matador, Chantal en de onuitgegeven b2b van Dominik Eulberg en Gabriel Ananda de revue!

Wanneer we uit onze tent kropen met onze marcel terug aan, waren we er snel aan voor de moeite. Deboosere Frank had ons goed bij ons pietje. Een frisse en strakke bries waaide al snel de haren door elkaar. Op de zon moesten we ook niet wachten want die zat goed verstopt achter een dik wolkenpak.

Omstreeks 14u zette we voor het eerst terug voet op het hobbelige speelplein. Meteen afzakken naar AMyn die wederom live voor een vroege bende aan het spelen was. Zijn typerende sound en tracks werden opnieuw – zoals wel vaker het geval is – wat opgelapt zodat het toch nog vernieuwend bleef. Spijtig genoeg was het even snel gedaan als het begon.

Wat ons wel meteen opviel ten opzichte van gisteren was het aantal mensen. Van een uitverkochte zaterdag naar bijna de helft minder mensen op zondag. Ons niet gelaten, des te sneller hadden we onze pintjes beet. Maar dat terzijde want daar lag geen enkele clown van wakker.

Wat verder was de steeds goedlachse Chantal vrolijke deephousedeuntjes aan het spelen voor een snel groter wordende massa. De verklede figuren schoten als paddenstoelen uit de grond en de sfeer zat meteen weer waar we ze gisteren hadden achtergelaten. De zuiderse melodiëen wisselden goed af met schurende baslijnen. Het frisse briesje was niet opgewassen tegen onze warmgedanste spiertjes. Bedankt voor de gymnastiek, Chantal!

De middentent die net zoals zaterdag heel mooi versierd was, lag weer vol met allerlei fraais om aan te doen. Je moest niet lang zoeken vooraleer je iets nuttig kon vinden om je even te transformeren. Wij hielden het sober en zakten af naar Joran Van Pol. Daar lag het tempo al meteen een stukje hoger en werd de house ingewisseld voor techno. Tracks van Julian Jewel, Hunter & Game en Radio Slave volgden elkaar naadloos op. Met momenten stak de man er zelfs strak geplaatste roll samples tussen die de energie op gepaste momenten de hoogte in joeg.

De geblondeerde Amerikaan - Shaded - kwam zijn materiaal finetunen. De man die zaterdag ook al meerdere malen tussen het publiek te zien was, had het goed naar zijn zin. Dat konden we ook merken aan de vele livestreams die je op zijn Facebookpagina kan terugvinden. Het tempo zakte een beetje tijdens zijn set maar de melodiëen en de goed aangestuurde elektronische geluiden maakten dat meer dan goed. Een hoogst genietbare set waar zijn Ripped Kick als uitschieter fungeerde. Enkel spijtig dat hij maar een uur stond geprogrammeerd.

De line-up werd er niet minder op. Matador kwam aantreden met een altaar vol hardware, waaronder Richie Hawtin’s PLAYdifferently-mixer. De intensiteit ging langzaam maar zeker in stijgende lijn. Samen met de loops die nauwkeurig werden bijgestuurd tot ze samenvielen met de typerende Matador-bassen. Toen zijn eigen track Bsunday door de Funktion One’s knalde was het hek voor het eerst van de dam.

Ondertussen zat Dominik Eulberg met zijn makker Gabriel Ananda al over halfweg van hun vier-uur durende back-to-backset. En jongens, zat de sfeer daar even lekker!

Geen techno maar diepzinnige house waar de melodiëen centraal stonden. Enkele exclusieve tracks waaronder een van de Belgische Steve Slight die zal uitkomen op het nieuwe label van Gabriel AnandaSoulful Techno.

De wolken begonnen stilaan uitelkaar te drijven zodat wij zelfs een tweede maal konden genieten van een sfeervolle zonsondergang. Dominik en Gabriel eindigden in stijl en kregen een oorverdovend applaus. De laatste twee uur Cirque Magique waren aangebroken. Tijd om terug te gaan naar de twee heren die garant staan voor een vettig potje afsluiten. Ode Maen & Massaar hadden duidelijk veel plezier in de booth. Met hun typerende geluiden bouwden ze een mooie set op die zowel intrigerend als dansbaar was.

Samen met het vuurwerk dat werd afgevuurd aan de mainstage genoten we van de laatste track – Last Hour - van de twee knapen. Dank je wel opperpiraten!

De laatste dag was beduidend minder druk dan zaterdag. Waarschijnlijk omdat iedereen wat fris en monter op zijn werk wilde verschijnen. Dat ze mooi ongelijk krijgen, weet iedereen die zondag nog aanwezig was.

De prijs van Best Breakthrough Festival die ze vorig jaar kregen, was zeker terecht. Nu wacht hen de uitdaging te bevestigen. Zo vallen er op organisatorisch vlak zeker nog een paar zaken bij te sturen (scanners, sanitair, douches, gebrek aan barpersoneel, gebrek aan verlichting 's nachts, ...), al zijn we er volgend jaar opnieuw maar al te graag bij.

Last but not least is er nog de meest gekende marathon-DJ van West-Vlaanderen; René Opsedee. Wederom speelde hij twee dagen op rij de onfrisse odeur moeiteloos weg en kon hij altijd wel op een kleine aanhang toiletfeesters rekenen. Verder was de vriendelijkheid die over het hele festival heerste echt iets om te onthouden. De security, barpersoneel, dj’s, bijna iedereen zat duidelijk met de Cirque Magique-vibe.

Foto's door Leyla Hesna & NACHTSCHADUW.