House en techno in de Westhoek @ CultUS x Quest Open Air (03/09)

West-Vlaanderen is aan een serieuze inhaalbeweging bezig op vlak van house- en techno-events. Naast de opkomst van festivals als Voltage Festival, Cirque Magique, Ostend Beach, Wecandance en binnenkort het nieuwe Tide Festival, lijken ook andere house- en techno-events serieus in de lift te zitten. Zo ook in Krombeke, een deelgemeente van Poperinge in het Heuvelland. Daar hielden CultUS en Quest een Open Air. Fuzz Magazine ging ook langs!

Temidden de Poperingse velden ligt De Heerlijkheid Van Krombeke, een vakantiehuis in een groen domein met bijhorend zwembad en een vijver. Het domein vormde de perfecte locatie voor een event waarbij CultUS en Quest de handen in elkaar sloegen. Eerder deze zomer volgde reeds een Open Air in Dikkebus Vijver en nu trokken ze dus nog iets dieper de Westhoek in.

Na wat zoeken vonden we De Heerlijkheid, waar één van de leden van Dynky Toys net de decks had overgenomen van Koha op de mooi ingerichte stage naast de vijver. Paletten werden in een kubusstructuur op elkaar geplaatst, doorweven van bamboe en andere planten, met boven ons hoofd een uitgespannen net. Het net hoefde helaas niet echt dienst te doen als zonnewering, gezien het wolkenpak geleidelijk overtrok.

Dynky Toy koos voor minimalistische, repetitieve housebeats waarbij percussionele tracks de leidraad doorheen de set vormden. Er viel weinig tot geen melodie te bespeuren maar de beats waren perfect te verteren met een frisse mojito in de hand of in het zwembad. 

Feys ging verder op dit elan en schakelde naar het einde toe een tandje bij. Dansbare beats met denderende kicks begeleid door de ene keer subtiele, de andere keer opzwepende percussie, werden op het publiek afgevuurd. Een publiek dat geleidelijk aan uitbreidde en de chillruimtes inruilde voor een stekje voor de palettenconstructie. Hoewel de wind wat kwam opzetten en de laatste zonnestralen verdwenen achter een dik wolkenpak, bleef de gezellige sfeer uitstekend. 

Vervolgens was Quest-bezieler Djonnah aan zet. Hij pikte vloeiend in waar zijn voorganger de draad achterliet en ruilde gestaag de voornamelijk percussionele muziek in voor hier en daar wat melodie. Ook stevige classics kwamen aan bod, denk maar aan klassieker The Big Fake van Traffic Sign

Djonnah was goed op dreef met onder meer Patrick Toppings remix van El Baile Aleman als één van de hoogtepunten, tot het noodlot toesloeg. Een stroomonderbreking zorgde voor een abrupte pauze, maar na enkele minuten kon Djonnah zijn uitstekende set weer verderzetten.

Vanaf 20u legden Adrian & Tomas hun beste tracks op. Ook zij brachten een technisch nagenoeg perfecte set met aanstekelijke house. De doeltreffende baslijnen kregen iedereen op sleeptouw en wat later hoorden we Patrick Toppings versie van Edu Imbernon opnieuw de revue passeren. Het publiek leek er gelukkig allerminst rouwig om om deze plaat een tweede keer te horen. Naar het einde toe van hun set schakelden ook zij een versnelling hoger, om Ohm-coryfee Pilose in stelling te brengen.

Terwijl de avond viel over het terrein en het publiek bleef aandikken, trok Pilose van leer. Wat volgde was een puike anderhalf uur durende set waarin de brug tussen techno en stevige housegeoriënteerde platen meermaals moeiteloos werd overbrugd, wat voor een aangename variatie zorgde. Dat Pilose van vele markten thuis is, bewees hij al vaker, zo ook op Voltage Festival waar we hem eveneens een uitstekende set hoorden draaien.

Toen Pete Howl ten tonele verscheen, besloot Pilose een sterke eindspurt te plaatsen met onder meer Konstantin Sibold zijn geniale Acid Mix van WhoMadeWho hun Hi & Low. Het publiek trotseerde de invallende koude en de regendruppels terwijl King Of The Afterparty Pete Howl vervolgens als laatste zijn platen bovenhaalde.

Pete - met wie we onlangs nog een uitgebreide babbel hadden - deed weer waar hij in uitblinkt: een event in stijl afsluiten. Het tempo werd wat opgedreven en de beats klonken wat grimmiger en grauwer, net zoals het weer. De opkomende wind en de regenvlagen leken wat op de dansbenen te slaan van een deel van het publiek, maar toch bleef Pete er de vaart in houden. Ondanks de ietwat mindere omstandigheden leverde hij zo een goeie slotset.

House en techno in de Westhoek, een initiatief dat we enkel maar kunnen toejuichen! Op organisatorisch vlak kon hier en daar wel iets beter, maar de fijne inkleding en de vlotte dj-sets waar bijna niets op aan te merken viel, lieten ons dit snel vergeten. Op naar een volgende CultUS x Quest!

Ontdek meer...Event