Handen omhoog voor Caspa @ Hands Up! (29/10)

Een van de weinige concepten die jaar na jaar weer met een line-up om u tegen te zeggen komt aandraven in en rond Tienen, dat is Hands Up!. Dit jaar is ook geen uitzondering op die regel, met onder andere dubsteppionier Caspa en Drumsound & Bassline Smith op de affiche. 

Belgisch talent kan zich hier ook in de kijker draaien: de avond wordt geopend door Pastige vs. Vitals, eenzelfde persoon met twee aliassen en tevens 45toeren-finalist. Verder zullen ook gevestigde waarde T-Flash, winnaar van de dj-contest Lightbass en ons lands eigenste drum 'n' bass-duo M&T op het podium staan. 

Waar Pastige zorgt voor de nodige house- en discovibes in de eerste set van de avond, is zijn ander alter ego Vitals dan weer goed voor hiphop, future en die kant van het muzikale spectrum. Nummers zoals Kaytranada's You're The One en Roll Up That Loud van Dj Rashads Afterlife-album kunnen ons alvast bekoren. 

Een knappe stage (visuals én audio) waar overduidelijk veel werk in was gestoken, gaat jammer genoeg verloren aan de jonge Tienenaren. Pastige vs. Vitals sluit af op de tonen van Josh Pans Opus van It G Ma. Waarom dit zo koel ontvangen wordt, is voor ons een raadsel...

Volgende op het lijstje is Lightbass, een jonge kerel die de dj-contest van Hands Up! won. Met een tamelijk rustig begin is het nog steeds wachten tot het merendeel van het publiek in actie schiet. Liquid drum 'n' bass met onder andere Trauma van Hybrid Minds is misschien niet de eerste keuze voor een halfvolle Manege, nochtans is het op zich een degelijke set.

Naarmate de set vordert, laat Lightbass liquid achterwege en is het dan toch tijd voor wat stevigere drum 'n' bass à la Icicle. Een propere set die technisch dik in orde is! 

Na wat jong geweld is het nu tijd voor enkele internationale gevestigde waarden, zoals Drumsound & Bassline Smith. Drumsound is echter niet te vinden, enkel Simon 'Bassline' Smith (blijkbaar wel vaker het geval) is aanwezig. Gelukkig maar dat deze heer Youngman nog bij zich heeft, bekende Britse MC en tevens Bassline's zoon. 

De volumeknop wordt volop opengedraaid terwijl familie Smith nog een versnelling hoger schakelt. The Fugees' Ready Or Not wordt zelfs door de jump-upblender gehaald. Hoe deze kerels al jaren meegaan op dit volume is ons een raadsel. Eindigend met wat meer dancefloor-oriented nummers maken ze de weg vrij voor de enige echte Caspa

Dubsteppionier en legende, maar ook gewoon een vriendelijke en interessante kerel, kort samengevat: Caspa. Deze man heeft altijd trouw gezworen aan dubstep en plukt daar nu nog steeds de vruchten van. Deze zomer releasete hij samen met collega Rusko negen jaar na hun laatste wapenfeit nog EP1, en enkele dagen geleden kwam EP2 ook boven water.

Dubstep, ontstaan uit garage maar dan met donkerdere sounds, is nog lang niet passé als het aan Caspa ligt. Vol energie laat hij stevige nummers op het publiek los, een publiek dat eindelijk wat loskomt. Een kreet van nostalgie weerklinkt dan ook wanneer hij Rusko's Woo Boost door de boxen laat klinken. 

Eventjes lijkt hij het rustiger aan te doen, de klok heeft inmiddels drie uur geslagen en past zich aan op het winteruur. De gekende kicks en snares van dubstep steken de kop op en Hangover van Buraka Som Sistema (Caspa Remix) zindert door de grote zaal. De Brit keert terug naar de dubsteproots en tribal ritmes domineren het geheel. 

Naar het einde toe draait hij nog Riddem Again, vers van de pers vanop de net gereleasete EP2. We hadden de kans om de producer te interviewen op voorhand en (sneakpeek) hij verkondigde dat 2017 hét jaar van dubstep zou worden. Welnu, na deze set kunnen wij ons daar wel in vinden. 

Stoppen op het hoogtepunt, daar geloven wij steevast in. Terwijl Caspa's dubstep nog aan het nazinderen is in ons hoofd, blijven we nog eventjes om M&T hun set te zien starten. Het genre slaat weer om naar drum 'n' bass en wij houden het stilaan voor bekeken samen met het merendeel van de Manege.

Nochtans niets dan lovende woorden voor de organisatie en de aangename avond, maar Tienen leek het niet te kunnen smaken. Jammer, want het is uniek dat namen zoals Caspa en Drumsound & Bassline Smith naar de suikerstad afzakken. 

Gerelateerd