2manydjs present Deewee @ Fuse: fijn vertoeven in nieuw universum (23/12)

Fuse toverde vorige week een onverwacht kerstkonijn uit de hoed: 2manydjs zakte af naar Brussel met een heuse showcase van hun Deewee-label! Onder meer Asa Moto en Bolis Pupul vergezelden het Gentse broederpaar op hun simple yet effective zegetocht.

Beginnen doen we bij het begin. Asa Moto, het duo bestaande uit Oliver Geerts en Gilles Noë, verleidde de dansvloer langzaam maar zeker tot een voorzichtig danspasje hier en daar - onder meer op het eigen Wanowan Efem. We werden van warme grooves naar tribale drums geleid om uiteindelijk over te schakelen naar snedige '80s beats aangedikt met bleeps die zo uit de ruimte kunnen komen.

Er was met flarden acid en zachtjes glooiende dubs sprake van een slotoffensief, zeker wanneer onderstaande Kink-remix werd opgediept. Die bom van het moment was echter niet het signaal om vol door te trekken. Er werd afgerond met opnieuw vale percussie en II° Coro Delle Lavandaie. Het duo kweet zich dus prima van hun taak; een onderhoudende opwarming afleveren zonder overhaast te willen knallen.

Bolis Pupul bedankte echter vriendelijk om verder te bouwen op die aanloop en zwierde met brede glittergezichtgrijns een Enya-achtige bewerking van Girls Just Wanna Have Fun (yep, Cyndi Lauper) op. Boris Yu (yep, Hong Kong Dong) zette op die manier meteen de toon voor een bezwerend half uurtje. Hij wist vrijwel als enige iet ofwat rode draad in z'n set te brengen, via gemoedelijke beats, een donkere ondertoon en zwoele vocals van WWWater.

Deze stijlbreuk was wat wennen, en we hoopten oprecht dat er niet al te veel mensen afgezakt waren om later op de avond bij 2manydjs een nostalgische Kernkraft-herinnering vanop een lang vervlogen Werchter-editie te herbeleven. Aan hen om die eventuele mindfuck te verwerken, ons niet gelaten.

Want met Bolis Pupul kon je namelijk niet dieper ondergedompeld worden in het nieuwe (nu ja, bijna 20 releases ver) Deewee-universum. Wie het label nog maar een beetje volgt, weet dat het al vintage analoge beats is wat de klok slaat. Bolis Pupul kon met wat sleur- en trekwerk de zaal overtuigen van z'n licht toxische, fluïde beats. Hij deed wat we zowel bij Asa Moto als bij 2manydjs later op de avond af en toe misten; een consistent verhaal brengen.

Toch lukte 'm dat geen vol uur, want ook Bolis Pupul voelde de nood om het laatste kwartier het gas open te draaien. Per nummer kwam er punch bij tot we haast een Gesaffelstein op valium hoorden. Dat de Fransoos nog geen moment later langskwam in de set met z'n remix voor Zombie Zombie bevestigde ons vermoeden. Ook Bolis Pupul knalde uiteindelijk dus hard, maar net als zijn voorgangers temporiseerde hij even later. Z'n slotakkoord was het eigen Wèi?.

Rond de klok van twee was het tijd voor 2manydjs. Stephen en David Dewaele staken onder luid gejoel van wal met hun eigen remix voor Slipping van Jagwar Ma. De hele zaal was opnieuw klaarwakker en de broers waren hun onversneden zelf. Van Acid Story naar wat leek op gezangen van junglestammen tot bonkige beats; het was een authentieke 2manydjs-set. De volumeknop vloog open en Fuse transformeerde in een kolkende slangenkuil vol krioelende danslijven.

Red Axes passeerde met Sun My Sweet Sun, Hot Chip dook op met Huarache Lights, Jimmy Edgar noteerden we maar liefst drie maal en er kon zelfs een sample af van Bjarki. Niet gelogen. Deze 2manydjs zette Fuse naar de hand op de verwachte manier; op hun voorwaarden, maar met meer dan eens toegevingen in de vorm van crowdpleasers. Tussen die hoogtepunten door werd er vooral gepompt. Van gladde tech naar loeiende sirenes; de wekelijkse Fuse-ganger kreeg z'n dosis techno.

Toch kon er nog een versnelling hoger van af. Denk Moskow Diskow met een satanische Stromae-accapella erbovenop, denk Jaydee, denk Pump Up The Jam. Met daartussenin wederom anoniem passerende, pompende techno. Raakte de set op die manier op de dool? Misschien een beetje. Zijn we teleurgesteld met die aanpak? Neen, integendeel, het was best vet.

2manydjs bewees namelijk waarom ze zoiets kunnen én ook mogen. Ze doen continu aan leiden en misleiden. Dat er op het eind nog een passage uit hun Cherry Moon On Valium-uurtje vanop Radio Soulwax langskomt is misschien nog het beste voorbeeld; ze creëren hun eigen speeltuin op die manier dat iedereen 'm de max vindt. Dat ze iedereen daarbij drie keer van dezelfde glijbaan laten zoeven, maalt niemand om - want het is simpelweg jolly good fun

Wie de avond wil herbeleven, abonneert zich maar beter als de bliksem op de lichtjes geniale 2x2-radioshows van 2manydjs. Zowat de helft van de playlists passeerden de revue. Lang leve Deewee!

Met dank aan Simon Leloup voor alle prachtige foto's!

Ontdek meer...Event
Artiesten in dit artikel