Onze terugblik op Rampage 2017 @ Sportpaleis (18/02)

Zaterdag 18 februari, een datum met rood omcirkeld in de agenda van menig dubstep en drum’n’bass liefhebber, want... dan is het weer Rampage! Maar liefst 15.000 fans zakten af naar het Sportpaleis te Antwerpen voor de hoogmis van het jaar, het grootste dubstep- en drum’n’bass-evenement... Wereldwijd!

Naar goede gewoonte kregen enkele landgenoten en opkomende talenten die reeds wat platen uitbrachten op het Radar Records van Murdock, de eer om de deuren van het Sportpaleis te openen. Dit jaar viel de beurt aan het Radar Records Soundsystem, bestaande uit Andromedik, Hypoxia, James Marvel, Doctrine, Baz & Simplistix en T & Sugah, met vocale ondersteuning van MC Mota. Een enorme back-to-back-sessie die de zaal al een eerste keer voorzichtig deed ontploffen bij het spelen van de Rampage Anthem, geproducet door Doctrine en Murdock.

De heren van Gentlemens Club, een samenwerking tussen de Engelse producers Coffi, Soloman en 50 Carrot, namen het roer over en stuwden het Sportpaleis een eerste keer richting 140 BPM. Binnenkort trekken ze als support-act voor Eptic mee op tour doorheen Noord-Amerika, we mogen nu zelf concluderen dat deze mannen perfect het publiek weten opwarmen voor het zware geschut.

Fox Stevenson en Feint namen de decks over nadat het Sportpaleis voor een eerste keer gedoofd werd: lighters up! Beide heren groeiden samen met Liquicity uit tot super-producers binnen het liquid subgenre, maar daar was in hun set weinig van te merken. Ze gingen naar onze mening nog al wat hectisch over van drum’n’bass naar drumstep, met daartussen nog wat jump up en dubstep nummers.

Het Rampage-publiek vond het weinig storen om gebombardeerd te worden met stuk voor stuk stevige platen en dus ging iedereen uit de bol. Wij onthouden vooral de VIP versie van Fox Stevensons Hoohah, die uitkwam op het Nederlandse Spinnin’ Records, met deskundige begeleiding van een vuurspuwende MC Mota.

Hadden we al een woordje geschreven over de visuele ondersteuning van het grootste dubstep en drum’n’bass evenement ter wereld? Wel, woorden schieten te kort om te beschrijven wat we allemaal konden waarnemen, maar toen Murdock samen met A.M.C. de controle over de muziek overnam schakelden ook de mannen achter de schermen nóg een tandje hoger. Het dak kwam letterlijk naar beneden, terwijl de temperatuur nog wat meer hoogte inging met dank aan de vele CO2-kanonnen en vlammen. Serieuze felicitaties aan de vele technische helpende handen, wat een spektakel! En dan moest de Outer Edges show van Noisia er nog aan komen... 

Beelden zeggen even veel, of in sommige gevallen zelfs meer, dan duizend woorden. Zo ook in deze visuele reportage van By Wim!

Voor de laatste plaat kwam niemand minder dan Jenna G het podium opgehuppeld. Samen met Murdock bracht deze Engelse vocaliste afgelopen week nog een nieuw pareltje op de markt via Viper Recordings, getiteld Make Me Stronger. Hit!

We dachten dat het Sportpaleis zijn kookpunt bereikt had, dat de sfeer nog maar moeilijk overtroffen zou kunnen worden, maar op dat moment nam de nog steeds maar 23-jarige Eptic uit Waasmunster het over. We wisten al dat de dj-sets en producties van Michaël Bella tot de absolute top behoren binnen de dubstepwereld, maar werkelijk alles liep op Rampage perfect. Van de sound tot de switches, van de nieuwste producties tot enkele klassiekers, van de sfeer tot de technische ondersteuning... Like a boss! Met stip de beste performance die we die avond zagen.

Het was dan ook geen cadeau voor de mannen van RAM Records om het over te nemen van onze nationale dubsteptrots. Toch slaagden ze er al door in hun intro – door wie anders dan Mind Vortex – de toon te zetten voor de rest van de set. Het moet gezegd worden, de timetable was zeer goed uitgedoktert. Samen met ook nog DC Breaks en de onvermoeibare Loadstar in een exclusieve RAM B2B Showcase viel het publiek het komende uur niet meer stil. Wij onthouden vooral de combo van Noisia’s Dead Limit en Hazard Bricks Don’t Roll. Vibes!

Nadien was het de beurt aan SaSaSaS. Wie? Misschien doen de namen Macky Gee, DJ Phantasy en de MC’s Skibadee, Harry Shotta, Shabba D en Stormin MC wél een belletje rinkelen. Al na drie minuten waren we de tel kwijt van het aantal nummers die de revue reeds waren gepasseerd. In ieder geval, het publiek deerde het muzikale niveau van de set niet, de nodige energie en punch was meer dan voldoende aanwezig om de vibe niet te doen stilvallen. Toch hadden we net ietsje meer verwacht van SaSaSaS...

De groep Modestep heeft de afgelopen jaren wat transformaties ondergaan qua bandleden, maar daar was op Rampage niets van te merken. Ze brachten er een DJ-set en kwamen als vanouds hard binnen en bleven aan een razendsnel tempo nummer na nummer door de installatie gooien. Vooral wanneer ze de Ekali Tribute van Flux Pavilion’s I Can’t Stop dropten bereikten ze een hoogtepunt in de set.

Omstreeks half drie gingen de lichten uit. Tot er drie mannen op het podium verschenen met lichtgevende helmen... Tijd voor Noisia! Naast hun waanzinnige album getiteld Outer Edges verzorgen ze al enkele maanden op de grootste festivals hun gelijknamige liveshow. Naast hun ongeëvenaarde sound design kan er niemand tippen aan deze visuele lichtshow. Dat ze nu hun kunstjes op de Sportpaleis-installatie konden vertonen zorgde alleen maar voor een nog groter wauw-gevoel. Kippenvel van begin tot einde!

De laatste dubstep-act van de avond was voorbehouden voor Doctor P, bezieler van een van de bekendste platenlabels, namelijk Circus Records. Samen met labelmaatje Funtcase zorgde hij voor een laatste extase onder de dubstepfanaten! Onder andere deze ondertussen klassieker passeerde in hun set.

Het was dan nog wachten op DJ Guv, waar Rampage met DJ Eazy & Kre daags voor het evenement reeds vervangers voor had aangekondigd wegens paspoortproblemen. Uiteindelijk kreeg Guv last-minute toch nog toelating om af te reizen naar België waardoor we 30 minuten Guv en 15 minuten DJ Eazy & Kre voorgeschoteld kregen. Scheurende jump up!

Conclusie

Rampage is een schitterend evenement dat de deuren van de dubstep en drum'n'bass scene wagenwijd openzet voor het grote publiek, maar echte ontdekkingen ga je hier als liefhebber niet doen. Dat hoeft echter ook helemaal niet, zolang iedereen zich amuseert! Volgend jaar kunnen we ons verwachten aan wel twee gestoorde nachten, dus wij beginnen al af te tellen!