Crystal Events eindigt 2016 in A-Tower @ Klub Goud (29/12)

Crystal Events, een concept opgericht door twee jonge, gemotiveerde zielen, is al even bezig met het geven van allerlei events. Mathias, Sven en nog een hele boel belangrijke mensen achter de schermen startten in de zomer van 2014 met hun creatieve duizendpoot in de Rupelstreek. Crystal Events werd een overkoepelende organisatie waarin ze al hun muzikale evenementen konden uitwerken, met succes zo blijkt.  

Het begon bij een livestream aan het kasteel in Schelle en vervolgens zetten ze hun eerste – Vice – festival op poten, gingen voor het eerst naar de Alpen, organiseerden verschillende bootfeesten, startten het succesvolle Kattenkwaad op en ‘oja’ tussendoor nog enkele charmante Sunday Matinee’s. Deze keer was het plan om in Klub Goud een avond te voorzien met een grote portie techno waarbij ze Charlotte De Witte hadden besteld als chefkok. Dat we het laatste nog niet gehoord hebben van deze organisatie is duidelijk. 

In de loop van die kleine drie jaar heeft het organiserend duo altijd op de steun van hun grote vriendengroep kunnen rekenen. Meestal draaide dat uit op een uitmuntende sfeer, gezellig samen zijn, liefde voor house en techno en onvergetelijke katers. Voor hun tweede feest in Klub Goud gingen we er vanuit dat dat niet anders ging zijn.

Alle voorverkooptickets waren de deur uit, de crew had er veel zin in en voor de ongeduldigen ging het in Bar Gloed – de iets rustigere 7de verdieping – al om negen uur van start. Daar zetten Pierre en Cassie, Shredding Sounds en That’s Who de juiste deuntjes op om in te sfeer te komen en de eerste alcohol van de avond te nuttigen. Jammer genoeg hadden we op dat moment nog andere verplichten waardoor we binnenkwamen bij de – ondertussen al hardere – beats van Soulcity. De twee heren van de Rupelstreek zijn in de voorbije twee jaar aan een zeer steile opmars bezig. Een tijdje terug hadden ze nog een tweede release beet met hun eerste volle EP Maho op Defined Music. 

Bij het begin was er al een dunne lijn tussen techhouse en techno die naarmate ze de wijzer van twee uur ’s nachts naderde meer overging in techno. Tracks die netjes werden uitgekozen en goed werden gemixt met een vleugje gepruts op de rmx 1000 die voor hun neus stond te lachen. Het publiek ging vlot mee op aanhoudende 4x4 warme bassen die af en toe op pauze werden gezet voor een meeslepende en vaak melodieuze break.

De Pig & Dan remix van de zomerhit Sorry I’m Late was voor ons het leukste hoogtepunt in hun set. Iets daarna deed de Bart Skils remix van Go weer waarvoor hij gemaakt is: de handen in de lucht zwieren. Naarmate het einde van Soulcity’s set werd er nog een slotoffensief ingezet om de goed gevulde toren lekker warm aan Charlotte De Witte te overhandigen.

Aangezien het vooraan iets te druk vertoeven was door soms wat overenthousiaste dansers, stelden we genoegen met een vierkante meter aan de raamkant. Van panorama was er tot 2 uur nog geen sprake want een dichte mist trok die avond over het anders zo goed belichte Antwerpen.

Dan keken we maar vooruit naar de dansende mensen die ondertussen de handen al op elkaar zetten voor de eerste overgang van Charlotte. Al goed dat we dat door hadden want een groot verschil hoorden we niet meteen qua stijl. De eerste aantal tracks ging wel iets steviger maar pas bij haar eerste uitschieter, My Feeling met de Coyu remix, waren we zeker dat het vrouwelijke geweld achter de draaitafel stond.

Dit werd opgevold door haar eigen Human Beings waarna er nog een resem aan trending technohitjes werden afgevuurd. Flash remix van Alberto Ruiz, Slam met I Wanna Take You There, Acid met de Coyu raw mix, een downpitched versie van UnderworldBorn Slippy, Slam met Make You Move en de Stranger To Stability door onze vriend Len Faki.

De overgangen zaten wel zeer strak, de rollende claps op de rmx werden iets nauwkeuriger uitgekozen en het publiek at uit haar hand. Wat we er wel bij moeten zeggen is dat dat publiek deze keer iets minder bestond uit de Crystal Events die-hards en meer uit Klub Goud toeristen en fans van Charlotte De witte. Een bustripje naar Awakenings van een deel van de Crystalvriendengroep zat daar volgens ons voor iets tussen.

Dat terzijde vonden wij dat de echte technoliefhebber wat op zijn honger bleef zitten bij het horen van de ondertussen al grijsgedraaide techno top 100. Wat niet wil zeggen dat de tracks die we niet konden opsommen minder waren maar we verwachten toch iets meer creativiteit van onze leading techno lady en niet een vrij voor de hand liggende tracklist die de grote menigte gerust moet stellen.

De vier uur naderde al vlug en Himperson keek al vol goede moed uit naar zijn closing set. De man achter Mittwoch in Philly’s Bar en het recente Onraad in Café d’Anvers was voorzien voor het – nog – hardere werk. Hierbij was de overgang wel merkbaar. Het werd duisterder en het tempo ging de hoogte in. Met tracks van onder andere Gary Beck, Shlomi Aber, Cleric, Hans Bouffmyhre,…, trakteerde hij ons op hard slagwerk en wie goed zocht, vond eigen producties van de man zelf. Producties die we zelf ook wel graag in ons bezit zouden hebben. Strak afsluitwerk Himperson!

De mist was doorheen de avond als sneeuw voor de zon verdwenen en de Klub Goud toeristen werden toch nog beloond met een zichtbaar panorama voor op het Instagramaccount. Crystal Events mocht alvast terugblikken op een drukbezochte technoavond die door velen gesmaakt werd. Ons laatste event van de Crystalboys was het zeker niet. 

Photography: New Koncept