WECANDANCE 2016 - Dag 2: muziek neemt de bovenhand (14/08)

Reikhalzend keken we uit naar de tweede dag van WECANDANCE. Een line-up om van te smullen, want Dixon, Recondite, Jamie Jones, Young Marco en Lovefingers stonden op het menu. Dit in combinatie met een perfect uitgekiend festival, dat kan niet anders dan vuurwerk afleveren! 

Klokslag twaalf stonden we al te trippelen van ongeduld om het terrein te betreden. Er stonden namelijk heel wat Belgische artiesten geprogrammeerd die we wel eens aan het werk wilden zien. Wederom een pluim voor de organisatie om elk jaar opnieuw talent van eigen bodem te programmeren. België boven! 

Sixsixsixties trapte de Villa Schweppes Stage in gang met een aanstekelijke diepe set. Zijn selectie van house, disco en een streepje italo paste perfect bij de warme zonnestralen en vele tenen in het zand. Leuke starter! De jongens van Borealis namen gezwind over met heel wat zwarte parels in hun crates. De Brusselaars stellen nooit teleur en dat was op WECANDANCE opnieuw het geval. Met hun mix van disco, funk, house met hier en daar een afro wisten ze ons opnieuw te bekoren. Pim, de helft van Borealis, opent binnenkort een nieuwe platenzaak in Brussel, Crevette Records. Uitkijken! 

Hush Hefner had een erg druk weekend voor de boeg, naast een hosting en sets op AFTRSUN Festival vond hij ook nog de tijd om naar 't zeetje af te zakken. Dubbele H heeft een propvolle agenda deze zomer en speelt volgend weekend ook nog eens twee sets op Pukkelpop.

Net zoals bij de Villa Schweppes Stage stond er ook bij de Kitsch Club x Magic Stage nog maar een handvol mensen, de afwezigen hadden echter ongelijk! De aanwezige vrouwtjes trakteerden ons op zwoele heupbewegingen tijdens HH's set vol disco, house en funk. Hier en daar een bekendere plak zoals Let's All Chant in combinatie met wat dieper materiaal, dat werkt altijd. Kuar van Emmanuel Jal kwam ook nog voorbij! 

De Container Stage had vandaag zijn hosts van Nachtvogels x Roots of Minimal ingewisseld voor de mannen achter Labyrinth. Sinds jaar en dag zijn ze meester in het hosten van stages op de beste festivals, het runnen van een agency & club en tussendoor hebben ze ook nog een hand in Extrema Outdoor. Topwerk. Logischerwijs kunnen ze rekenen op een indrukwekkend netwerk van bevriende dj's die graag een setje komen spelen. Vandaag waren dat Dixon, Recondite en Goldffinch, aangevuld met raspaardjes uit eigen stal. 

De Nederlanders van Kapibara brachten de ruimtevaarders in vervoering met plakken als Ringo van Joris Voorn en Lenoix van Marcus Worgull en dat in de vroege namiddag. Zonnetje op de snoet, cocktail in de hand, meer moet dat niet zijn. 

Hush Hefner had ondertussen zijn plaats achter de booth ingeruild voor Mr. WECANDANCE: Monsieur Moustache. Steeds goedgemutst zag je hem achter een van zijn dj's kijken of alles in orde was voor de gast in kwestie. De Gentenaar is een van de brains achter dit festival en is tevens artistiek directeur bij Kitsch Club en Magic. Op de eerste festivaldag hoorden we hem in de verte nog Purple Rain van Prince door de speakers knallen, benieuwd wat ie vandaag bracht.

Monsieur Moustache weet natuurlijk perfect hoe hij op zijn eigenste muziek moet inspelen en daar maakt hij dankbaar gebruik van. We zien zelfs enkele ouders met kinderen genieten van de muziek die hij op ons afvuurt. Een sexy mengelmoes van dieper werk met hapklaardere platen overgoten met een waanzinnig energieke stijl. Deze man had er opnieuw zin in en besmette - in de positieve zin! - hiermee zijn publiek.

Terug naar de Villa Schweppes Stage! We zijn toch iets meer fan van de puurdere house, Dekmantel Festival van vorige week zat nog wat in het achterhoofd. We waren dus razend benieuwd hoe de zij aan zij sessie van Kong en Bafana zou aflopen. Uiterst aangenaam! De twee heren pushten elkaar steeds naar een hoger niveau aangezien er voor beiden onbekende vinyls werden opgegooid. Is er nog muziek dat geheimen heeft voor deze heren?

Onder meer Kerri Chandlers On My Way en My People van Dwayne Jensen hoorden we weergalmen doorheen de Funktion Ones, we waanden ons bijna terug op Dekmantel! Die sporadisch skippende naalden vergeven we hun met gemak. 

Eagl was dan weer een verademing op de Bloody Louis Stage waar we voor de rest vaak dezelfde hitjes hoorden terugkomen. 'Work work work' en 'I Need a One Dance' hebben we ècht wel al iets te vaak gehoord. De Gentenaar bracht een set vol onbekendere/underground hip hop en combineerde dat dan met traditionele plakken, dat smaakt al naar meer!

Vic Crezée bleef ons vooral bij door een MC die het nodig vond om om de haverklap 'Ey' en 'Oh' door de microfoon te brullen. We denken dan ook nog aan zijn uiterst hippe zonnebril in een donkere tent (?) en aan de hoofdtelefoon die voortdurend op half zeven op zijn knikker stond. Bij hip hop hoort een beetje show, maar dat was ditmaal iets te veel van het goede. Desalniettemin kon zijn muziekkeuze ons wel bekoren, een beetje garage, zelfs wat good old dubstep ertussen, leuk! Skepta's Shutdown werkt ook altijd bij ons. 

Lovefingers bracht op de Villa Schweppes Stage een degelijke set, maar ook niet meer dan dat. De voorgaande Belgen konden ons meer bekoren. Dan maar een hapje verorberen! WCD staat ook voor food en dat was duidelijk te merken. Van gezonde sapjes naar burgers in het spacethema tot macarons en knap afgewerkte dessertjes. Een ruim assortiment van verfijnde voedingswaren ter uwer beschikking! 

Onze technoprinses Amelie Lens mogen we ondertussen tot koningin kronen. Deze meid is stilaan al wat potten aan het breken in het buitenland, maar wij voorspellen haar een nog grotere toekomst toe. Op de Labyrinth Stage van WECANDANCE was het gitzwarte techno wat de klok sloeg tijdens haar set. Pompende bassen en opzwepende hihats brachten de space(wo)men in extase.

Amelie liet onder meer Actually van medetechnokoningin Charlotte de Witte voorbijkomen in combinatie met eigen onuitgebracht werk. Die twee in een b2b-sessie, dat zou pas vonken geven! 

Jamie Jones trok ondertussen van leer op de Kitch Club x Magic Stage. Zoals steeds bracht hij heel wat nummers van zijn eigen label Hot Creations, waarop het Shazamende volk met een druillip achterbleef. Hij leek er wel zin in te hebben bij de dalende zon en dat spiegelde zich ook af op de festivalgangers. 

We gingen vervolgens nog even piepen bij Villa Schweppes. Young Marco stelde er vooral teleur en bleef, spijtig genoeg, wat op dezelfde lijn hangen. Naar het einde toe raakte de spacebol gevuld en zorgde de Nederlander er wel voor om de juiste toon te raken. Misschien had hij net dat kleine zetje nodig?

Recondite was de voorlaatste naam die geschrapt kon worden op ons lijstje. Buteo, Phalanx en vooral Warg zorgden voor een 'handen in de lucht'-moment bij zijn toeschouwers. Zijn grauwe beats klonken perfect in het donker op het Zeebrugse strand. We hebben de afgelopen jaren deze topproducer al vaak mogen aanschouwen, wat maakt dat we eigenlijk ondertussen een hoger niveau beginnen te verwachten van zijn livesets.

Dixon was als laatste aan zet. Volgens Resident Advisor de enige echte nummer 1 van de wereld en dat bewees hij vorige week ruimschoots op Dekmantel. Kippenvelmomenten volgden elkaar op. Benieuwd of hij dit een week later kon overdoen! Music Box van DJ Hyperactive zorgde voor een hoogtepunt in zijn set en wat later hoorden we het prachtige Happy Piece for Happy People Piece van Voiski. Degelijke set van de baas van Innervisions!

De tweede dag van WECANDANCE viel ons beter in de smaak dan de eerste dag. Hoogstwaarschijnlijk omdat het aantal toeschouwers dat kwam voor muziek beduidend hoger lag op deze dag. Organisatorisch stak het festival perfect in elkaar en werd er niets aan het toevel overgelaten. Prachtige stages, een indrukwekkend arsenaal aan food en drinks en verzorgde toiletten! WCD, tot volgend jaar!